KORPORATIVNO UPRAVLJANJE

Nagrade HANFA-e Ericsson Nikoli Tesli, Atlantic Grupi, AD Plastiku i Croatia osiguranju

Atlantic Grupa, Croatia osiguranje, Ericsson Nikola Tesla i AD Plastik ovogodišnji su dobitnici priznanja HANFA-e za korporativno upravljanje koje su dodijeljene na konferenciji HANFA-e i Jutarnjeg lista

Emil Tedeschi

 Goran Mehkek/Cropix

Korporativno upravljanje u Hrvatskoj - Održivost i povjerenje u izazovnim vremenima. "Ponosni na uspjehe" - Ako korporativno upravljanje osjećate i živite, onda možete biti ponosni na uspjehe u korporativnom upravljanju – poručio je preuzimajući nagradu HANFA-e za korporativno upravljanje u kategoriji vodeće kotacije Zagrebačke burze vlasnik i predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi koji je zajedno s ostalim predsjednicima Uprava ovogodišnjih dobitnika spomenute nagrade sudjelovao i središnjem panelu konferencije.

Panelu su prethodila izlaganja ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladine o upravljanju kompanijama u vlasništvu države, predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigmana i direktora Uprave za financijske poslove i poduzetništvo Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Carmina Di Noie.

Velika ulaganja

- Izazov pred kojim stoje kompanije su agresivne klimatske promjene s potrebom velikih ulaganja kako bi se postigla ciljana klimatska neutralnost - naznačio je, među ostalim, Di Noia.

Ministar Paladina je najavio, kako je rekao, značajnu reformu koju je Vlada pripremila i koja se odnosi na primjenu međunarodno prihvaćenih standarda upravljanja kompanijama od strane države, na tvrtke u javnom vlasništvu u Hrvatskoj. Otkrio je da je OECD u prošle dvije godine proveo due diligence tvrtki u državnom vlasništvu u Hrvatskoj i dao preporuke koje, naznačio je Paladina, država provodi. Najavio je novi zakon o trgovačkim društvima u državnom vlasništvu, centralizaciju upravljanja državnim tvrtkama i dodatne korake kako bi država, izjavio je, od pasivnog postala aktivni upravljač.

Dodao je kako će se najavljenim promjenama osigurati neovisnost članova upravljačkih i nadzornih tijela u tvrtkama u javnom vlasništvu i podizanje razine transparentnosti izvješćivanja o poslovanju tvrtki.

Novi model upravljanja

Ante Žigman, osvrnuvši se na dosadašnji tijek ocjenjivanja primjene kodeksa korporativnog upravljanja u hrvatskim kompanijama, ocijenio je kako se pripadajuća metodologija HANFA-e za ocjenjivanje kvalitete korporativnog upravljanja pokazala potpuno pogođenom.

- Korporativno upravljanje obično nije na naslovnici novina, a uvijek na kraju ispadne da je u srži kriza u kompanijama korporativno upravljanje - ustvrdio je Žigman. Važnost korporativnog upravljanja prvi čovjek HANFA-e usporedio je sa zračnim prometom. - Ako pilot ima rutu na kojoj avion leti, ne može vlasnik aviona narediti da se ta ruta promijeni. Pilot ima odgovornost prema putnicima, sigurnosti zračnog prometa i pravilima struke - poentirao je Žigman.

Emil Tedeschi referirao se u središnjem panelu konferencije, u kojem su sudjelovali i predsjednica Uprave Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Saša Drezgić i predsjednik Uprave Erste Plavih mirovinskih fondova Petar Vlaić, uz moderiranje kolumnista Jutarnjeg lista Gojka Drljače, i na Žigmanovu usporedbu nazvavši je vrlo uspjelom, ali i na najave ministra Paladine o novom modelu upravljanja državnim tvrtkama.

Rad u NO-ima

- Još početkom dvijetisućitih rekao sam da ministri ne mogu biti u nadzornim odborima kompanija pa me tadašnji premijer grubo napao, skoro na razini fizičkog obračuna. Danas je taj bivši premijer pravomoćno osuđen za korupciju, ali nije u tome poanta. Poanta je u tome da ne može ministar prije podne voditi ministarstvo, a poslije podne nadzirati kompanije. Kao član nadzornog odbora neke tvrtke ti moraš raditi u najboljem interesu te kompanije, a ne države. To nije jedno te isto - komentirao je Tedeschi koji je najavljeni zakon o porezu na ekstra profitu nazvao vrlo lošim potezom jer uspješne izvodi na stub srama.

Tijekom dana konferenciju smo pratili UŽIVO, što možete pročitati niže u članku


NOVO 13:39 U završnici središnjeg panela konferencije Gordana Kovačević izrazila je uvjerenje kako postoji jasna poveznica između dobrog korporativnog upravljanja i uspjeha kompanije.

- Ako imate dobro definiranu strategiju, koja se mora mijenjati i prilagođavati, onda ste otporniji na promjene u okruženju i rizike. Zato mislim da i male i srednje kompanije moraju poklanjati više pažnje korporativnom upravljanju, a ne ga gledati kroz trošak - ocijenila je Gordana Kovačević.

Emil Tedeschi osvrnuo se na pitanje nezavisnosti članova nadzornih odbora, upozorivši kako članove nadzornih odbora treba prije svega sagledavati kroz kriterij je li u pitanju kvalitetan nadzornik ili nije.

- Netko tko je neovisan može biti opasniji za dobro upravljanje kompanijom, nego onaj tko je zavisan. Sve treba sagledavati u kontekstu - upozorio je Tedeschi. Razmatrajući rizike poslovanja u nastupajućem razdoblju za ‘AD Plastik‘, Marinko Došen ocijenio je kako zabrinjavaju i geopolitički odnosi i cijene energenata.

Na pitanje kakav će utjecaj na poslovanje ‘Atlantic grupe‘ imati uvođenje poreza na ekstra profit, Emil Tedeschi ocijenio je Vladin prijedlog spomenutog zakona kao loš jer, istaknuo je, mijenja pravila i uvjete poslovanja za prethodna razdoblja.

- Veliki sam fan solidarnosti, ali ovo, gdje se oporezuju kompanije koje su uspješnije, je ništa drugo nego demagogija. Štoviše, stavlja se određene kompanije na stup srama da su ratni profiteri, to je suludo. Nisu, primjerice, Nikola Dujmović i SPAN ratni profiteri - komentirao je Tedeschi. Saša Drezgić istaknuo je da kompanije, ulagači i javnost moraju razlikovati rizike i neizvjesnost.

- Mi živimo u neizvjesnosti, a rizik je kad uđete u kasino. Kompanije se moraju naviknuti na neizvjesnosti i unaprijeđivati korporativno upravljanje kako bi se nosili s neizvjesnošću - poručio je Drezgić nakon čijeg je istupa moderator panela Gojko Drljača zaključio panel i današnju konferenciju.

image

Gojko Drljača

Goran Mehkek/Cropix
image

Gordana Kovačević, Marinko Došen, Saša Drezgic, Emil Tedeschi i Petar Vlaić

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

13:04 U nastavku središnjeg panela konferencije ‘Korporativno upravljanje‘ predsjednik Uprave solinskog ‘AD Plastika‘ Marinko Došen osvrnuo se na utjecaj globalnih ciljeva klimatske neutralnosti na autoindustriju dio koje je ‘AD Plastik‘.

- U autoindustriji imate ne samo trendove, nego i modu. Ne možete govoriti o razvoju automobila na električni pogon bez razumijevanja što će biti s dostupnošću električne energije, a vidimo da je to sve veći problem. Isto tako, otvoreno je pitanje dugotrajnosti električnih vozila. Znači, jedno je moda, drugo su ozbiljni trendovi u industriji - komentirao je Došen.

Na pitanje moderatora panela Gojka Drljače kako komentira vlasnički spor u Fortenova grupi i način funkcioniranja Uprave i Nadzornog odbora te kompanije, Emi Tedeschi je podsjetio kako Atlantic Grupa ima snažan poslovni odnos dobavljača i kupca s Fortenova grupom.

- Atlantic Grupa, primjerice, ima četiri redovna sastanka Nadzornog odbora na kojima sudjeluje cijela Uprava kompanije, ali imamo i četiri godišnje tematske sjednice o godišnjem budžetu kompanije, upravljanju rizicima, strukturi kompanije i kategorijama proizvoda kojima se kompanija bavi. Na taj način Nadzorni odbor dobiva široku informaciju o tome kako radi kompanija, ali opet ne previše široko kako se Nadzorni odbor ne bi zatrpao informacijama. Kada me pitate za Fortenovu, element sankcija koju je EU uvela protiv Rusije to jest dodatno pravilo koju kompanija mora uzeti u obzir pri svome funkcioniranju. Činjenica je da je situacija poprilično arbitrarna oko provođenja sankcija. Postoje diskrecijska prava SAD-a, Velike Britanije i EU po kojima oni ne moraju nikome objašnjavati zašto su nekome zaveli sankcije, a nekome nisu - komentirao je Tedeschi. Ogradio se kako ne zna dovoljno precizno upute o provođenju sankcija protiv Rusije, dodavši kako tu postoji i odgovornost tajnih službi i drugih tijela države koji su uključeni u provođenje sankcija.

- Ovdje smo na jednome terenu koji je prilično nepoznat. Znam da nisam bio jasan u odgovoru, ali ne mogu ni biti jer ne znam kakve su točno upute - dodao je vlasnik ‘Atlantic Grupe‘. Podsjetio je na slučaj mađarskog investitira u Fortenova grupe koji je dobio suglasnost SAD-a, ali ne i Velike Britanije pa nije realizirao ulazak u ‘Atlantic Grupu‘.

- Ovo je specifična situacija, možda se nalazimo pred Trećim svjetskim ratom i možda smo u nekoj novoj 1938. ili 1939. i pred sukobom dvaju civilizacija. Ja pripadam zapadnoj, liberalnoj civilizaciji, ali ne mislim da je sukob s drugom civilizacijom rješenje. Dijalog je uvijek potreban. A ne mislim ni da je civilizacija kojoj pripadam u svemu u pravu - ocijenio je Tedeschi. Nastavljujući osvrt na situaciju u Fortenova grupi, Tedeschi je potvrdio kako Atlantic Grupa zanima stabilnost Fortenove, njezino refinanciranje i uspostavljanje nove strukture.

- Brine nas ako se neki procesi u Fortenova grupi ne mogu odvijati normalno - dodao je vlasnik Atlantic grupe. Na istup Tedeschija nadovezao se Petar Vlaić, otkrivši kako dio medijskih navoda o pokušaju mirovinskih fondova da kupe udio u Fortenova grupi od Sberbanke nisu točni.

- Svakako je to bio uzbudljiv period, a ono što je bitno jest da je Sberbanka u trenutku kada su fondovi pokušavali kupiti nije bila pod sankcijama i mogla je prodati svoj udio u Fortenova grupi. No, svatko donosi odluku što će učiniti s svojom imovinom - kazao je Vlaić. On je iznio saznanje kako Fortenova grupa može u sadašnjim okolnostima normalno poslovati, ali je, dodao je, otvoreno pitanje refinanciranja duga Fortenove. Emil Tedeschi dopunio je prethodni osvrt na Fortenovu podsjećanjem kako se još uvijek čeka pravorijek nizozemskog regulatora o promjenama vlasništva u Fortenovi.

- S obzirom da je ovdje u pitanju 43 posto vlasništva u Fortenovi, to je dramatično pitanje. Moći će kompanija operativno funkcionirati, ali ne može statutarno ništa mijenjati. No, osim vlasništva, imamo i vjerovnička prava kreditora Fortenove - ocijenio je Tedeschi.

image

Sasa Drezgić, Emil Tedeschi, Petar Vlaić

Goran Mehkek/Cropix
image

Gordana Kovačević, Marinko Došen

Goran Mehkek/Cropix
image

Gordana Kovačević, Marinko Došen, Saša Drezgic, Emil Tedeschi i Petar Vlaić

Goran Mehkek/Cropix/Cropix
image

Marinko Došen

Goran Mehkek/Cropix

12:40 Nakon dodjele priznanja HANFA-e, na konferenciji ‘Korporativno upravljanje u Hrvatskoj‘ uslijedio je središnji panel pod nazivom ‘Korporativno upravljanje na prekretnici‘ u kojem sudjeluju predsjednica Uprave ‘Ericsson Nikole Tesle‘ Gordana Kovačević, predsjednik Uprave ‘AD Plastik Grupe‘ Marinko Došen, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Saša Drezgić, predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi i predsjednik Uprave Erste Plavih mirovinskih fondova Petar Vlaić uz moderiranje kolumnista Jutarnjeg lista Gojka Drljače.

Na pitanje moderatora panela Drljače trebaju li se i kompanije u državnom vlasništvu snažnije uhvatiti u koštac s kodeksom korporativnog upravljanja, Emil Tedeschi upozorio je kako tip vlasništva nema veze s primjenom načela korporativnog upravljanja u upravljanju kompanijama.

- Često mi kažu, pa ti imaš više od 50 posto vlasništva u kompaniji, možeš raditi što hoćeš, ali to nije istina. Ne možeš raditi što hoćeš makar bio stopostotni vlasnik kompanije. Kada govorimo o državnim kompanijama, još početkom dvije tisućitih sam rekao da ministri ne mogu biti u nadzornim odborima kompanija pa me tadašnji premijer grubo napao, skoro na razini fizičkog obračuna. Danas je taj bivši premijer pravomoćno osuđen za korupciju, ali nije u tome poanta. Poanta je u tome da ne može ministar prije podne voditi ministarstvo, a poslije podne nadzirati kompanije. Kao član nadzornog odbora neke tvrtke ti moraš raditi u najboljem interesu te kompanije, a ne države. To nije jedno te isto. Da se to shvatilo na vrijeme, imali bi drugačiju situaciju u javnom sektoru - kazao je Tedeschi.

Gordana Kovačević izrazila je uvjerenje kako svaka kompanija ima svoje specifičnosti pa se, istaknula je, ne mogu neka rješenja u korporativnom upravljanju preslikavati na sve tvrtke. Kao primjer uzela je načelo jednake zastupljenosti žena i muškaraca u tijelima upravljanja kompanijama.

- Ako vi u Hrvatskoj imate izrazitu neravnotežu između žena i muškaraca kod upisa u tehničke fakultete, ne možete očekivati da bude jednaka zastupljenost žena i muškaraca u upravljanju određenim kompanijama. Zato nisam fan postotaka - upozorila je Gordana Kovačević.

Petar Vlaić kazao je kako mirovinski fondovi u svom raspolaganju imovinom i ulaganjima vode računa i o korporativnom upravljanju u kompanijama u čije dionice ulažu.

- Imamo više pokazatelja kompanija koje gledamo kada donosimo odluku u ulaganju. Bitan je i osobni odnos prema tvrtkama koje procjenjujemo, ne možemo ga previdjeti. Tu su i skupštine društava na kojima se isto tako može vidjeti kakvo je korporativno upravljanje - naveo je Vlaić. Upozorio je kako su mirovinski fondovi visoko regulirana djelatnost što, dodao je, isto tako upućuje na važnost korporativnog upravljanja kako samih fondova tako i tvrtki u koje ulažu.

Saša Drezgić upozorio je kako se nagrade HANFA-e i rezultati istraživanja o korporativnom upravljanju odnose na ‘prvu ligu‘ hrvatskog biznisa, a u Hrvatskoj, podsjetio je, većinu tvrtki čine srednja i mala poduzeća.

- Kao član Nadzornog odbora jedne tvrtke uočio sam ozbiljan problem nepoznavanja dokumenata koje tvrtke donose od strane samih uprava tih tvrtki. Primjerice, govorim o razlici između revizijskog i financijskog izvješća tvrtke. Mislim da nam tek slijedi tranzicija prema pravom korporativnom upravljanju u većini tvrtki - ustvrdio je Drezgić.


12:06 Na konferenciji ‘Korporativno upravljanje u Hrvatskoj‘ slijedi dodjela priznanja kompanijama prema godišnjim izvješćima o korporativnom upravljanju za prošlu godinu u tri konkurencije - među tvrtkama koje kotiraju u redovnom, službenom i vodećem tržištu Zagrebačke burze. Uz to, biti će dodijeljeno priznanje i tvrtki za najveći napredak prema godišnjem izvješću o korporativnom upravljanju za prošlu godinu.

Najveći napredak prema godišnjem izvješću o korporativnom upravljanju za prošlu godinu ostvario je u izboru HANFA-e solinski ‘AD Plastik‘.

- AD Plastik je u industriji koja je visoko regulirana pa u tom pogledu imamo olakšicu u odnosu na druge i stalno radimo na korporativnom upravljanju - kazao je preuzimajući priznanje HANFA-e predsjednik Uprave ‘AD Plastika‘ Marinko Došen.

Ovogodišnji dobitnik priznanja o korporativnom upravljanju među tvrtkama uvrštenim u redovitu kotaciju Zagrebačke burze je ‘Ericsson Nikola Tesla‘.

- Ericsson Nikola Tesla je velika kompanija s preko 1800 stručnjaka softwarea pa vidimo veliku odgovornost u korporativnom upravljanju, to je dio našeg života - kazala je preuzimajući priznanje HANFA-e predsjednica Uprave ‘Ericssona Nikole Tesle‘ Gordana Kovačević.

U prestižnoj kategoriji priznanja HANFA-e, namijenjenoj tvrtkama na službenom tržištu Zagrebačke burze dobitnik priznanja za korporativno upravljanje je ‘Croatia Osiguranje‘.

- Izuzetno nam je važno zbog dioničara ‘Croatia Osiguranja‘, među kojima su mnogi mali dioničari, korporativno upravljanje - istaknuo je preuzimajući priznanje predsjednik Uprave ‘Croatia Osiguranja‘ Davor Tomašković.

Dobitnik priznanja HANFA-e u najprestižnijoj konkurenciji vodećeg tržišta Zagrebačke burze je ‘Atlantic Grupa‘.

- Ako korporativno upravljanje osjećate i živite, ako nađete čar u tome i stvarnu svrhu, zadovoljstvo zaposlenika i poslovnih partnera, dobavljača i kupaca, a posebno potrošača, onda možete biti ponosni na uspjehe u korporativnom upravljanju. Odlična je metafora o upravljanju avionom i vlasnikom aviona koju smo ovdje čuli, a ja bih joj pridodao i vlasništvo nad automobilom. Morate ispunjavati mnoštvo uvjeta da bi upravljali automobilom, ne možete se osloniti samo na to da ste vlasnik. Morate vožnju prilagoditi uvjetima na cesti. Zato je korporativno upravljanje puno više od sustava vrijednosti, mi u njemu uživamo. Naša materijalna vrijednost je puno veća od vrijednosti dionice na burzi a proistječe iz kvalitete međusobnih odnosa u kompaniji, odnosa prema ulagačima, dobavljačima i cijeloj zajednici u cjelini - kazao je u nadahnutom govoru nakon preuzimanja priznanja vlasnik i predsjednik Uprave ‘Atlantic Grupe‘ Emil Tedeschi.

image

Emil Tedeschi

Goran Mehkek/Cropix
image

Emil Tedeschi

Goran Mehkek/Cropix

11:28 - U nastavku analize rezultata Godišnjeg izvještaja o korporativnom upravljanju za 2021. na konferenciji, član Upravnog vijeća HANFA-e Jurica Jednačak osvrnuo se na politiku primitaka u kompanijama koja je također razmatrana u upitniku HANFA-e o korporativnom upravljanju koji su ispunjavale kompanije.

- Što je veća transparentnost izdavatelja u politici primitaka, to je veće povjerenje ulagača u te kompanije. U tom smislu možemo izraziti zadovoljstvo politikom primitaka u kompanijama - kazao je Jednačak, prešavši na nalaze o nefinancijskom izvještavanju kompanija. Ono što HANFA-u, kazao je, najviše zanima su izvješća kompanije o unutarnjim kontrolama i borbi protiv korupcije u nefinancijskim izvješćima i toga bi, upozorio je Jednačak, trebalo biti više u nefinancijskim izvješćima. U zaključku analize Godišnjeg izvještaja o korporativnom upravljanju za 2021. član Upravnog vijeća HANFA-e istaknuo je da kompanije imaju najveći rast s usklađenošću s kodeksom korporativnog upravljanja u području primitaka članova uprava i ocjenjivanju rada članova Uprava i Nadzornih odbora. Na konferenciji će uslijediti proglašenje i dodjela priznanja kompanijama prema godišnjim izvješćima o korporativnom upravljanju za prošlu godinu u tri konkurencije - među tvrtkama koje kotiraju u redovnom, službenom i vodećem tržištu Zagrebačke burze. Uz to, bit će dodijeljeno priznanje i tvrtki za najveći napredak prema godišnjem izvješću o korporativnom upravljanju za prošlu godinu.


11:18 - Nakon izlaganja direktora Uprave za financijske poslove i poduzetništvo OECD-a Carmina Di Noie, na konferenciji su izneseni rezultati Godišnjeg izvještaja o korporativnom upravljanju za 2021. u izlaganju člana Upravnog vijeća HANFA-e Jurice Jednačka.

image

Jurica Jednačak

Goran Mehkek/Cropix

- Sto posto izdavatelja korporativnih vrijednosnica i obveznica ispunilo je naš upitnik prema novom kodeksu korporativnog upravljanja koji smo uveli 2019.. Jako je bitno da svijest o boljem i snažnijem korporativnom upravljanju dođe do svih u jednoj kompaniji - uvodno je ustvrdio Jednačak. On je otkrio da je HANFA u ovogodišnjem upitniku razmotrila odabrana područja korporativnog upravljanja kao što su neovisnost članova nadzornog odbora, ocjena rada uprave i nadzornog odbora, sukob interesa i sustav unutarnje kontrole.

- Možemo iskazati zadovoljstvo povećanjem broja revizorskih odbora u kompanijama. S druge strane, ima mjesta za napredak u neovisnosti članova revizijskih odbora. Prosječni revizijski odbora kompanija u Hrvatskoj sastoji se od tri člana, od kojih je samo jedna neovisna, a kodeks predviđa da većina bude neovisna - upozorio je Jednačak. Osvrnuvši se na nalaz u spomenutome upitniku o potencijalnom sukobu interesa u kompanijama, Jednačak je kazao kako se i u ovogodišnjem istraživanju HANFA-e ne bilježi značajan broj prijava na sukob interesa te je, dodao je, broj prijava u padu.

image

Prizor s konferencije

Goran Mehkek/Cropix
image

Konferencija Hanfe i Jutarnjeg lista, Korporativno upravljanje u Hrvatskoj, odrzivost i povjerenje u izazovnim vremenima.
Na fotografiji: Ana Hanžeković Krznarić, Goran Ogurlić, davor Tomašković, Kristijan Buk...

Goran Mehkek/Cropix

10:56 Direktor Uprave za financijske poslove i poduzetništvo Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Carmine Di Noia u izlaganju sudionicima konferencije pod nazivom ‘Korporativno upravljanje i održivost: perspektive iz pregleda Načela korporativnog upravljanja G20/OECD-a‘ skrenuo je, među ostalim, pozornost na utjecaj kvalitetnog upravljanja kompanijama na njihovu održivost.

image

Carmine di Noia

Goran Mehkek/Cropix

- Izazov pred kojim stojimo su agresivne klimatske promjene s potrebom velikih ulaganja kako bi se postigla ciljana klimatska neutralnost. Ako promotrimo brojke, na privatnim kompanijama, investitorima i korporativnom sektoru velika je odgovornost. Klimatske promjene su financijski rizik kompanija - naznačio je Di Noia. Postavivši pitanje kako kompanije mogu odgovoriti na spomenuti izazov, Di Noia je upozorio na važnost promjena u samom načinu upravljanja kompanijama te značajno razvijenog tržišta kapitala koje može podržavati ulaganja u promjene.

image

Prizor s konferencije

Goran Mehkek/Cropix

10:42 Ante Žigman označio je kao glavne ciljeve kvalitetnog korporativnog upravljanja održivost samih kompanija, lakši pristup financiranju i povjerenje ulagača.

- Ako želite imati legitimaciju održive i perspektivne kompanije, morate imati kvalitetno korporativno upravljanje. Hrvatske kompanije iz godine u godinu pokazuju napredak u korporativnom upravljanju. One doista vode računa o tome što i kako rade, i kako će to regulator vrednovati - kazao je prvi čovjek HANFA-e, navevši kao jedan od pokazatelja napretka kompanije veći udio žena u upravama i nadzornim odborima. Važnost korporativnog upravljanja Žigman je usporedio s upravljanjem putničkim avionima.

image

Ante Žigman

Goran Mehkek/Cropix

- Ako pilot ima rutu na kojoj avion leti, ne može vlasnik aviona narediti da se ta ruta promijeni. Pilot ima odgovornost prema putnicima, sigurnosti zračnog prometa i pravilima struke - poentirao je Žigman, nakon kojeg će se sudionicima konferencije obratiti Carmine Di Noia, direktor Uprave za financijske poslove i poduzetništvo Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).


10:35 U nastavku konferencije ‘Korporativno upravljanje u Hrvatskoj‘ sudionike skupa pozdravio je predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.

- Metodologija koju smo zajedno s EBRD-om i Zagrebačkom burzom kreirali u ocjenjivanju kvalitete korporativnog upravljanja pokazala je svu opravdanost. Korporativno upravljanje obično nije na naslovnici novina, a uvijek na kraju ispadne da je u srži kriza u kompanijama korporativno upravljanje - kazao je Žigman. Podsjetio je da se u vrednovanju korporativnog upravljanja htjelo povratiti povjerenje u tržište kapitala. Svi oni koji ulažu svoj novac u tvrtke na burzama, upozorio je prvi čovjek HANFA-e, računaju s kvalitetnim korporativnim upravljanjem u tim tvrtkama.

image

Ante Žigman

Goran Mehkek/Cropix

- Očekivanja da će doći lagodna vremena za svijet kapitala i gospodarstva nisu realna. Svaki put kada pomislimo da je neka kriza iza nas, pojavi se neka nova, kao što sada imamo i inflaciju, krizu s energentima i druge izazove - ustvrdio je Žigman.


10:29 Nakon Gorana Ogurlića, sudionike skupa u restoranu ‘Maksimir‘ uvodnim je govorom pozdravio ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.

image

Ivan Paladina

Goran Mehkek/Cropix

- Ovdje bih najavio značajnu reformu koju je Vlada pripremila i koja se odnosi na primjenu međunarodno prihvaćenih standarda upravljanja kompanijama od strane države, na tvrtke u javnom vlasništvu u Hrvatskoj. Riječ je o smjernicama koje predstavljaju centar znanja i primjenu najkvalitetnijih rješenja za upravljanje državnim tvrtkama - kazao je Paladina. Otkrio je da je OECD u protekle dvije godine proveo ‘due diligence‘ tvrtki u državnom vlasništvu u Hrvatskoj i dao preporuke koje, naznačio je Paladina, država provodi. Najavio je novi zakon o trgovačkim društvima u državnom vlasništvu, centralizaciju upravljanja državnim tvrtkama i dodatne korake kako bi država, kazao je, od pasivnog postala aktivni upravljač tvrtkama čiji je vlasnik. Dodao je kako će se najavljenim promjenama osigurati neovisnost članova upravljačkih i nadzornih tijela u tvrtkama u javnom vlasništvu i podizanje razine transparentnosti izvješćivanja o poslovanju tvrtki.

image

Ivan Paladina

Goran Mehkek/Cropix

- Vlada se jasno opredijelila za modernizaciju upravljanja državnim tvrtkama, a OECD nam je tu svakako pomogao prijedlozima i analizama - naglasio je Paladina. On je izrazio uvjerenje kako korporativno upravljanje treba sagledavati u širem kontekstu gospodarskog rasta i razvoja.


10:21 Otvarajući konferenciju ‘Korporativno upravljanje u Hrvatskoj‘ glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić podsjetio je kako se na ranijim konferencijama Hanza Medije posvećenima korporativnom upravljanju došlo do zaključka kako dobro korporativno upravljanje nije jedini preduvjet za uspješno poslovanje tvtrci,već je, istaknuo je, od najvećeg značaja inovativnost osnivača i menadžera kompanija.

image

Goran Ogurlić

Goran Mehkek/Cropix

10:14 U zagrebačkom restoranu ‘Maksimir‘ upravo je počela konferencija ‘Korporativno upravljanje u Hrvatskoj‘ u organizaciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) i Hanza Medije. Podnaslov konferencije koja je okupila čelne ljude vodećih hrvatskih kompanija, predstavnike Vlade i regulatora financijskog tržišta je ‘Održivost i povjerenje u izazovnim vremenima‘. Skup će uvodno pozdraviti glavni urednik ‘Jutarnjeg lista‘ Goran Ogurlić, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Josip Paladina i predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman. Nakon uvodnih obraćanja i prezentacija o korporativnom upravljanju, na konferenciji će biti dodijeljena priznanja kompanijama prema godišnjim izvješćima o korporativnom upravljanju za prošlu godinu u tri konkurencije - među tvrtkama koje kotiraju u redovnom, službenom i vodećem tržištu Zagrebačke burze. Uz to, biti će dodijeljeno priznanje i tvrtki za najveći napredak prema godišnjem izvješću o korporativnom upravljanju za prošlu godinu. U središnjem panelu konferencije pod nazivom ‘Korporativno upravljanje na prekretnici‘ sudjelovati će predsjednica Uprave ‘Ericsson Nikole Tesle‘ Gordana Kovačević, predsjednik Uprave ‘AD Plastik Grupe‘ Marinko Došen, ekonomist Saša Drezgić, predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi i predsjednik Uprave Erste Plavih mirovinskih fondova Petar Vlaić uz moderiranje kolumnista Jutarnjeg lista Gojka Drljače.


Tema kvalitete korporativnog upravljanja nije sadržaj koji će sam po sebi plijeniti medijsku pažnju, ali brzina promjena kroz koje prolazi globalna ekonomija u posljednjih 15-ak godina pitanja prilagodbe standarda korporativnog upravljanja novim izazovima čini sve važnijim. Financijska kriza 2008., praktično zaustavljanje kotača globalne proizvodnje tijekom lockdowna, problemi u lancima opskrbe tijekom oporavka od krize izazvane pandemijom, inflacija, invazija Rusije na Ukrajinu, početak globalnog geopolitičkog sukoba i rađanje zastrašujuće energetske neizvjesnosti… govore da više ne možemo govoriti o uobičajenom načinu poslovanja, nego o vremenima kada na globalnoj razini menadžment nema odgovore na mnoga pitanja koja si do jučer niti nisu postavljali.

Stoga konferencija "Korporativno upravljanje u Hrvatskoj - održivost i povjerenje u izazovnim vremenima", koju već tradicionalno organizira Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga zajedno s Jutarnjim listom, ima posebnu ulogu: cilj joj je, između ostalog, raspraviti utjecaj promjena kojima svjedočimo na redefiniranje principa korporativnog upravljanja; što je to što se mora mijenjati da bismo imali šanse u novom, očigledno puno izazovnijem okružju.

Uz uvodno obraćanje predsjednika Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigmana, prvi će se put na ovoj konferenciji govoriti o korporativnom upravljanju u državnim poduzećima, što će učiniti Ivan Paladina, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Direktor Uprave za financijske poslove i poduzetništvo OECD-a Carmine Di Noia izlagat će o prilagodbi promjenama, što će biti posebno zanimljivo. OECD izdaje tzv. Corporate Governance Factbook, koji prikuplja podatke iz 50 različitih jurisdikcija te tako osigurava up-to-date informacije o tome kako se u pojedinim zemljama primjenjuju i prilagođavaju temeljni principi, odnosno preporuke dobrog korporativnog upravljanja. Podaci iz zadnjeg Factbooka ukazuju na strahoviti opseg promjena: od 2015. do 2021. čak je 90 posto nacionalnih jurisdikcija mijenjalo zakone koji određuju pravila poslovanja kompanija i(ili) trgovinu vrijednosnicama.

Države su redom prepoznale nužnost promjena i prilagodbi. Primjerice, tijekom lockdowna bilo je logično zakonski omogućiti virtualne sastanke udjelničara, kao i njihovo digitalno glasanje na daljinu. Više jurisdikcija prepoznalo je pak potrebu postrožiti zahtjeve prema kompanijama i sudionicima transakcija s ciljem oko dizanja transparentnosti i odgovornosti pred suvlasnicima te svim bitnim dionicima. Promjene s kojima se suočavamo nisu imale veću težinu od Drugog svjetskog rata, pa su provjere kompatibilnosti postojećih institucionalnih i pravnih okvira s novim poslovnim modelima akcija koja se nameće sama po sebi. Ono što danas znače pojmovi procjena rizika, kriznog menadžmenta, revizije, povećane koncentracije vlasništva, kompleksne kompanijske strukture…. redom traže neku vrstu prilagodbe, makar fine-tuninga.

Na konferenciji "Korporativno upravljanje u Hrvatskoj" član Upravnog vijeća Hanfe Jurica Jednačak predstavit će Godišnji izvještaj o korporativnom upravljanju u Hrvatskoj, koji će nam prije svega otkriti promjene koje su se zbivale tijekom 2021. godine, kada se nacionalna ekonomija RH ubrzano počela oporavljati od pandemije. Uz to, na konferenciji će biti dodijeljena priznanja društvima-izdavateljima u četiri kategorije: Za prvo mjesto prema Godišnjem izvještaju o korporativnom upravljanju te za najbolja društva u kotacijama Redovitog, Službenog i Vodećeg tržišta.

U sklopu Konferencije održat će se i panel-rasprava "Korporativno upravljanje na prekretnici", na kojem će sudjelovati hrvatski poslovni lideri Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle, Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe, Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe, Petar Vlaić, predsjednik Uprave Erste Plavih mirovinskih fondova, dok će pogled na kvalitetu korporativnog upravljanja dati iz akademskog kuta dati Saša Drezgić, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Iako su trenutačno glavni globalni izazovi sigurno geopolitička napetost, energetska neizvjesnost i inflacija, ne treba zaboraviti da se standardi korporativnog upravljanja kao svojevrsni alat moraju prilagođavati novoj klimatskoj agendi, spolnoj raznolikosti kao nužnosti koja se nameće, digitalizaciji upravljanja… Sve su to izazovi za vlasnike, upravljačka tijela kompanija, menadžere, investitore, kreditore, a standardi svima omogućavaju lakše koordiniranje, kao i postizanje ciljeva.

Konferencija "Korporativno upravljanje u Hrvatskoj" održat će se 2. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:16