Hrvatska banka za obnovu i razvitak

Poduzećima pogođenim pandemijom HBOR odobrio gotovo jednak iznos kredita kao i sve banke zajedno

Tvrtkama pogođenim pandemijom HBOR odobrio više od milijardu kuna povoljnih kredita, a u okviru koronamjera, poduzetnicima je omogućeno korištenje moratorija te novi načini osiguranja kredita
 Ronald Gorsic/Cropix

Za ublažavanju posljedica pandemije koronavirusa, kao i u većini drugih zemalja, posebno angažirana bila je državna razvojna banka, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, koja je krajem ožujka donijela mjere za očuvanje likvidnosti poduzeća i radnih mjesta. Kako bi bilo moguće provoditi ove mjere, zbog bitno povoljnijih uvjeta za dodjelu potpora i premija osiguranja u odnosu na standardne, HBOR je trebao zatražiti suglasnost Europske komisije.

Početkom travnja Komisija je i potvrdila HBOR-ove programe za nove kredite za likvidnost kreditnog potencijala oko 7,5 milijardi kuna te portfeljno osiguranje kredita za likvidnost od oko 6 milijardi kuna. Tako je realnom sektoru ukupno na raspolaganju 13,5 milijardi kuna koji mogu biti odobreni pod povoljnijim uvjetima od redovnih. U okviru koronamjera, poduzetnicima je omogućeno korištenje moratorija i reprogram postojećih obaveza, ali i odobrenje novih povoljnih kredita s kamatnom stopom već od nula posto na sredstva iz izvora HBOR-a, bilo u suradnji s poslovnim bankama, bilo izravno.

Također, da bi se osiguralo lakše odobravanje kredita za likvidnost u suradnji s poslovnim bankama, uvedeno je osiguranje portfelja kredita za likvidnost izvoznicima. Kad je riječ o novim kreditima, prema riječima predsjednice Uprave HBOR-a Tamare Perko, banka je tvrtkama pogođenima pandemijom do kraja rujna odobrila zajmove “čiji ukupni iznos premašuje milijardu kuna”. Usporedbe radi, sve poslovne banke zajedno poduzetnicima su u okviru koronamjera do kraja kolovoza odobrile kredite u iznosu od 1,16 milijardi kuna.

Među pet novih linija za likvidnost su krediti za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike iz turističkih djelatnosti, koji se odobravaju u iznosu od 100 tisuća do 1,25 milijuna eura (rok do pet godina, mogućnost korištenja počeka do jedne godine, kamatna stopa već od nula posto za prve tri godine otplate te bez naknada).

Za ova kreditna sredstva, kažu u HBOR-u, do sada je iskazan najveći interes. Zahtjevi su se zaprimali do 5. lipnja, a zaprimljeno je više od 560 zahtjeva i odobreno gotovo 500 milijuna kuna kredita. Oni koji uzimaju kredit za obrtna sredstva za ruralni razvoj mogu ga dobiti uz zadužnice kao jedini instrument osiguranja u iznosu od 190 tisuća do 1,52 milijuna kuna (rok do pet godina uz mogućnost korištenja počeka do jedne godine, bez naknada, uz kamatnu stopu 0,5 posto).

Program “Obrtna sredstva covid-19” podrazumijeva kredite u iznosu većem od milijun kuna, a odobravaju se u suradnji s 14 poslovnih banaka po modelu podjele rizika, također na rok do pet godina uz mogućnost korištenja počeka do jedne godine, na način da se HBOR-ov udio u kreditu odobrava uz kamatnu stopu već od nula posto za prve tri godine otplate kredita i bez uobičajenih naknada pri odobrenju kredita.

Pored toga, pokrenut je poseban program za poduzetnike u djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja, krediti se odobravaju u iznosu većem od 800 tisuća eura na rok do pet godina uz mogućnost korištenja počeka do jedne godine. Ministarstvo poljoprivrede sufinancira premiju osiguranja do razine dozvoljene najmanje potpore.

U suradnji s poslovnim bankama, koje svojom mrežom poslovnica omogućuju veća dostupnost HBOR-ovih sredstava, državna razvojna banka nudi i kredite čiji najniži iznos nije ograničen. Odobravaju se putem osam poslovnih banaka uz kamatu stopu sniženu za 0,75 postotni bod u odnosu na redovnu zahvaljujući izvorima HBOR-a. Na ovaj su način poduzetnicima stavljene na raspolaganje 1,2 milijarde kuna za nove kredite za likvidnost.

- Osim veće dostupnosti HBOR-ovih sredstava, suradnja s bankama omogućava i bržu obradu kredita jer proceduru odobrenja obavlja poslovna banka, koja bolje i detaljnije poznaje klijenta te raspolaže značajnije većim brojem zaposlenika - pojašnjavaju u HBOR-u.

Pored kredita, HBOR je u okviru koronamjera uveo i program “Osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika”. Pritom osigurava 50 posto iznosa glavnice i kamata odobrenih kredita koje banke uključe u portfelj i na taj način omogućava brže i jednostavnije odobrenje novih sredstava za očuvanje likvidnosti izvoznika (uključujući i turistički sektor) i posrednih izvoznika jer banke koje odobravaju kredite ne moraju za svaki pojedini kredit tražiti posebno odobrenje HBOR-a, već se krediti uključuju u osigurani portfelj prema unaprijed dogovorenim kriterijima.

Do sada se u suradnju po ovom programu uključilo 15 banaka, čime je ukupno 5,9 milijardi kuna stavljeno na raspolaganje za odobrenje kredita poduzetnicima uz ovakvo osiguranje. U HBOR-u također navode da krediti koji mogu biti uključeni u osigurani portfelj policom osiguranja HBOR-a nisu ograničeni u minimalnom iznosu.

Također, pokrenuta je jamstvena shema u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, a poduzetnicima iz tog sektora omogućeno je dobivanje jamstva RH koje pokriva do 90 posto glavnica novih kredita banaka za likvidnost. Ukupan iznos jamstava iznosi 600 milijuna kuna (HBOR i HAMAG-BICRO), kojima je moguće odobrenje najmanje 666,67 milijuna kuna kredita.

Jamstvom mogu biti osigurani krediti odobreni putem svih banaka u Hrvatskoj te HBOR-a. Program je uveden 21. srpnja ove godine, a prvi su zahtjevi već odobreni. Kad je riječ o izvorima sredstava, HBOR se u značajnoj mjeri oslanja na sredstva europskih institucija. To potvrđuje i početkom listopada potpisani sporazum s Europskom investicijskom bankom o zajmu u iznosu od 100 milijuna eura, kao dio ekonomske potpore EU za europska mala i srednja poduzeća koju je EIB odobrio u travnju ove godine, nedugo nakon izbijanja pandemije.

Odobreni iznos, uvećan za sredstva HBOR-a, činit će novi financijski paket u iznosu do 200 milijuna eura, a koristit će se za ulaganja i potreban obrtni kapital hrvatskim poduzećima. Sredstva za kredite za obrtni kapital iz izvora HBOR-a po koronamjerama, kazala je Perko, odobravaju se po kamatnoj stopi od nula posto na dio kredita iz izvora HBOR-a, a potpisani ugovor “pružit će nam dodatni izvor za nastavak provođenja tako povoljnih uvjeta kreditiranja”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:23