PAMETNO RJEŠENJE

OVA TVRTKA DVA PARKIRNA MJESTA PRETVARA U OSAM: BUDUĆNOST PARKIRANJA STIŽE IZ ZAGREBA Njihov sustav proizvodi manje buke...

 
Inovativni parking sustav Rotary parking tvrtke Europark Systems.Na fotografiji: voditelji projekta Ivan Gudelj i Zvonimir Prljić
 Marko Todorov / CROPIX

Vozači koji prolaze zagrebačkim Laništem pokraj Kauflanda u vremenu od 8 do 16 sati mogu vidjeti kako crveni Peugeot 308 levitira u zraku. Nije uvijek riječ o Peugeotu, nekad će to biti Honda ili Volkswagen, ovisi tko od zaposlenika obližnje tvrtke prvi dođe na posao. Tko god bolje pogleda, vidjet će i metalne “ruke” koje drže auto u zraku. Ili, točnije, na njegovom parkirnom mjestu. Naime, ti auti se nalaze na rotary parkingu, ekonomičnom parking sustavu koji umjesto da ide u širinu, ide u visinu. Auto ulazi u konstrukciju i sustav ga podiže u zrak kako bi to isto mjesto oslobodio za drugi automobil. Tako na parkirnom mjestu koje inače zauzimaju dva automobila u isto vrijeme može biti parkirano čak osam vozila. Ovakva parkirna praksa je u zadnjih desetak godina uzela veliki zamah u Južnoj Koreji i Kini, gdje postoje takve instalacije s više od 20 parkirnih mjesta koje znaju biti velike kao i neki neboderi, a sada se ta instalacija može vidjeti i u Zagrebu. Hrvatsku inačicu rotary parkinga potpisuje tvrtka EuroPark System. Na tržištu su nešto više od godinu dana i specijalizirali su se za projektiranje i primjenu novih tehnologija parkiranja, prateći potrebe planiranja, regulacije i vođenja prometa u mirovanju. Imaju više od 20 godina inženjerskog iskustva u inovacijama i razvoju sustava za parkiranje, a ovo je projekt na kojemu su radili skoro svaki dan posljednjih godina u suradnji s fakultetima i tvrtkama iz Hrvatske.

Izmjenična vodilica

- Ideja nije nešto novo, jer ovakvi sustavi već postoje u zemljama Dalekog istoka i drugdje u Europi. Ipak, 90 posto svih rotary parking sustava pripadaju upravo Južnokorejcima, tako da jako mali broj tvrtki proizvodi vlastite. Upravo zato smo krenuli proučavati kako da poboljšamo postojeći sustav i tako se odvojimo od konkurencije - kaže Ivan Gudelj, glavni projektant.

I pronašli su. Njihov sustav proizvodi manje buke, troši manje električne energije, ima jaču statiku, a najveći benefit je izmjenična vodilica. Naime, postojeći sustavi imaju ograničeni vijek trajanja. Uslijed konstantnog korištenja doći će do oštećenja na vodilicama koje vode lanac koji okreće platforme s automobilima, zbog čega se nakon 20 godina može cijela instalacija zamijeniti novom. Njihova verzija ima mogućnost izmjene vodilice, čime se uvelike povećava dugotrajnost same konstrukcije.

- Isprva nisam bio siguran je li to moguće, jer sam pretpostavio da je to neka logična stvar koju bi svatko primijetio i već isprobao. Ipak, nakon daljnjeg proučavanja sam skužio da oni stvarno ne mogu mijenjati svoje vodilice. Izveli smo nekoliko simulacija i uspjeli smo pronaći onaj segment koji će nas odvojiti od ostalih – veli Gudelj.

Njihovi rotacijski parkinzi ujedno imaju i krov, a i putem simulacija se pokazalo kako su puno otporniji na nepovoljne vremenske uvjete. Recimo, njihova instalacija se bez problema može postaviti u Dubrovniku i u slučaju naleta jake bure ona će ostati na mjestu.

Iako ideju imaju već dulji niz godina, u 365 dana su uspjeli doći do gotovog prototipa koji sada stoji na zagrebačkom Laništu. Za sada ga koriste samo zaposlenici tvrtke, a prototip im služi kao ogledni primjerak za sve zainteresirane klijente.

- Na ovaj način možemo našim klijentima pokazati kako sustav uživo radi. Zahvaljujući prototipu već sada imamo dosta interesa za postavljanje Rotary parkinga. Pregovaramo s nekoliko ponuditelja, a potencijal našeg proizvoda je velik. Na ekonomičan način se rješava problem parkirnih mjesta, može se postaviti u centru grada, na moru ili ispred određenih objekata gdje postoji stalna fluktuacija ljudi kao što su bolnice – kaže Zvonimir Prlić, osoba zadužena za razvoj poslovanja.

U svojoj ponudi imaju i verzije s više parkirnih mjesta. Prototip omogućava parking za osam vozila do visine 1,90 metara, a za potrebe klijenta mogu napraviti instalaciju za 10 ili čak 12 automobila. Time se na prostoru širokom 5,4 metra i predviđenom za samo dva automobila omogućuje parking za šest puta više vozila. Mijenjat će se i sam izgled konstrukcije.

- Planiramo još cijelu konstrukciju zaštitno ograditi te je obući u neku fasadu. Ugradit ćemo roll up vrata, a ujedno planiramo i sofisticirati sam sustav ulaska. Trenutno svaki korisnik ima svoj ključ pomoću kojega otvara parkirno mjesto te potom pozove svoj automobil. U budućnosti ćemo naplatu vršiti putem kartice ili aplikacije, ali to će ponajviše ovisi o krajnjem korisniku koji naruči proizvod - veli Prlić.

Lokalni proizvođači

U dijelu proizvodnje se oslanjaju na lokalne proizvođače, dok su ostali dijelovi od niza kooperanata iz Hrvatske i svijeta. U budućnosti im je plan zadržati proizvodnju unutar Europske unije, odnosno Hrvatske, i proširiti svoje poslovanje na regiju i potom na ostatak Europe. Pritom će ući na teritorij svojih južnokorejskih konkurenata koji već sada u Bukureštu imaju veliki broj svojih rotary parking sustava. Ipak, cijela je ova priča sa svemirskim parkirnim mjestima svoje povoje dobila još prije skoro 100 godina.

Tijekom 1920-ih godina u SAD-u se uvelike povećao broj korisnika automobila. Gradske infrastrukture isprva nisu bile spremne za val novih automobila koji su negdje morali parkirati. Gradski oci su sve više novca izdvajali za gradnju parkirališta i podzemnih garaža, ali svejedno nije bilo dovoljno mjesta za sve. I tako je 1923. godine tvrtka Westinghouse u Chicagu predstavila prvi rotacijski parking sustav. Princip je isti kao i danas. Auto ulazi u utor koji je zataknut za lanac i rotira se kako bi oslobodio to isto mjesto za drugi automobil.

Naravno, tada se za potrebe pokretanja sustava trošilo puno više struje i morao je biti pričvršćen za obližnju zgradu kako se ne bi srušio, ali princip rada je ostao isti. Kasnije se taj isti sustav, tada nazvan “ferris wheel” (panoramski kotač) proširio na Los Angeles i New York, ali je s vremenom ostao zaboravljen. Tek posljednjih deset-petnaest godina se ponovno krenulo ulagati u razvoj rotacijskog sustava.

- Svi veliki gradovi moraju razmišljati o odlasku u visine ili u dubine. Gradnja podzemnih garaža je veoma skupa i iziskuje puno vremena da bi se došlo do konačnog produkta. S druge strane, rotacijski parking se može montirati na nekoj lokaciji za otprilike 10 dana. Osim lakšeg pronalaska mjesta, ujedno se manje zagađuje okoliš – kaže Prlić.

EuroPark systems u svojem katalogu proizvoda nudi još mogućnost izrade parkirnih platforma i puzzle parkinga, kao parking rješenja za stambene i poslovne objekte, a velik dio razvoja im je usmjeren na rotacijski parking.

- Prvi je korak bio realizacija ideje. To smo napravili. Sljedeći korak je traženje kupaca. Tu smo u procesu i nadamo se da će već početkom iduće godine krenuti prve narudžbe instalacija. Treći i najvažniji korak je sama instalacija rotacijskog parkinga, a vjerujemo kako bismo na proljeće mogli postaviti naše prve gotove Rotary parkinge – kaže Gudelj.

Zagreb, 151217.
Laniste.
Inovativni parking sustav Rotary parking tvrtke Europark Systems.
Na fotografiji: voditelji projekta Ivan Gudelj i Zvonimir Prljic. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Inovativni parking sustav Rotary parking tvrtke Europark Systems.Na fotografiji: voditelji projekta Ivan Gudelj i Zvonimir Prljić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:05