SJEDI, PET!

Tko su šampioni iz sjene, ljudi koji pripremaju najtalentiranije učenike u Hrvatskoj

Oni su, bez ikakva pretjerivanja, perjanice školstva. Osim što izdvajaju svoje slobodno vrijeme za dodatan rad s darovitim učenicima, oni su profesori koji uspijevaju mladim generacijama probuditi ljubav prema često nepopularnim znanjima i vještinama. Njihovi motivi ne leže u novčanoj zadovoljštini ni slavi. Njihova imena, a kamoli lica, javnosti nisu poznata, često rade samozatajno, ne težeći vlastitoj promociji i zahvalama. Što ih motivira, kako uspijevaju potaknuti zanimanje učenika, kako otkrivaju talente, kako ih bodre i što osjećaju kad njihovi učenici završe natjecanje s brončanom, srebrnom ili zlatnom medaljom?Evo kratkih priča njih šestero
Romana Halapir Franković, Nikola Dmitrović, Marina Tvrdeić, Vesna Ovčina, Marko Movre, Nikolina Stulić
 Darko Tomaš, Neja Markičević, Duje Klarić, Jure Mišković / CROPIX

Zagreb, 140619.
Jordanovac 8.
Nastavnici XV Gimnazije (MIOC), zasluzni za sjajne rezultate u radu s nadarenom djecom koja su osvojila Oscare znanja.
Na fotografiji: Vesna Ovcina.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
Vesna Ovčina

Vesna Ovčina (XV. gimnazija, Zagreb): I nakon 25 godina u školi, entuzijazam me ne napušta

Vesna Ovčina, profesorica-savjetnica matematike u XV. gimnaziji u Zagrebu, mentorica je Krešimira Nežmaha, briljantnog učenika 2. razreda koji je ove godine osvojio čak pet Oskara znanja.

Vesna Ovčina je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu (PMF) diplomirala inženjerski smjer matematike i položila dodatne pedagoške predmete kako bi mogla raditi u školi. Od početka karijere radi u XV. gimnaziji, gdje je gotovo 25 godina.

- I dosad sam imala učenike koji su osvajali Oskare znanja i učenike koji su išli na Međunarodne matematičke olimpijade. Primjerice, u prošloj generaciji bio je Kristijan Štefanec koji je bio iznimno uspješan. No, u svakoj se generaciji nađe iznimno uspješan učenik. Ovdje dolaze zbilja izvrsni učenici. Mnogo mojih učenika otišlo je u inozemstvo na školovanje, a mnogi se zapošljavaju u kompanijama kao što su Google i Facebook. Sada se puno govori o našem učeniku Tomislavu Grubišiću koji se ističe kao uspješan poduzetnik - rekla je Vesna Ovčina.

Osvrnula se na svoga učenika Krešimira Nežmaha i ispričala jednu anegdotu.

- Bilo je to tijekom pisanja školske zadaće u drugom razredu, a jedan je zadatak bio s tangentom na graf kvadratne funkcije, što se rješava preko sustava jednadžbi. No, Krešo me pita: ‘Mogu li ja to riješiti uz pomoć derivacija?’. To je, inače, gradivo četvrtog razreda. Na to su ostali učenici upitali: ‘Što je to rekao Krešo?’, ja sam u šali odgovorila: ‘Ništa, Krešo priča kineski’. Naravno, svaki točno riješen zadatak se priznaje, a to što učenik zna više, samo je plus za njega - ispričala je Vesna Ovčina. I nakon 25 godina u školi, entuzijazam je ne napušta. - Rad u školi istodobno je prekrasan i težak, svakako, nedovoljno cijenjen u društvu. Jako volim svoj posao i baš je lijepo što radim s tako dobrom djecom u ovoj školi - zaključila je Vesna Ovčina. (Tanja Rudež)

Losinj, 140619.
Romana Halapir Frankovic, profesorica biologije V. gimnazije.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX
Romana Halapir Franković

Romana Halapir Franković (V. gimnazija, Zagreb): Znalo se dogoditi da smo u školi bili do dva, tri sata u noći

Romana Halapir Franković profesorica je biologije iz Zagreba, koja punih 30 godina priprema učenike za državna i međunarodna natjecanja.

Završila je MIOC, potom Prirodoslovno-matematički fakultet, a u zagrebačkoj V. gimnaziji radi kao profesorica biologije 27 godina. U prosjeku niti jedne godine ne ide s manje od troje učenika na državno natjecanje. Njezini nekad mali nadareni prirodoslovci, danas su doktorandi na prestižnim europskim sveučilištima, liječnici i znanstvenici, poput Matka Čančera, koji na Sveučilištu Uppsala u Švedskoj istražuje lijekove i terapije protiv raka, te liječnica Une Smailović i Ines Bosnić.

Učenici Romane Halapir Franković vraćali su se sa sjajnim rezultatima s međunarodnih natjecanja u Njemačkoj, Rusiji, Turskoj, Rumunjskoj, Iranu... Prošle je godine njezin đak Nikola Pischiutta osvojio srebro u Beogradu na Međunarodnom natjecanju mladih znanstvenika ICYS. Lora Pevec se 2016. vratila u Zagreb sa srebrom iz Rumunjske, a godinu prije su Mislav Bjeliš i Viktor Novak donijeli srebro iz turskog Izmira.

- Jako me motivira kada učenici sami smisle temu svog istraživačkog rada. Tada zajedno s njima istražujem i učim. Radim to oduvijek i ne mislim na vrijeme. To je nemoguće izmjeriti satima. Katkad znamo sjediti i deset sati u komadu. Znalo se dogoditi da smo u školi bili do dva, tri sata u noći - kaže profesorica koja trenutačno mentorira blizanke Anu i Ninu Randić. Dva puta su osvojile drugo mjesto na državnom natjecanju, a već su se prijavile da žele raditi istraživački rad treću godinu zaredom.

Romana Halapir Franković moli nas da svakako spomenemo i njezine ostale kolege iz Pete gimnazije. Svi oni, kaže, iznimno rado rade s nadarenim učenicima.

- S mladima je predivno raditi. To čovjeka čini mlađim, daje mu životnu energiju i nekakve pozitivne misli zbog kojih se čini da ova zemlja ipak ima budućnost - kaže profesorica Halapir Franković. (Mirela Lilek)

Split, 140619.
Marina Tvrdeic, profesorica fizike iz splitske trece gimnazije.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klaric / CROPIX
Marina Tvrdeić

Marina Tvrdeić (III. gimnazija, Split): Čast mi je kad čujem da netko od mojih bivših učenika sada radi u CERN-u

Marina Tvrdeić profesorica je fizike i mentorica Bartolu Bućanu, učeniku prvog razreda III. gimnazije u Splitu koji je ove godine osvojio četiri Oskara znanja. Završila je Filozofski fakultet u Splitu, smjer matematika - fizika, te odmah nakon diplome počela raditi kao profesorica fizike u MIOC-u, koji je kasnije postao III. gimnazija.

- Evo, tako punih 30 godina radim i uživam u istoj školi. Imam sreću i zadovoljstvo raditi u kvalitetnom okruženju s kvalitetnim i nadarenim učenicima. Svake školske godine imam predstavnike na državnom natjecanju, često nagrađene. Teško bi mi bilo sve nabrojati i pritom nikoga ne izostaviti, no navest ću nekoliko imena posljednjih godina među kojima su Karlo Delić, koji je osvojio dvije državne nagrade i sudjelovao na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, Darijan Gudelj, koji je osvojio dvije državne nagrade, te najnovije, Bartol Bućan, koji je državni prvak i olimpijac - rekla je Marina Tvrdeić.

Ističe da brojni učenici biraju III. gimnaziju u Splitu zbog ljubavi prema prirodoslovlju te kasnije mnogi postaju znanstvenici i profesori.

- Meni je kao profesorici fizike izuzetna čast kad čujem za neke od mojih bivših učenika koji sada imaju zavidne znanstvene karijere, kao Roko Pleština koji je u CERN-u - rekla je Marina Tvrdeić. Prisjetila se i anegdote tijekom svoga uspješnog mentorskog rada. - Prije nekoliko godina vodila sam ekipu naših fizičara na državno natjecanje, a pri prebrojavanju smo shvatili da ih je 11 mladića i jedna djevojka. Onda smo rekli da ćemo ako nas tko pita gdje idemo odgovoriti da idemo na utakmicu na kojoj igramo protiv ostatka Hrvatske - ispričala je Marina Tvrdeić. (Tanja Rudež)

Zadar, 140619.
Nikolina Stulic, profesorica hrvatskog jezika u gimnaziji Frane Petrica.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / CROPIX
Nikolina Stulić

Nikolina Stulić (Gimnazija Frane Petrića, Zadar): Moji satovi su opušteni i puni humora. To je ključ

Nikolina Stulić profesorica je hrvatskog jezika i književnosti u Gimnaziji Franje Petrića u Zadru, čiji učenici svake godine postižu iznimne uspjehe na državnim natjecanjima. Završila je hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te studij knjižničarstva. Godinu dana je radila u Zagrebu, a u Gimnaziji Franje Petrića u Zadru radi od 2000. godine.

- S nadarenim, naglasila bih i zainteresiranim učenicima bavim se od samih početaka svojeg rada u Zadru. Na samom početku svojeg mentorskog rada učenica koja se plasirala na državno natjecanje iz hrvatskog jezika osvojila je četvrto mjesto, što je za mene kao mentora početnika bio velik uspjeh i poticaj za budući rad. Tijekom godina osvajali smo druga i treća mjesta na državnim natjecanjima. Najveći uspjeh imala sam s učenikom Markom Miočićem, koji je u četiri godine natjecanja osvojio dva prva te jedno drugo mjesto. On je lani kao maturant bio državni prvak iz dva predmeta, hrvatskog i talijanskog jezika - ispričala je Nikolina Stulić.

I ove godine njezini su učenici bili uspješni. Tako je Hana Vlahov državna prvakinja, a Lana Frleta osvojila je drugo mjesto.

- Sve su to talentirani i vrijedni učenici koji zajedničkim i predanim radom postižu izvrsne rezultate. U pravilu, svake se godine na državno natjecanje plasira pet do šest mojih učenika. Meni je dodatna nastava najizazovniji, ali i najzanimljiviji dio rada. Iako zahtijeva dodatan napor, rad i trud, rad s učenicima koji žele znati više potiče čovjeka da im i da više. Satovi su opušteni, zanimljivi, ponekad nepredvidljivi i puni humora. Mislim da je to ključ uspjeha - naglasila je Nikolina Stulić.

Ispričala je kako je prošle je godine od maturanata za uspomenu dobila privjesak koji predstavlja znak beskonačnog. - Taj su mi privjesak poklonili jer za dodatnu nastavu pripremam i kopiram mnogo dodatnog materijala i ispita. I tako iz godine u godinu, naravno, beskonačno toga - rekla je u šali Nikolina Stulić. (Tanja Rudež)

Zagreb, 140619.
Jordanovac 8.
Nastavnici XV Gimnazije (MIOC), zasluzni za sjajne rezultate u radu s nadarenom djecom koja su osvojila Oscare znanja.
Na fotografiji: Nikola Dmitrovic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
Nikola Dmitrović

Nikola Dmitrović (XV. gimnazija, Zagreb): Shvatiš da ovo ima smisla jer uvijek neki učenik čeka da mu pružiš priliku

Nikola Dmitrović profesor je informatike u XV. gimnaziji u Zagrebu, čiji učenici u pravilu postižu izvrsne rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima iz informatike.

Završio je nastavnički smjer za profesora matematike i informatike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu, a od jeseni 2004. godine radi u XV. gimnaziji.

- Oduvijek sam želio raditi u školi. Vjerojatno je jedan od razloga i to što je moja mama učiteljica razredne nastave, pa sam od četvrte godine u školi i po školi - ispričao je Nikola Dmitrović, koji od 2008. godine priprema učenike za natjecanja iz informatike.

- Do danas sam radio s brojnim natjecateljima iz informatike, a mnogi od njih su postali državni prvaci i olimpijski natjecatelji. Volim to raditi. Ti mladi ljudi nose svoju motivaciju i meni daju dodatan motiv, ali i pokretačku snagu da im pružim najviše što mogu - ustvrdio je Dmitrović. Njegovi su učenici raspoređeni diljem svijeta, uključujući Palo Alto, London, Zürich, Varšavu...

- Igor Čanadi prvi je učenik s kojim sam išao na natjecanje u Ameriku. Meni je to bio prvi put, a Igoru treći ili četvrti, pa smo uz njega učili gdje se i kako kretati. Čanadi je dugo radio u Facebooku, pa je prešao u jedan startup - rekao je Nikola Dmitrović. Prisjetio se i jednog događaja iz ranijih godina.

- Na jednom državnom natjecanju iz informatike 2009. sudjelovali su učenici prvog razreda Antun Razum, koji je sad u Londonu, i Matija Milišić, koji je sada u Googleu u Seattleu.

Kada je najavljeno da su i njih dvojica pozvana na Olimpijadu, dečki su skočili od sreće, zagrlili me te odjurili na pozornicu. To je nešto čega se čovjek sjeti kad pomisli da mu se više ne da raditi ovaj posao. Shvatiš da ima smisla jer uvijek neki učenik čeka da mu pružiš priliku - zaključio je Nikola Dmitrović. (Tanja Rudež)

Zagreb, 140619.
Jordanovac 8.
Nastavnici XV Gimnazije (MIOC), zasluzni za sjajne rezultate u radu s nadarenom djecom koja su osvojila Oscare znanja.
Na fotografiji: Marko Movre.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
Marko Movre

Marko Movre (XV. gimnazija): Moji mladi astronomi su izvrsni, dvoje su članovi olimpijskog tima iz astronomije

Marko Movre magistar je edukacije fizike, a u XV. gimnaziji u Zagrebu radi od 2014. godine. Iako mlad profesor, Movre je proteklih godina imao mnogo uspjeha kao mentor iz fizike i astronomije. Potječe iz obitelji fizičara pa je stoga upisao inženjerski smjer fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) da bi pred kraj studija položio dodatne pedagoške predmete i postao profesor fizike.

- U projekt rada s darovitom djecom u XV. gimnaziji uključio sam se odmah nakon dolaska u ovu školu. Ove godine imam dva državna prvaka na natjecanju iz fizike, Vilima Branicu iz drugog razreda te među maturantima Elizabetu Gegić. Također, ove godine sam imao čak deset natjecatelja na državnom natjecanju iz fizike, dva državna prvaka, dva državna doprvaka i jedno treće mjesto - ispričao je Movre.

Njegovi su učenici bili uspješni i na državnom natjecanju iz astronomije.

- Imao sam pet učenika i osvojena tri druga mjesta i jedno treće mjesto. Moji mladi astronomi su izvrsni, dvoje su članovi hrvatskog olimpijskog tima iz astronomije i astrofizike, a prošlih godina su bili redom državni prvaci iz astronomije. Eto, poklopilo se da imam jako dobre učenike - istaknuo je Movre.

Kako kratko radi u školi, još se ne može pohvaliti učenicima koji su napravili karijere u inozemnim institucijama. - Moji učenici iz prve generacije tek završavaju fakultete pa još čekamo njihove uspjehe.

Kad moji učenici maturiraju, zbune se jer ne znaju kako da me oslovljavaju. Stoga se zna dogoditi da mi kažu: ‘Hej, profesore, kako si? Joj, pardon, kako ste?’ - ispričao je Marko Movre. (Tanja Rudež)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:42