Signalitics

U SAD-u 312 tisuća novih radnih mjesta u prosincu, gotovo dvostruku premašili očekivanja

Radnik u željezari Novolipetsk Steel PAO, Pennsylvania,
 Aaron Josefczyk / REUTERS

Unatoč inicijalnim silaznim pritiscima te pojačanoj volatilnosti, vodeći svjetski dionički indeksi protekli su tjedan završili u plusu nošeni snažnom izvedbom u petak uslijed iznad očekivane objave podataka sa američkog tržišta rada, optimizma oko pregovora SAD-a i Kine te oprezne retorike čelnika Fed-a Jeromea Powella vezano uz budući tempo podizanja kamatnjaka.

Naime, američka ekonomija stvorila je 312 tisuća novih radnih mjesta u prosincu čime se značajno nadmašena tržišna očekivanja rasta od oko 180 tisuća ali i prosječna stopa rasta u proteklim mjesecima. Dodatno, podaci za prethodne mjesece su revidirani kumulativno naviše za 58 tisuća novozaposlenih. Prosječan mjesečan rast zaposlenosti u 2018. iznosi 220 tisuća i najviši je u protekle tri godine.

Unatoč navedenome stopa nezaposlenosti je zabilježila neočekivan rast na 3,9% sa 3,7% koliko je iznosila u prethodnom mjesecu a što je posljedica mnogo veće potražnje za poslom u istom periodu, a u skladu s uobičajenim mjesečnim fluktuacijama. Ipak, imajući na umu da je rast zaposlenosti od oko 100 tisuća mjesečno dovoljan da podrži rast radne snage, izgledno je očekivati pad stope nezaposlenosti u narednim mjesecima.

Pozitivno je iznenadio i segment rasta plaća koji je sa povećanjem od 0,4% mjesečno i 3,2% godišnje nadmašio tržišna očekivanja ali i pokazao kako se snaga američkog tržišta rada prelijeva na plaće što u konačnici implicira i više stope inflacije te restriktivniju monetarnu politiku Fed-a.

Istovremeno, čelnik Fed-a Powell pomogao je poboljšanju tržišnog sentimenta izjavom kako će Fed biti strpljiv prilikom odluke o daljnjem podizanju kamatnih stopa te da neće oklijevati u pauziranju smanjenja bilance Fed-a ukoliko okolnosti to budu zahtijevale.

Delegacija američkih predstavnika susresti će se sa kineskim predstavnicima u trgovinskim pregovorima danas, a što je prvi susret nakon dogovora predsjednika dvaju zemalja da se sklopi primirje kako bi se do 2. ožujka nastojao postići kompromis koji bi okončao trgovinski rat ali i smanjio postojeće volatilnosti na tržištu te pomogao oporavku sentimenta investitora koji je narušen strahom od usporavanja kineskog rasta.

Nakon što je američki ISM indeks prerađivačkog sektora snažno razočarao tržišta, fokus investitora se danas prebacuje na objavu ISM indikatora sentimenta ne-prerađivačkog sektora za koji se očekuje da je u prosincu korigirao 1,4 boda na 59,3 bodova.

Nastavno na izražene slabosti njemačkog prerađivačkog sektora u proteklim mjesecima, u utorak je na rasporedu objava industrijske proizvodnje Njemačke za studeni gdje tržište očekuje nastavak silaznih pritisaka uz korekciju od 0,8% na godišnjoj razini.

U petak će investitori popratiti objavu američke potrošačke inflacije za prosinac gdje tržišta anticipiraju usporavanje rasta potrošačkih cijena za tri desetine na 1,9% godišnje dok će se bazična inflacija koja isključuje kretanje cijena volatilnijih komponenti kao što su hrana i energija izgledno zadržati na 2,2%.

Tečaj EUR/USD u petak je završio na gotovo nepromijenjenim razinama unatoč snažnoj izvedbi američkog tržišta rada, a budući da je pozitivan utjecaj iste na dolar bio kompenziran opreznom retorikom čelnika Fed-a Powella po pitanju budućeg tempa podizanja kamatnjaka.

U srijedu je na rasporedu objava bilješki sa posljednjeg sastanka Vijeća Fed-a u prosincu dok će u četvrtak biti objavljene bilješke sa posljednjeg sastanka ECB-a. Pritom smatramo kako če potonje samo potvrditi već uvelike poznatu retoriku ECB-a, dok će iz bilješki Fed-a tržišta nastojati iščitati opravdanost pada svojih očekivanja rasta kamatnjaka u toku ove godine.

Fed fund futures kotacije pokazuju kako tržišta anticipiraju ne samo zadržavanje bazičnog kamatnjaka Fed-a oko aktualne razine od 2,4% kroz cijelu ovu godinu, već i blagu korekciju kamatnjaka naniže krajem godine. Unatoč činjenici da se snažan rast zaposlenosti ne može smatrati pravim indikatorom buduće jačine američke ekonomije budući da uobičajeno kasni za promjenama razine BDP-a za oko jedan kvartal, smatramo kako svi fundamenti i dalje upućuju na solidan rast ekonomske aktivnosti i umjerenu normalizaciju monetarne politike u narednim kvartalima.

Tečajem EUR/HRK porastao je za tridesetak pipseva te se trenutno nalazi na 7,4350 kuna za jedan euro a što je u skladu s našim očekivanjima umjerene deprecijacije domaće valute u prva dva mjeseca godine uslijed nižeg priljeva turističkih deviza nakon blagdana, smanjenje mogućnosti rasta izvoza uslijed nepovoljnijeg vanjskog okruženja te snažnije turističke aktivnosti domaćeg stanovništva u inozemstvu u zimskim mjesecima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:24