PINJUH I SINOVI D.O.O.

MALA OPĆINA ZA VELIKI OBITELJSKI POSAO Kako je načelnik Čeminca Zlatko Pinjuh koristio proračun kao osobnu blagajnu

 
Zlatko Pinjuh (lijevo) i ugovor o subvenciji (u sredini)
 Ivan Perić/HANZA MEDIA

Općinsko vijeće Općine Čeminac, 27. veljače 2017. godine, donijelo je Odluku o subvencioniranju kredita za mještane Općine Čeminac, a tom odlukom propisani su uvjeti za ostvarivanje prava na subvenciju, među kojima je i onaj da je riječ o kupnji prve nekretnine. Zahtjev za korištenje subvencije podnio je Marko Pinjuh (sin načelnika općine Čeminac Zlatka Pinjuha) koji je 6. travnja 2017. stan na adresi Sjenjak u Osijeku kupio od svog brata Ivana Pinjuha. Kako rata kredita za kupnju navedene nekretnine mjesečno iznosi 2.023,91 kunu, odobrena mu je subvencija u iznosu od 1.000 kuna mjesečno, počevši od 1. lipnja 2017. godine.

Ivan Pinjuh 28. srpnja 2017. godine na oca Zlatka Pinjuha - na temelju Ugovora o darovanju od 5. srpnja 2017. godine, prenosi vlasništvo nad nekretninom na adresi Pašnjak 1, Grabovac. Istog dana, također na temelju Ugovora o darovanju od 5. srpnja 2017. godine Zlatko Pinjuh vlasništvo nad nekretninom na adresi Pašnjak 1, Grabovac, prenosi na Marka Pinjuha...”, početak je to jedne od kaznenih prijava poslanih posljednjih godina nadležnim tijelima protiv načelnika općine Čeminac Zlatka Pinjuha iz HDZ-a.

Kaznena prijava

U prostorije njegove općine policajci iz kriminalističke policije ušli su u utorak ujutro po nalogu USKOK-a te započeli pretragu, a u policiju priveli više osoba. Obavljena je pretraga općinskih prostorija i nekoliko obiteljskih domova, a ispitani su i neki djelatnici Općine. USKOK je u petak, pak, objavio da je doneseno rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te poticanja na zloporabu položaja i ovlasti. USKOK navodi kako se “osnovano sumnja da je Pinjuh (HDZ) kao načelnik Općine, od 1. rujna 2016. do danas, prema dogovoru sa sinovima i još jednim okrivljenikom poduzimao radnje kako bi navedenim okrivljenicima omogućio da se materijalno okoriste na teret proračuna Općine”.

Tako su, navodi se u rješenju o provođenju istrage, nakon što je Općinsko vijeće Općine 27. veljače 2017. donijelo Odluku o subvencioniranju stambenih kredita za stanovnike Općine, trojica okrivljenika poduzeli više radnji u cilju da, iako za to nije bilo zakonske osnove, s Općinom sklope ugovore o subvencioniranju stambenih kredita.

“Osumnjičenike se između ostalog tereti da su sklopili ugovor o subvencioniranju stambenog kredita u iznosu od 1.000 kuna mjesečno za stan u Osijeku te još jedan, također u Osijeku, u iznosu od 1.000 kuna mjesečno. Time su Općinu oštetili za najmanje 25.000,00 kuna”, navodi se u tom rješenju.

Tragom spomenute kaznene prijave provjerili smo u zemljišnim knjigama što se zaista događalo s nekretninama u vlasništvu tate i sinova Pinjuh. Adresa na kojoj je načelnik Zlatko Pinjuh prijavljen je kuća od, kako je navedeno u zemljišnim knjigama, 139 četvornih metara, smještena u mjestu Grabovac. Vidljivo je da je 2012. godine Zlatko Pinjuh na temelju Sporazuma o podjeli bračne stečevine uknjižen kao jedini vlasnik nekretnine. Dvije godine kasnije, točnije 2014. godine, kao vlasnik te nekretnine upisuje se njegov sin Ivan Pinjuh.

“Na temelju darovnog ugovora od 31. prosinca 2013. godine uknjižuje se pravo vlasništva”, navodi se u zemljišnim knjigama.

Tri godine kasnije, u srpnju 2017. godine, vlasnik nekretnine u zemljišnim knjigama opet postaje Zlatko Pinjuh, i to na temelju ugovora o darivanju, te je potom darovnim ugovorom nekretnina iste te godine prebačena na drugog sina Marka Pinjuha, na kojeg glasi i danas.

U zemljišnim knjigama vidljiva je na toj nekretnini i zabilježba o kreditu u visini od 375,5 tisuća švicarskih franaka.

Riječ je o zabilježbi Privredne banke zbog Ugovora o kreditu iz prosinca 2006. godine.

Također, vidljiva je zabilježba o kreditu podignutom u svibnju 2005. godine u visini od 200 tisuća kuna u Privrednoj banci Zagreb, no ta zabilježba je brisana 2014. godine. Druge dvije nekretnine koje se spominju u prijavi su dva stana u Osijeku. Prvi stan u Osijeku na adresi Sjenjak vlasnički glasio je na Zlatka i Ivana Pinjuha. Radi se o trosobnom stanu na petom katu, ukupne površine 70,01 četvornih metara. Taj stan, također od travnja 2017. godine, glasi na Marka Pinjuha na kojeg je prebačen na temelju kupoprodajnog ugovora sklopljenog između Ivana Pinjuha i Marka Pinjuha.

Ivan Perić / CROPIX
zgrada u osječkom naselju Sjenjak

Zakon po braći

“Ugovorne strane utvrđuju da je 6. travnja 2017. godine sklopljen ovaj ugovor o kupoprodaji stana u Osijeku. Stan se nalazi u stambenoj zgradi na Sjenjaku....”, navodi se u tom ugovoru. Drugi stan u zemljišnim knjigama, pak, glasi na Ivana Pinjuha. Stan se nalazi na adresi Sjenjak, a riječ je o stanu od tri sobe, veličine 74,43 četvorna metara. Stan je u kolovozu 2017. godine kupljen od fizičke osobe po cijeni od 375 tisuća kuna, kako je navedeno u kupoprodajnom ugovoru, a vlasnik je otad Ivan Pinjuh. S oba sina Zlatko Pinjuh kao načelnik Općine Čeminac u ime Općine sklopio je Ugovore o sufinanciranju stambenih kredita. Marko Pinjuh sklopio je s Općinom Čeminac, primjerice, Ugovor o sufinanciranju stambenog kredita, i to 30. svibnja 2017. godine.

“Davatelj subvencije obvezuje se svakomjesečno do 5. dana u mjesecu na račun PBZ-a, kod kojeg je korisnik subvencije 6. travnja 2017. godine zaključio Ugovor o stambenom kreditu, uplaćivati iznos od 1000 kuna, a sukladno točki Odluke o subvencioniranju kredita za mještane Općine Čeminac”, navodi se u ugovoru, a subvencija se isplaćuje do otplate kredita.

Isti takav ugovor, u srpnju 2017. godine, sklopio je s Općinom Čeminac i drugi sin Ivan Pinjuh. Stanovi su nakon toga navodno dani u najam. Zlatko Pinjuh u svojim imovinskim karticama koje je ispunjavao od 2016. godine ne spominje vlasništvo ni nad jednom nekretninom. U kartici Zlatko Pinjuh spominje samo kredit od 1,5 milijuna eura u PBZ-u, podignut 2006. godine.

Kao rok za vraćanje u kartici je naveo 420 mjeseci, a iznos mjesečnog anuiteta iznosi 600 eura. Međutim, kao zabilježba na nekretnini, odnosno kući čiji je bio vlasnik, pa i na jednom od stanova, vidljivo je zaduženje u visini od 375,5 tisuća švicarskih franaka. Tim više je zanimljiv prijedlog iz Službenog glasnika ove godine u kojem se u Općini Čeminac predlaže subvencioniranje stambenih kredita podignutih u švicarskim francima.

“Općina Čeminac subvencionirat će mještane Općine Čeminac koji su podigli stambene kredite u švicarskim francima u razdoblju od 2005. do 2010. godine u iznosu od 1/3 rate kredita. Općina Čeminac korisnike će subvencionirati do otplate kredita. Pravilnik donosi općinski načelnik”, navodi se u Odluci, donesenoj 16. ožujka ove godine.

Ivan Perić / CROPIX
Kuća na jezeru u Grabovcu

Načelnik Općine Čeminac Pinjuh nadalje u imovinskoj kartici spominje u rubrici “štednja” iznos od 350 tisuća kuna, za koji tvrdi da je “suvlasnik s trećim osobama” te kako je riječ od sudskoj presudi u radnom sporu. Sporove je načelnik Pinjuh, neslužbeno doznajemo, vodio je i sa Zavodom za hitnu medicinu u Osijeku u kojem je bio ravnatelj, a i s Domom zdravlja Županja. U prvom slučaju, neslužbeno doznajemo, Zavod za hitnu medicinu u Osijeku tužio je Pinjuha jer je, dok je bio ravnatelj dobivao navodno dvije plaće, jednu kao liječnik i drugu kao ravnatelj. Zavod je tvrdio kako na to nije imao pravo jer navodno nije radio kao liječnik. U Zavodu doznajemo da je Pinjuh taj spor izgubio te da se preko ovrha Zavod naplatio za iznos veći od pola milijuna kuna.

Taj novac odnosio se na pet godina i na plaću koju je Pinjuh navodno primao kao liječnik, a sud je presudio da taj novac mora vratiti. Radne sporove s Pinjuhom vodio je i Dom zdravlja Županja, ali doznajemo da su ti sporovi okončani navodno u korist Doma zdravlja, gdje je Pinjuh svojedobno dobio otkaz zbog “skrivljenog ponašanja”. Pinjuh je i danas zaposlen u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije za plaću od 11.700 kuna, kako je naveo u imovinskoj kartici, dok na funkciji načelnika općine volontira za iznos od 5000 kuna. Zlatko Pinjuh svojedobno je bio i direktor u tvrtki Pinjuh d.o.o., čiji je osnivač bila njegova bivša supruga.

Tvrtka je bila registrirana za turizam i ugostiteljstvo, ali 2014. joj je blokiran račun te je 2016. godine otvoren stečaj. No, istražitelji će se sada baviti Pinjuhovim poslovima na čelu općine u kojoj je, treba reći, zaposlio i sina Marka Pinjuha kao komunalnog redara. Također, policijskim izvidima obuhvaćen je i Mario Kralj, predsjednik Općinskog vijeća. Navodno, policija i USKOK istražuju upravo davanje subvencija dvojici sinova općinskog načelnika za kupnju stanova, nadalje davanje navodno službenog automobila Općine na korištenje i davanje na korištenje navodno službene kartice u privatne svrhe. Istražuje se i je li Pinjuh omogućio Kralju dobivanje potpore od 2000 eura za uređenje stambenog prostora, premda Kralj navodno na to nije imao pravo.

Red u općini

Protiv Pinjuhove vlasti pobunili su se bili i poljoprivrednici koji su u središtu Čeminca organizirali u ožujku 2017. godine prosvjed koji je bio usmjeren upravo protiv odluka načelnika i Općinskog vijeća. Podsjetimo, jedan od osnovnih razloga prosvjeda bilo je uvođenje naknada za korištenje javnih prometnica, što se tamošnjim poljoprivrednicima i gospodarstvenicima baš i nije svidjelo. Epilog cijele priče dogodio se ljetos, kada je Visoki upravni sud ovu odluku Općinskog vijeća ukinuo, ocijenivši je nezakonitom. Pokušali smo jučer doći do Zlatka Pinjuha i njegovih sinova, ali svi mobiteli bili su im isključeni. Načelnik Pinjuh javio se ovih dana telefonski za Dnevnik Nove TV i potvrdio da se vratio s mora te kako je odmah otišao u policijsku postaju.

“Bio sam 15 minuta na razgovoru u pratnji odvjetnika. Sve su optužbe nesuvisle i minorne”, rekao je Pinjuh za Novu TV i dodao kako ne može govoriti o detaljima zbog istrage, ali ništa ga neće pokolebati u uvođenju reda u Općini. Potvrdio nam je i da su na razgovoru s policijom bili njegovi sinovi te njegova zamjenica Anuša Rešetar i predsjednik Općinskog vijeća Marijo Kralj.

“Molim da me se ne izbaci iz stranke u kojoj sam dugo jer mislim da za to doista nema razloga”, poručio je medijima Pinjuh te dodao za Novu TV kako bi rado izašao s informacijama koje mu idu u prilog, ali da ne smije zbog istrage. “Ubrzo će se pokazati da optužbe nisu opravdane. Sve što sam radio bile su odluke općinskog vijeća, a protiv mene rade interesne skupine”, poručio je.

Na ulaznim vratima u zgradu Općine Čeminac u utorak je postavljena obavijest da Općina Čeminac ne radi sa strankama. Pinjuh je član HDZ-a, a ovo mu je drugi mandat na mjestu načelnika, na posljednjim je izborima pobijedio u prvom krugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:43