ŠTO ŽELE VIDJETI POD BOROM

SKROMNE BOŽIĆNE ŽELJE MALIŠANA BEZ ODGOVARAJUĆE RODITELJSKE SKRBI Laser, nogometna lopta, Dinamov dres, klizaljke, majica i, najvažnije - ljubav!

Iako se intenzivno radi na poboljšanju kvalitete usluga u domovima, jedan je cilj najvažniji, pronaći djeci prave obitelji, ističu ravnateljice koje se silno trude da u ovo blagdansko vrijeme djeci dodatno osiguraju da se osjećaju kao doma
 Matija Djanješić / CROPIX

Penny board, laser, nogometna lopta, Dinamov dres (bez broja), videoigre, klizaljke, majica i, najvažnije od svega - ljubav. Neke su to od božićnih želja djece iz doma za djecu “Ivana Brlić Mažuranić” u Lovranu te u domu Labuč u Donjem Laduču.

- Božićno vrijeme za djecu koja odrastaju izvan svojih obitelji zapravo su ‘rane koje bole’, stoga im zaposlenici doma u to vrijeme nastoje dodatno osigurati da se osjećaju kao doma - kaže nam Suzana Mravinac, ravnateljica dječjeg doma “Ivana Brlić Mažuranić” u Lovranu, pa nastavlja: - Vrijeme Božića u uvjetima rada na više lokacija izrazito je intenzivno i emotivno.

Dodaje da njihov dom djeluje na tri lokacije; na podružnicama u Lovranu i Rijeci te u Osnovnoj školi “Nikola Tesla” u Rijeci.

- Djeca u našem domu se za Božić pripremaju praktički od ljeta, kroz razne aktivnosti koje organiziramo u domu; od keramičke, likovne i literarno-dramske radionice do radionice hortikulture. Oko zgrade doma u Lovranu njeguje se mediteranski vrt. Krajem ljeta se bere i suši lavanda, da bi se nakon toga na radionicama izrađivale mirisne vrećice. Na keramičkoj radionici djeca izrađuju poklone za donatore i naše prijatelje, ljude koji se dodatno brinu o njima i osiguravaju im dodatne aktivnosti, izlete, daruju ih poklonima.

Ranko Šuvar / CROPIX

Pred sam Božić izrađuju se ukrasi i čestitke, a neizostavno je kićenje bora u svakoj domskoj grupi i na svakom katu. Početkom studenoga počinje i priprema tradicionalne božićne predstave, koja se sredinom prosinca održava u sportskoj dvorani doma - prenosi nam ravnateljica dio atmosfere u njihovoj zajednici. Uz osoblje koje se svakodnevno brine o tome da klincima apsolutno ništa ne nedostaje, zajednicu u Lovranu čini jedanaestero djece koja su na smještaju, dok ih još dvadesetero svaki dan koristi uslugu poludnevnog boravka.

U tjednima koji prethode Božiću u domu je izuzetno dinamično. Prosinac je, među ostalim, prožet dolascima donatora; privatnih osoba i raznih tvrtki, škola i ustanova koje svojim donacijama i druženjima s djecom nastoje uveseliti djecu i uljepšati im božićne blagdane. - Pritom nam, osim materijalnih darivanja, donatori organiziraju izlete.

Gotovo svake godine organizira se odlazak na neki od Advenata u Hrvatskoj, a doniraju se i izleti tijekom cijele godine te odlasci na razne priredbe i predstave organizirane za djecu. Uz naše volontere, donatori nam daju dodatnu vrijednost i spoznaju da djeca u potrebi uz naše osoblje imaju još puno brižnih prijatelja izvan doma koji misle na njih te podižu razinu kvalitete života naše djece - priča ravnateljica Mravinac.

Ranko Šuvar / CROPIX

Važnost uloge volontera

Božićni duh već je neko vrijeme na vrhuncu i na sjeveru, u Dječjem domu Laduč, smještenom u secesijskom dvorcu sagrađenom potkraj 19. stoljeća, čiji je vlasnik bila obitelj Vranyczany-Dobrinović. - Duh Božića u Laduču osjeti se već od studenoga. U pripreme za Božić uključeni smo svi; i mali i veliki. Izrađuju se ukrasi, ukrašava se dvorac, čiste se čizmice, pišu se želje, izrađuju se čestitke, peku se božićni kolači. U posjet nam dolaze Sv. Nikola, Djed Božićnjak i brojni drugi gosti koji nam uljepšavaju svakodnevicu. Iako djeca u našem domu materijalno zaista imaju puno, uvijek se iznova razvesele darovima i gostima koji, prije svega, donose ljubav i veselje - priča nam predstojnica doma Tina Baričević. Oni u Domu trenutno na smještaju imaju četrnaestero djece, dok njih 27 dolazi na poludnevno-cjelodnevni boravak.

RAnko Šuvar / CROPIX
Tina Baričević

Kao iznimno važnu stavku koja djeci u domu nemjerljivo poboljšava kvalitetu života i gospođa Mravinac i gospođa Baričević ističu važnost uloge volontera. - Svakom djetetu nastojimo pronaći volontera s kojim bi mogao kvalitetno provoditi slobodno vrijeme; igrati se, učiti... Dobiti pažnju samo za sebe. Djeca s radošću iščekuju dolazak svojih volontera. S njima ispunjeno provode vikende, dijele svoje brige. Volonteri su iznimno važni u njihovim životima. Ovim putem bismo pozvali sve zainteresirane da se uključe u volontiranje i djeci svojom pažnjom obogate život - kaže nam predstojnica Baričević.

Ravnateljica Mravinac nam detaljnije pojašnjava kako izgleda suradnja s volonterima. - Nakon što primimo prijave za volontiranje, buduće volontere educiramo i dogovaramo s njima potrebe i način rada, u radu ih pratimo i nadgledamo. Iskustva koja imamo s volonterima koji su dosad bili uključeni u rad naše ustanove su izrazito pozitivna, naša vrata za svaki oblik volontiranja su uvijek otvorena, a vjerujemo da i sami volonteri u radu s našim korisnicima stječu nove vrijednosti kroz svoju nesebičnu pomoć, otkrivanje i razvijanje vlastitih potencijala, vještina i znanja.

Volonteri najčešće pomažu djeci pri usvajanju nastavnih sadržaja iz hrvatskog i engleskog jezika, iz matematike i prirodnih predmeta, a također su uključeni i u realizaciju slobodnih aktivnosti i raznih radionica. Doprinos naših volontera izuzetno cijenimo jer svojim angažmanom unose vedrinu i živost u našem svakodnevnom radu i životu u domu - kaže i poziva sve koji imaju volonterske afinitete da im se jave.

Što kraće zadržavanje djece

Oba su doma u procesu deinstitucionalizacije, koja se provodi u sklopu programa financiranih sredstvima Europskog socijalnog fonda. Cilj tih programa je da se djeca što kraće zadržavaju u institucijama te da im se što veća količina pomoći koja im je potrebna pruži u izvaninstitucijskim uvjetima.

Matija Djanješić / CROPIX

- Cilj projekta je doprinijeti smanjenju broja djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi na smještaju, skratiti vrijeme njihova boravka u ustanovi i osigurati im kvalitetno odrastanje u modelima obiteljske skrbi. Transformaciju i deinstitucionalizaciju postižemo prevencijom institucionalizacije i širenjem izvaninstitucijskih usluga - poput savjetovanja i pomaganja primarnim i udomiteljskim obiteljima, djeci po izlasku iz ustanove te širenjem udomiteljske mreže. Projektom su prošireni programski i stručni kapaciteti za pružanje podrške djeci, obitelji i udomiteljima. Podružnica Laduč je pri kraju transformacije i već ima puno više korisnika u izvaninstitucijskim uslugama, nego u institucijskim, što je zapravo smještaj - kaže nam predstojnica Baričević.

U lovranskom domu uskoro će, također novcem iz fondova EU, biti izvršena obnova prostora i stanova za život djece od 18. do 21. godine te će se opremiti stanovi za život trudnica i mama s djecom kroz samostalni oblik stanovanja. Putem tog projekta kupljena su i tri nova vozila.

Iako se intenzivno radi na poboljšanju kvalitete usluga domova, jedan cilj se jasno ističe - pronaći djeci prave obitelji.

- Udomiteljstvo je iznimno dobar, kvalitetan i koristan oblik skrbi kako djeca ne bi odrastala i predugo ostajala u instituciji. Izuzetno nam je važno, a naročito u ovo predblagdansko vrijeme, potaknuti što više ljudi na udomiteljstvo kako bi djeci omogućili da u prirodnom i obiteljskom okružju pronađu brigu, pažnju i sigurnost. To je najbolji način na koji će se dijete pripremiti za svoj budući život i obitelji koje će sami stvarati. Mi smo ovdje kako bismo podržali djecu i udomitelje na tom putu - kaže nam predstojnica Baričević iz doma Laduč.

Ravnateljica Mravinac kaže da u Hrvatskoj ima i dovoljno potencijalnih posvojitelja. - No, istovremeno postoji velika diskrepanca između broja posvojitelja i djece koja imaju uvjete za posvojenje - objašnjava i dodaje:

- Posvajanje kao trajni način zbrinjavanja djeteta u socijalnoj skrbi nije samo socijalno pitanje. Za onoga tko se odluči na taj plemeniti čin to postaje misija kojoj se u potpunosti posvećuje. To je misija koja objedinjuje ljubav, ustrajnost i plemenitost, i koja u konačnici dovodi do toga da i djeca s najtežim traumama u novoj obitelji i uz njenu ljubav i podršku mogu biti sretna i uspješna u životu. Posvojenjem se stvara neraskidiva veza između djeteta i posvojitelja te oni postaju obitelj - i pravno i emocionalno - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:33