Hrvatsko energetsko tržište

Ćorić: Kontroverze oko LNG-ja odražavaju interese onih koji ne žele da se izgradi

Podršku gradnji LNG-ja dao je Branko Baričević, voditelj Predstavništva EU u Zagrebu
Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša
 Nikša Stipaničev / Hanza Media

Gradnja LNG-ja u Omišlju na Krku strateški je interes kako Hrvatske, tako i Europske unije u cjelini, ocjena je sudionika na danas održanoj konferenciji "Hrvatsko energetsko tržište u Europskoj energetskoj uniji", koja se održava na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, a čiji je pokrovitelj Jutarnji list.

Podršku gradnji LNG-ja dao je Branko Baričević, voditelj Predstavništva EU u Zagrebu. LNG je, istakao je Baričević, važan infrastrukturni projekt u procesu jačanja energetske neovisnosti EU-a i stvaranja jedinstvenog europskog energetskog tržišta.

Sličnu je poruku odaslao i Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike. I Ćorić je u svom izlaganju naglasio kako EU podržava taj projekt.

"Kontroverze koje proizlaze iz tog pitanja odražavaju interese onih koji ne žele da se on izgradi, to vam otvoreno kažem", poručio je Ćorić.

Pitanje energetske neovisnosti zemlje i njezina uklapanja u energetske ciljeve EU-a, s posebnim naglaskom na predstojeće donošenje Energetske strategije, bilo je u fokusu prvog panela. Tako je Darinko Bago iz Končara upozorio da nova Energetska strategija mora dobiti i podršku oporbe, kakav je slučaj i u drugim europskim zemljama, budući da taj dokument mora biti dugoročan i preživjeti više Vlada koje će ga provoditi.

Barbara Dorić, nova direktorica LNG-ja i dojučerašnja predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike, istakla je, pak, kako Hrvatska nedovoljno koristi potencijale ugljikovodika.

Pavao Vujnovac iz PPD-a istakao je da je pitanje energetike danas postalo geopolitičko pitanje, pa je neophodan koordinirani pristup diplomacije i energetskog sektora.

Konferencija je okupila više stotina sudionika, među kojima su bili i brojni uglednici iz energetskog sektora. Dio publike isticao je da nova energetska strategija mora omogućiti ubrzanje gospodarskog rasta i veći angažman domaćih potencijala, što je ministar Ćorić pozdravio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:25