ČITAJTE U NEDJELJOM

VIDEO: EKSKLUZIVNO SMO RAZGOVARALI S PRVIM ŠEFOM ZORANA MILANOVIĆA 'Novi je predsjednik za mene prodavao skupe usisavače'

 
 Marko Todorov/CROPIX; PRIVATNA ARHIVA / CROPIX

Vaš dnevni boravak igralište je vašeg djeteta, sigurno ne biste htjeli da se igra u prljavštini, zar ne?

- Čišćenje doma lošim usisavačem je kao hodanje u krug. Kad završite, umorni ste, a i dalje ste na istome mjestu.

To su samo neke od rečenica koje je bivši premijer i peti predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović svakodnevno izgovarao 1992. godine, kada je kao student prava zaradio svoj prvi novac.

Radio je kao trgovački putnik, odnosno prodavač tvrtke Finmar trade, ekskluzivnog zastupnika američkih, vrlo skupih usisavača Kirby. Taj podatak poznat je u njegovoj biografiji, o njemu je pisao i novinar Robert Bajruši u svojoj političkoj biografiji Zorana Milanovića, a reporteri Nedjeljnog ekskluzivno su razgovarali s direktorom tvrtke Željkom Omazićem, Milanovićevim prvim šefom, koji se još uvijek sjeća mladog i, kako kaže, vrlo uspješnog prodavača koji je prije gotovo 28 godina zakucao na vrata njegova ureda u Vlaškoj 64, tražeći posao.

Omazić je još uvijek u poslu, ima više desetaka prodavača, a Milanovića se itekako sjeća.

I još je u njemu vlada uvjerenje.

- Pred tim mladićem mogla je biti velika karijera u direktnoj prodaji - priča nam bez sustezanja Omazić.

Tvrtku je službeno osnovao 1991., počeli su raditi u ožujku 1992, a direktna prodaja tada je bila nešto posve novo u Hrvatskoj. nekih mjesec i pol dana kasnije na preporuku jedne svoje prijateljice, danas uspješne odvjetnice iz Dubrovnika na njegova vrata pokucao mladi student.

- Bio je to mladi Zoran Milanović. Imali smo tada dvadesetak suradnika, a on je, kao i svi, morao najprije proći višednevnu edukaciju. Slovio je kao vrlo sposoban i nadaren student, a bio je elokventan i vrlo probitačan. Odmah se priključio edukaciji - prisjeća se Omazić.

Tekst Tomislava Kukeca o karijeri Zorana Milanovića u prodaji pročitajte u novom broju Nedjeljnog Jutarnjeg

U novom broju Nedjeljnog također pročitajte i nepoznate detalje iz karijere Dragana Lozančića, priču o nestanku i ubojstvu Zorice Fadljević iz Sibinja, svjedočanstvo Vladimira Kraljevića s novogodišnje zabave kod američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je tu noć odlučio napasti Iran, dnevnik hrvatskog startupa Iron Bull sa sajma CES 2020 u Las Vegasu, priču o Hrvatu u australskom infernu, biografiju tragično preminulu glumice Nede Arnerić, sve o borbi posljednjih Draškovića za nasljedstvo, intervju s umjetnicom Vlastom Delimar, zatvaranju restorana Noel Buje, priču o Ivanu Alduku i njegovim haljinama kojima osvaja holivudske crvene tepihe te kolumne Dražena Krušelja i Jelene Veljače, a tu je i prilog Dobra hrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:54