BITKA ZA STRANKU

RAT ZA ZAGREBAČKI HDZ Nedjeljni otkriva što se zapravo događa u najjačoj organizaciji vladajuće stranke: 'To je sukob Plenkovića i Brkića'

Prgomet želi maknuti Mikulića, Mikulić pak u kut želi stjerati Prgometa, a većina članova zapravo se želi uvaliti u Bandićevu gradsku tvrtku ili upravni odbor. To je slika zagrebačkog HDZ-a, kažu naši sugovornici
Milijan Brkić, Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Ostajem na mjestu predsjednika zagrebačke Gradske skupštine. U okviru naših stalnih konzultacija, kolega Mikulić i ja imali smo u ponedjeljak sastanak s predsjednikom stranke Plenkovićem te smo razgovarali o mnogim temama i dogovorili daljnji način rada”, izjavio je u petak za Jutarnji list šef zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet, kad smo ga pitali o nedavnim spekulacijama kako razmišlja o ostavci na toj poziciji i povlačenju iz aktivne politike, i to zato što je prošao proceduru za izbor u American College of Surgeon (Američku kiruršku akademiju), najprestižniju kiruršku akademiju u svijetu. No, iz izvora bliskih šefu gradskog odbora HDZ-a i glavnom inspektoru Andriji Mikuliću dolaze nam, pak, nešto drugačije, ali neslužbene informacije. Oni, neslužbeno doznajemo, smatraju da si Prgomet “traži odstupnicu jer je konačno shvatio da vlast u Zagrebu nije u njegovim rukama”.

“Prgomet želi sam donositi odluke, očito mu nije jasno da po statutu treba tek provoditi odluke Gradskog odbora HDZ-a, a ne ih donositi samostalno, kako je već nekoliko puta učinio. Pa onda piše ljutita pisma poput profesora...”, komentira ga naš sugovornik blizak zagrebačkom HDZ-u. Protekli tjedan, dok se, naime, stranački vrh bavio dvodnevnim Kongresom Europske pučke stranke, u zagrebačkom HDZ-u kulminirao je u pozadini afere WhatsApp, i sukob između dvije zaraćene strane u Zagrebu - predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Prgometa te predsjednika zagrebačke organizacije HDZ-a i glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića.

Sastanak kod šefa

Naši dobro upućeni izvori u tom okršaju zapravo prepoznaju sukob između Plenkovićeve i struje Milijana Brkića. “Brkić je nakon svih udara u posljednje vrijeme opet ojačao, a zagrebački HDZ nije jedina, ali je ipak najjača utvrda koju još uvijek drže njegovi ljudi”, govori nam sugovornik iz stranačkih redova. U javnost je, naime, procurilo da Mikulić i Prgomet više ne razgovaraju.

“Je l’ vi surađujete? O čemu se tu radi?”, pitao ih je premijer Plenković u ponedjeljak na spomenutom sastanku, prenose nam naši sugovornici. “Ako ikad dođe do toga da moram birati između medicine i politike, to nikad nije bila dilema, uvijek ću izabrati medicinu”, načelno sad komentira Prgomet nedavne spekulacije o tome da bi se mogao povući iz aktivne politike. Na pitanje o sukobima s Mikulićem smiruje tenzije. “Pa, dobro, gledajte, nismo svi isti karakter, nisu nam ni prioriteti isti, zašto bi svi morali jednako razmišljati. Ali suradnja gradskog odbora i kluba je dobra, no moramo češće sjesti i dogovarati se oko rada kluba”, govori Prgomet te dodaje da su o tome razgovarali i na sastanku s premijerom u ponedjeljak.

“Mi smo velika stranka, nije lako biti manji koalicijski partner u gradu. Nije uvijek sve bajno, nitko ne bježi od problema, svjesni smo da komunikacija između Kluba i gradskog odbora može i mora biti bolja, i sukladno tome smo i dogovorili načine budućeg rada”, govori Prgomet te dodaje da što se tiče GUP-a ne vidi razloge zašto ta točka ne bi već išla na sijedeću sjednicu Gradske skupštine, čemu se, pak, protivi oproba.

“Zagovornik sam da izmjene i dopune GUP-a idu na sijedeću sjednicu jer bi nas u suprotnom posebna sjednica stajala dodatnih 300 tisuća kuna, ali ne da ide po hitnoj proceduri, nego da prođe sve skupštinske odbore. To je izvedivo, s obzirom na to da do Skupštine imamo dovoljno vremena”, kaže Prgomet.

Dvojac - Prgomet i Mikulić - posvađali su se, naime, oko toga tko bi trebao preuzeti funkciju predsjednika Kluba u Gradskoj skupštini, nakon što je Prgomet najavio da će podnijeti ostavku na funkciju predsjednika Kluba zato što ne želi obnašati obje funkcije. Na toj poziciji vidio je jednog vijećnika (Mislava Hermana), dok je Mikulić na tu poziciju želio postaviti, pak, drugog vijećnika (Ivana Kujundžića) jer drži da ovaj prvi (Prgometov) kako neslužbeno doznajemo iz izvora bliskog mu, navodno “nema pod kontrolom ni vlastitu organizaciju”. Onda se kandidat predložen od Gradskog odbora HDZ-a predvođenog Mikulićem, Kujundžić, uvrijedio, jer nije dobio podršku od Prgometa, a navodno mu u korist nije išlo ni to što ga i sam Plenković cijeni, te je podnio ostavku na sve pozicije.

Razmirice je dodatno produbilo i glasovanje o Strategiji demografskog razvoja Grada Zagreba od 2019. do 2031. godine koja nije prošla na sjednici zagrebačke Skupštine. Za strategiju je glasovalo 19 gradskih zastupnika, protiv je bilo njih 13, dok ih je deset bilo suzdržano. Među suzdržanima bili su i zastupnici HDZ-a, s izuzetkom Kujundžića koji je ipak glasovao za Strategiju, što je bilo u suprotnosti s odlukom Kluba.

“Pitanje svih pitanja hrvatske nacije i društva u cjelini je demografska obnova, to je pitanje opstanka. Ova zagrebačka strategija imala je u sebi mehanizme koje sam predlagao još 1992. godine u Skupštini sveučilišta, za povratkom Hrvata iz siromašnog južno-američkog kontinenta, što je i danas aktualno. Stoga sam smatrao da je treba podržati. Možda nisu sve mjere u njoj idealne, ali kao dokument je sigurno dobra, te sam odlučio glasovati po savjesti, a to je izazvalo veliku pomutnju u Klubu HDZ-a. To se onda razvilo do neslućenih razmjera, čak do kuloarskog vrijeđa na osobnoj razini”, govori Kujundžić koji tvrdi da ga je dodatno na podnošenje ostavke navelo ponašanje šefa Gradske skupštine Prgometa, odnosno Kluba, koji je odlučio da neće provesti odluku Gradskog odbora HDZ-a, odnosno njegovo imenovanje za predsjednika Kluba.

“Dobio sam jednoglasnu podršku na Gradskom odboru, ta se odluka nije provela, a morala se provesti. Ali kako ne bih zaoštravao odnose, iz načela sam odlučio podnijeti ostavku, ne samo na toj poziciji, nego i kao vijećnik u Gradskoj skupštini”, govori Kujundžić koji smatra da bi političari više trebali glasovati po savjesti, a ne “diktatu stranke”. “Trebalo bi se dozvoliti glasovanje po savjesti, ta dimenzija slobodarskog duha trebala bi se dozvoliti po pitanju određenih tema, ne treba oko svih, ali određena razina te energije trebala bi biti prisutna”, kaže Kujundžić.

Među ostalim se zalaže i za veću slobodu kad je u pitanju sloboda misli i riječi, govori Kujundžić, komentirajući aferu WhatsApp te kaže: “Kad Šeks kaže - Skinut ću ti glavu - onda je to metafora, a u ovom slučaju? Ne može se a priori jednu metaforičku izjavu, osuditi kao teroristički čin”, komentira Kujundžić.

Želi provokaciju

Krajem tjedna, nakon što je Kujundžić podnio ostavku, pronađen je u stranačkim redovima novi kandidat za predsjednika Kluba HDZ-a - vijećnik Kazimir Ilijaš. “Ne bih ništa komentirao dok to sljedeći tjedan ne bude potvrđeno”, rekao nam je vijećnik Ilijaš. Međutim, u zagrebačkom HDZ-u ovo je, smatraju naši sugovornici, tek početak pravog rata jer se bliže i izbori za gradsku organizaciju.

“To je sad rat između Prgometa i Mikulića za zagrebački HDZ, koji zapravo traje od samog početka, ali u pozadini je zapravo borba između Brkićeve i Plenkovićeve struje”, kratko nam je opisao situaciju naš sugovornik iz gradske organizacije HDZ-a. “Točku na i” je u ponedjeljak, kako nam je potvrdio i sam Prgomet, stavio premijer i predsjednik HDZ-a Plenković, smirivši zasad strasti između zaraćenih strana pronalaskom kompromisnog rješenja za predsjednika Kluba HDZ-ovih vijećnika Ilijaša.

“Mikulić je namjerno gurnuo Kujundžića za šefa Kluba kako bi isprovocirao Prgometa”, kaže nam stranački izvor. Naš drugi sugovornik iz redova zagrebačkih vijećnika također komentira kako je bilo i više nego očito da Mikulić želi podrivati Prgometa. “Kujundžić je u Skupštini tek nekoliko mjeseci, a Prgomet je htio da tu funkciju preuzme Herman. I onda je umjetnik (Ivan Kujundžić) reagirao tako kako je reagirao”, komentira naš sugovornik te dodaje: “Ilijaš mi se čini kao trenutni balans između te dvije struje”, komentira naš sugovornik.

Ilijaš je, pak, oprezan. Ne želi davati, kaže, nikakve izjave do ponedjeljka. “Tko zna što se još može promijeniti do tada”, smireno iščekuje Ilijaš te odbija komentirati previranja u gradskoj organizaciji. Ni drugi gradski HDZ-ovci nisu bili raspoloženi za komentare, ali najzanimljivija je bila reakcija HDZ-ove gradske vijećnice Dubravke Brezak Stamać, koja nam je, kad smo je pitali za komentar događaja u gradskom HDZ-u, kazala: “Sad sam baš komentirala da ne bih ništa komentirala”.

Politička moć

Mikulić, pak, neslužbeno doznajemo, ni ne pomišlja na povlačenje sa svoje političke funkcije. “Mikulić jako dobro zna da moć dolazi iz političke funkcije, pa nije ni on baš od jučer, ima on sad već utakmice u nogama”, kaže izvor blizak Mikuliću, koji dodaje da je ovo upravo bila njihova intencija da zapravo Prgometa “stjeraju u kut”, te smatraju da su u tome i uspjeli.

“Ne podržavaju oni Prgometa, i to je tako”, komentira naš sugovornik. Naš drugi sugovornik blizak Mikulićevoj i Brkićevoj struji unutar HDZ-a, nadalje podsjeća na izjavu Dubravke Šuice iz 2012. godine, kad je za Prgometa kazala: “Prgomet je zec iz SDP-ovog šešira!”. “Ovakav kaos u gradskom HDZ-u zapravo najviše koristi oporbi, i ta mi se izjava najbolje uklapa. A podsjetimo kako je i Mostu radio iza leđa na sastancima s Milanovićem”, komentira taj isti sugovornik. Međutim, ima u HDZ-u i onih koji smatraju da u Gradskom odboru HDZ-a odavno stvari nisu onakve kakve bi trebale biti. Drže da u njihovim redovima sjede većinom oni koji samo navodno “gledaju kako se ‘uvaliti’ u neku gradsku firmu ili upravni odbor, gdje će dobiti nekoliko tisuća kuna”.

“Godinama gradski HDZ nije iznjedrio nikakav kvalitetan program, a kamoli kandidata koji bi mogao rušiti Bandića”, govori naš sugovornik te dodaje “pa ni ne čudi da nas se u Zagrebu godinama proziva da smo tek ‘Bandićeva produžena ruka’”. “A s kim je Bandić na državnoj razini?”, pita naš drugi sugovornik te dodaje: “Pa Bandić ne pregovara s Mikulićem i Prgometom, jedini s kime se on dogovara je osobno premijer Plenković...”, kaže naš izvor.

Velike promjene

U gradskom HDZ-u ima onih koji stoga jedva čekaju nove izbore. “Mislim da će biti više kandidata, a neka ih bude. Mislim da ne treba jedan čovjek obnašati pet funkcija ili nositi pet kapa, jer nema potrebe za tim, mislim da je biti glavni državni inspektor sasvim dovoljno, pa ne vidim čemu se gurati još i u Skupštinu. A ‘big deal’ tko će biti predsjednik Kuba HDZ-a u Gradskoj skupštini, pa nije to baš neka prevažna funkcija, važni će biti sljedeći gradski izbori. Jer budimo iskreni, izbori u Zagrebu važni su i za parlamentarne izbore, jer Zagreb može povući sigurno 30 posto glasova”, komentira naš sugovornik iz gradskog HDZ-a.

Da kandidature za čelnu funkciju zagrebačke organizacije HDZ-a već sad ‘pljušte’ sa svih strana jasno je i iz nedavnog intervjua koji je tjedniku Nacional dao Pavo Kostopeč, abdominalni kirurg bolnice Merkur, u kojem je najavio da će biti jedan od kandidata za šefa HDZ-a u Zagrebu. Za Nacional je ispričao kako smatra da je došlo vrijeme za velike promjene na političkoj sceni glavnoga grada i preporod HDZ-a koji u Zagrebu nije bio na vlasti od 2000.

Iako vrlo cijenjen u bazi, među članstvom koje u Zagrebu broji oko 18.500 ljudi Kostopeč itekako ima svoje protivnike. To dokazuje i njegova smjena iz članstva Upravnog vijeća KB-a Sveti Duh, kamo je postavljen iz kvote HDZ-a i naknadno zamijenjen nestranačkom osobom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:39