TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

FRONTMEN OTPORA BANDIĆEVOM PROJEKTU 'ZAGREBAČKI MANHATTAN' Ovo je tek početak cijele borbe, a najveće će se bitke voditi u Gradskoj skupštini'

 
Tomislav Tomašević
 CROPIX

Ovo je tek početak cijele, rekao bih, borbe. Često se zaboravlja da izmjene generalnog urbanističkog plana (GUP) nisu samo Hipodrom i Velesajam. U njima ima jako puno loših stvari. Na puno mjesta se ukida obaveza javnih natječaja i urbanih pravila te se omogućava privatnim investitorima da rade što žele, kaže Tomislav Tomašević, čelnik stranke Zagreb je naš i frontmen borbe protiv projekta “Zagrebački Manhattan” koji gradonačelnik Milan Bandić svim silama želi progurati.

U ozbiljnu najavu tog projekta Bandić je krenuo u ožujku ove godine kada je s tvrtkom Eagle Hills u Dubaiju potpisao memorandum o razumijevanju za “Zagrebački Manhattan” koji bi se protezao na 110 hektara gradskog zemljišta te obuhvaćao prostor Hipodroma i Velesajma. Najslikovitiji stav prema projektu Bandić je sažeo u izjavi da “ako netko hoće napraviti neboder od 200 katova, neka ga napravi”. Dodavanjem mješovite namjene tom prostoru u GUP-u omogućava se gradnja zgrada, nebodera, trgovina, poslovnih objekata, banaka, hotela, ugostiteljskih objekata, javnih garaža...

Izmjene GUP-a koje bi to omogućile Bandić je namjeravao dati na usvajanje Gradskoj skupštini Zagreba na sjednici u srpnju. No, dan uoči sjednice zaustavilo ga je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja jer nije dalo suglasnost budući da izmjene GUP-a nisu usklađene s prostornim planom Grada Zagreba.

Bandić je odgovorio podnošenjem ustavne tužbe te zakazao javnu raspravu o izmjenama GUP-a usred ljeta - od 31. srpnja do 14. kolovoza.

Tu ne postoji ništa protuustavno, smatra borac protiv najnovijeg Bandićeva projekta, i kaže da Bandić samo fingira neku pravnu radnju kako bi osvjetlao obraz budući da je ponižen s povlačenjem GUP-a, i to pred svojim koalicijskim partnerima, pred javnošću i pred strukom.

“Ako GUP vezan za ‘Zagrebački Manhattan’ i prođe, to je samo prva u nizu institucionalnih odluka koje treba donijeti da bi se mogao realizirati projekt. GUP nije dovoljan i sada smo na početku borbe koja će trajati više godina. To je borba za one koji žele drugačiji razvoj grada. Nije problem samo ‘Manhattan’, nego nama treba razvojni GUP”, kaže Tomašević i najavljuje političku i pravnu bitku, a ako treba i organiziranje javnih prosvjeda.

No, da bi GUP s ovakvim izmjenama uopće došao na Skupštinu, potrebno je prethodno izmijeniti prostorni plani Grada Zagreba u kojem stoji da je područje Hipodroma namijenjeno za rekreaciju.

“Prema mojem mišljenju, Gradska skupština prije studenoga ne može odlučivati o GUP-u. Potrebno je krenuti u proceduru izmjene prostornog plana i u sklopu nje provesti javnu raspravu, a tek ako to Bandićeva većina zajedno s HDZ-om usvoji, Skupština može raspravljati o GUP-u. Nikakvog razloga, dakle, nema da se rasprava o GUP-u vodi u ovo gluho doba ljeta”, tvrdi Tomašević koji smatra da je Bandić sada upriličio javnu raspravu samo iz osvete građanima i da bi što manje ljudi u njoj participiralo, što je, ističe, duboko nedemokratski i bezobrazno.

“Odluke koje Skupština mora donijeti nakon GUP-a su urbanistički plan uređenja toga prostora, nazvanog ‘Novi, novi Zagreb’. Potom Skupština treba raspisati javni natječaj za investitora. Ono što je Bandić dogovarao u Dubaiju ne može proći, nego se mora ići na javni natječaj. Potom treba potpisati ugovor o javno-privatnom partnerstvu, što ne može proći bez odluke Skupštine budući da ona odlučuje o svemu što je vrednije od milijun kuna, a ovdje govorimo o milijardama”, nastavlja Tomašević. Ističe da je puno koraka i odluka koje treba donijeti prije realizacije projekta, a Bandić za to mora imati podršku koalicijskih partnera i naći ruke u Skupštini koje će mu sve to izglasati.

“Pomicanje termina prema izborima znači da će mu sve teže ići realizacija projekta ‘Zagrebački Manhattan’. Sljedeće godine u jesen su parlamentarni izbori i mislim da HDZ-u neće biti svejedno kako će se postaviti oko ovog projekta. Unutar gradskog HDZ-a bilo je disonantnih tonova i prije posljednje sjednice Gradske skupštine te se raspravljalo treba li to podržati ili ne. Mislim da će im uoči parlamentarnih izbora biti jako teško podržati ovaj projekt. A u svibnju 2021. godine već su lokalni izbori, i to samo pola godine nakon parlamentarnih. Baš bih volio vidjeti koja će politička opcija izvršiti samoubojstvo i podržati ovakav Bandićev projekt”, kaže Tomašević.

Podsjeća da se već 15 godina bori protiv Bandićeva pogodovanja privatnim investitorima na uštrb građana, a borbu protiv “Zagrebačkog Manhattana” uspoređuje s borbom protiv Horvatinčićeva projekta na Cvjetnom trgu. Kaže, međutim, kako su se neke stvari bitno promijenile.

“Bitne su razlike u odnosu na Varšavsku. Tada struka na početku nije bila ujedinjena oko kritike ovakvog modela planiranja razvoja grada. Druga je stvar što su mediji sada kritičniji i otvaraju prostor za obje strane, i to od trenutka kad se izašlo s projektom ‘Zagrebačkog Manhattana’. S Varšavskom to nije uvijek bio slučaj i u tom smislu Bandiću je sada puno teže nego što mu je bilo tada”, rekao je Tomašević kojemu je grozan već sam naziv projekta “Zagrebački Manhattan”. “No, ako ćemo već govoriti u tim relacijama, treba nam Central Park, a ne Manhattan u smislu nebodera i luksuznih stanova koje si građani Zagreba neće moći priuštiti”, napomenuo je.

Podsjeća da proces izmjena GUP-a o kojem sada pričamo traje već četiri godine. U srpnju 2015. pokrenut je proces njegove izmjene, a u jesen 2017. provedena je javna rasprava, da bi se u srpnju 2019. na Gradskoj skupštini našle izmjene u odnosu na plan koji je prošao javnu raspravu.

“Ako se u četiri godine nije moglo osmisliti javnu raspravu koja bi uključila namjeru gradske uprave da uvrsti prenamjenu Hipodroma i Velesajma, onda se ni sada to nije moralo na brzinu raditi. Velesajam je najveće zemljište u vlasništvu Grada Zagreba koje je opremljeno komunalnom infrastrukturom. Zajedno s Hipodromom čini 1,2 milijuna kvadrata. Ako se takvom zemljištu promijeni namjena nakon javne rasprave provedene 2017. godine, to znači zaobilaženje procedure. To je još jedan argument uz onaj da nije bio usklađen s prostornim planom zbog kojega GUP ne može proći”, kaže Tomašević, uz napomenu kada se takve stvari rade na brzinu, preko koljena, onda se naprave i proceduralne pogreške.

Nastavlja kako vjeruje da će se one otkloniti, samo je pitanje vremena. “Mi ćemo raditi politički pritisak, javnost će vršiti pritisak na politiku, struka će raditi pritisak, radit će ga i građanske inicijative kako, što je tu ključno, HDZ ne bi popustio Bandićevim faraonskim ambicijama. Bez HDZ-a to ne može proći u Skupštini”, smatra najistureniji borac protiv “Zagrebačkog Manhattana”.

Zagreb je naš, kaže Tomašević, svakako će nastaviti političku i pravnu borbu. Podsjeća da je na dan Predsjedništva Skupštine, koja je bila dva tjedna prije sjednice u srpnju, urudžbirao Ministarstvu prostornog uređenja i graditeljstva zahtjev za kontrolu postupka izmjene GUP-a.

“Borit ćemo se pravno i politički protiv ovakvoga GUP-a da se zaustavi projekt ‘Zagrebački Manhattan’ koji se radi nečijeg privatnog interesa i ispod žita dogovara s investitorom. To je nedopustivo jer je GUP nešto što definira naš javni interes i prema javnom interesu trebamo tražiti investitora, a ne obrnuto kao što je ovdje. Ovdje se investitora najprije pitalo što bi on radio, što mu je isplativo, a onda se prema njegovim željama mijenja GUP. To se nigdje tako ne radi.

I sve to još ide u formi javno-privatnog partnerstva, što znači da je zemljište u vlasništvu Grada, a ne investitora. Grad investitoru daje zemljište, a zauzvrat dobiva kao neki javni interes”, objašnjava Tomašević i dodaje kako obično modeli javno-privatnog partnerstva, a posebno ovaj koji je gradonačelnik dogovarao s Eagle Hillsom i imali smo ga prilike vidjeti u Beogradu, znače projekte o javnom trošku i s privatnim profitom. “To znači javno-privatno partnerstvo: javni trošak i privatni profit. Politički ćemo se angažirati protiv toga, a ako bude potrebno, nećemo, kao što nikada i nismo, bježati ni od prosvjednih akcija”, zaključio je.

Kaže da su udruge kao Pravo na grad i Zelena akcija te različite inicijative, kao što je inicijativa Savica za park, već pozvale građane da komentiraju GUP, uključe se u raspravu i iznesu primjedbe, “unatoč ovom nedemokratskom i bezobraznom terminu”, a poziva ih i Zagreb je naš. “Nakon toga ćemo građane pozivati da se na drugačiji način uključe u borbu protiv ovakvoga GUP-a”, kaže naš sugovornik.

Projekt “Zagrebački Manhattan” nije jedini problem u izmjenama GUP-a. “Skupština je 2012. ili 2013. godine, nakon prosvjeda za Varšavsku, vratila zonu zabrane gradnje javnih garaža, a sada se ona ponovno ukida. I ne samo to, nego se uz to povećava koeficijent izgradivosti donjogradskih blokova za čak 50 postom što otvara vrata projektima poput Horvatinčićeva”, rekao je Tomašević koji to problematizira jer uopće nije bilo u javnoj raspravi o prijedlogu izmjene GUP-a 2017. godine, a nije bilo ni u svibnju ove godine u naknadnim izmjenama i prenamjenama GUP-a gdje se našao Hipodrom i Velesajam. Odredba GUP-a da se povećava koeficijent iskoristivosti izgradnje donjogradskih blokova je umetnuta amandmanom Bandićeva Kluba četiri dana prije sjednice Skupštine, a u obrazloženju amandmana se poziva na Cvjetni trg koji već ima takav koeficijent izgradnje.

“Dakle, nakon rasprave po sjednicama odbora, nakon javne rasprave, četiri dana prije sjednice Skupštine idu s ovakvim amandmanom. To je toliko bezobrazno i odvratno da nisam mogao vjerovati kada sam to vidio”, zaključio je Tomašević.

Pet stupova naše borbe protiv Bandićeva GUP-a

1. Pokušaj utjecaja na izmjene GUP-a sudjelovanjem u javnoj raspravi

2. Sprečavanje izmjena prostornog plana Zagreba u skladu s predloženim GUP-om

3. Uključivanje što šire stručne javnosti u raspravu o projektu i GUP-u

4. Odugovlačenje projekta amandmanima i primjedbama kako bi se približilo održavanje lokalnih izbora (ne odgovara ni njemu i koalicijskim partnerima)

5. Prema potrebi, i prosvjedi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:48