UDRUŽENE SNAGE

Druga najstarija kino dvorana u Hrvatskoj uskoro postaje prvo ‘virtual reality‘ kino: Kako su u Karlovcu to uspjeli...

Vrijednost projekta je 3.427.347,90 eura, udio bespovratnih sredstva je 85 posto

Kino Edison

 Robert Fajt/Cropix

Karlovačko Kino Edison bila je druga namjenski izgrađena kino dvorana u Hrvatskoj davne 1920. godine, a uskoro će postati prvo VR (virtual reality) hrvatsko kino. Svašta se događalo s ovom zgradom u opisanom stoljeću, taj slijed od najmodernijee kino dvorane s kapacitetom od 640 mjesta i jedno od većih na ovim prostorima, smješteno u staroj gradskoj jezgri usred perivoja, pa do propasti 1999. godine i ruine u centru grada, sa čime je praktički prestala kinoprikazivačka djelatnost u Karlovcu, građani su proživljavali dosta emotivno. Bez pretjerivanja, može se reći da Edison u Karlovcu ima kultni status te je uz Gradsko kazalište Zorin dom te Hrvatski dom, koji kao središte urbane i nezavisne scene također ulazi u obnovu europskim sredstvima, jedan od tri stupa kulture u gradu na četiri rijeke.

"Žive slike" očarale su Karlovčane još 1912. godine kada je u gradu s radom započelo kino Apolo, u kazalištu Zorin dom pokrenuo ga je fotograf Rudolf Mosinger. Nakon pet godina odlučilo su graditi namjensko kino, na inicijativu Kinematografskog dioničkog društva i prema projektu zagrebačkih arhitekata Edvarda Schöna i Brune Bauera. Gradnja je započela 1918. godine. Zanimljivo je da se kino trebalo zvati "Atlas", međutim početkom gradnje preminuo je glavni financijer Mosinger, došlo je do promjene investitora, pa tako i sitnih preinaka u projektu, a onda i do novog imena - po izumitelju filmske kamere, kinetoskopa i kinematografa Thomasu Alvi Edisonu.

Još će u gradu biti kasnije otvorena dva kina, ali Edison je nekako ostao poistvojećen s filmskom industrijom. Nakon što je zdanje završilo kao stečajna masa posrnulog poduzeća, 2016. godine zgradu je otkupio Grad Karlovac. Odmah je postalo jasno da će trošak obnove i prilagođavanje modernim standardim biti enorman, pa su se europski fondovi činili najboljim rješenjem za financiranje.

U Europskom fondu za regionalni razvoj projekt je prošao kao "Obnova brownfield lokacije nekadašnjeg kina Edison" u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija 2014. - 2020. Vrijednost projekta je 3.427.347,90 eura, udio bespovratnih sredstva je 85 posto, odnosno 2.909.907,54 eura dok se ostatak ravnomjerno dijeli na Grad Karlovac i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Novac je to predviđem samo za građevinske radove, još 1.033,366,68 eura vrijedno je uređenje i opremanje kina, no i tu će investiciju ispratiti europski novac, također iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. (ITU mehanizam).

- Cilj ovoga projekta je opremanje i uspostavljanje kulturnih i turističkih sadržaja u revitaliziranom objektu nekadašnjeg kina Edison, a partneri su nam Gradsko kazalište Zorin dom, Udruga Kinoklub Karlovac i Turistička zajednica grada Karlovca - kaže nam Marijana Tomičić, gradska pročelnica i privremena ravnateljica ustanove koja će upravljati Edisonom, dodajućući da će, osim ravnatelja koji će biti biran javnim natječajem, ustanova imati deset djelatnika.

image

Marijana Tomičić

Robert Fajt/Cropix

Što će s novim Edisonom Karlovčani i njihovi gosti zapravo dobiti?

- Najmoderniju audiovizualnu opremu, veliku dvoranu sa sklopivim gledalištem i galerijom i više od 200 sjedećih mjesta, malu dvoranu sa 70 VR naočala te multifunkcionalni u co-working prostor u potkrovlju. U prizemlju, kako i prije, će biti ugostiteljski prostor s velikom vanjskom terasom, ali će svoje mjesto naći i nezaobilazni kokičar te suvenirnica. U svim dijelovima zgrade bit će omogućen pristup za osobe s invaliditetom - kaže pročelnica Tomičić, napomenuvši da će ovo biti nova turistička ponuda grada u kongresnom, obrazovnom i festivalskom turizmu, koji je zahvaljujući mladim karlovačkim filmašima koji će sada dobiti "krov nad glavom", već i svjetski poznat.

image

Kino Edison iznutra

Robert Fajt/Cropix
image

Kino Edison iznutra

Robert Fajt/Cropix

Kako je Edison zaštićeno kulturno dobro, cijeli postupak rekonstrukcije i gradnje pod budnim je okom konzervatora. No, uz njihov blagoslov novi Edison neće biti potpuna kopija starog, bit će duži gotovo pet metara, a razlog je prostor za kinoprikazivačku opremu. Situacija na tržištu materijala i opreme će malo prolongirati završetak radova, odnosno kraj projekta s predviđenog 6. travnja. Pročelnica Tomičić nije mogla kazati do kada točno, no sigurna je da će do kraja ove godine zasigurno biti projiciran prvi film.

image

Kino Edison iznutra

Robert Fajt/Cropix
image

Kino Edison

Robert Fajt/Cropix

Što će Karlovcu i njegovim žiteljima značiti novi Edison, pitali smo gradonačelnika Damira Mandića?

- Edison za Karlovčane nikada nije bi samo kino, već jedna memorija. Tako će i sada Edison biti kino, ali i ne samo to, on će biti promotor grada, kulturne baštine te i u turističkom smislu mislimo da će to biti dodana vrijednost za grad. Mi smo na razini Gradske uprave, planirajući obnovu tog zdanja, zaključili da ako je moguće obnoviti Edison, moguće je obnoviti sve u Karlovcu, a imamo puno toga za obnoviti što se tiče kulturne baštine, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

image

Damir Mandić i Marijana Tomičić

Robert Fajt/Cropix
image

Damir Mandić

Robert Fajt/Cropix

U Karlovcu se, dodaje, otvara jedna prekrasna situacija, jer osim Gradskog kazališta Zorin dom, Edisona koji se završava, krenula je konstrukcijska obnova Hrvatskog doma, čije je prošlost dosta slična onoj kina Edisona, od kultnog okupljališta mladih do skoro pa ruine.

- Imat ćemo tri lokacije za kulturu grada Karlovca, a ono što je posebno važno kod Edisona, pa i Hrvatskog doma, mi imamo ljude, udruge koje uspješno provode određene programe, nadaleko poznati i uspješni Kinoklub dobit će resurse za provođenje projekata koje inače rade, a kod Hrvatskog doma na isti način će infrastrukturu dobiti nezavisna kulturna scena, koja je zaista dobra. Za koju godinu po pitanju infrarstukture i kulture ćemo imati sjajnu situaciju - kaže gradonačelnik.

Možda bi sve to bez europskog novca bilo moguće, ali bi išlo znatno teže i mnogo sporije, smatra gradonačelnik.

- Da smo ovu vrijednost išli realizirati svojim novcem to bi trajalo godinama i godinama. Htjeli smo realizirati Edison, ali smo nastojali izbjeći kreditno zaduženje, sredstva iz tih izvora smo namijenili za školu i vrtić u gradskoj četvrti Luščić. Europska sredstva su nam značajno olakšala planiranje i svakako ubrzala realizaciju Edisona, kaže gradonačelnik Damir Mandić.

image

Damir Mandić i Marijana Tomičić

Robert Fajt/Cropix/Cropix
image

Kino Edison iznutra

Robert Fajt/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:02