PPD

U atipičnoj poslovnoj godini pokazali sposobnost da brzo reagiraju na promjene

PPD i ENNA su uspješno odgovorili na sve podražaje i nastavili provedbu svoje strategije diversifikacije. Povećali su zaposlenost, a rezultati bi trebali biti na razini onih ostvarenih prošle godine
Pavao Vujnovac
 Darko Tomas/Cropix

Za samo dva mjeseca završit će jedna atipična poslovna godina koju je u Hrvatskoj osim pandemije covida-19 obilježio i potres u Zagrebu. Nekoliko posljednjih, toplijih mjeseci javili su se optimizam i nada da će život i gospodarstvo ponovno funkcionirati u sferi poznatoga, no s približavanjem zime ipak se vjerojatnijima čine predviđanja da će 2020. biti prekretnica koja će označiti jedno novo i sasvim drugačije razdoblje.

Uz nove okolnosti u svim sferama života, za sustave koji posluju u energetskom sektoru nezaobilazan čimbenik za 2021., ali i za idućih 10-ak godina, svakako je European Green Deal, nova gospodarsko-politička platforma Europske unije. Europa je kao najveću prijetnju egzistenciji prepoznala klimatske promjene i uništavanje okoliša te je donijela strategiju koja namjerava Uniju pretvoriti u moderno, resursno učinkovito i konkurentno gospodarstvo koje će do 2050. godine ostvariti klimatsku neutralnost. Implementacija te strategije, uz velika financijska ulaganja, podrazumijeva korjenite promjene u načinu poslovanja.

Te će se promjene značajno odraziti na sve gospodarske subjekte, a ne samo na one u energetskom sektoru. Također, doći će do promjena u odnosu prema energentima i okolišu, ali i u načinu života svih pojedinaca u društvu. Za energetski i logistički sektor 2020. je bila godina globalnih izazova, poput krize na tržištu nafte i plina.

Uslijed pandemije došlo je do dramatične obustave svih vrsta prometa, pada građevinskih radova, industrijske i poljoprivredne proizvodnje. Drastično je pala i potražnja na naftom, što je prouzročilo značajan udar na naftnu industriju. 2020. ostat će zapamćena kao godina u kojoj je cijena nafte dosegnula povijesni minimum i čak skliznula u minus. Sve je to posljedično izazivalo šokove i u plinskom poslovanju. Unatoč iznimno volatilnom okruženju, u ENNA/PPD grupi prilično zadovoljno gledaju na ostvarene rezultate.

PPD i ENNA su uspješno odgovorili na sve podražaje i nastavili provedbu svoje strategije diversifikacije. Potpuno nove okolnosti koje je donijela pandemija, vrlo brzo su prihvatili i prilično uspješno na njih odgovorili te će njihovi poslovni rezultati biti u skladu s očekivanjima, na razini prošlogodišnjih. Dok je država dijelila potpore, a na burzi rada rastao broj nezaposlenih, u ENNA/PPD grupi u 2020. godini su zapošljavali.

Prema riječima predsjednika Uprave ENNA grupe Pavla Vujnovca, zaposlili su ukupno 20 novih ljudi, u Hrvatskoj i Mađarskoj. Poštujući sve preporuke nadležnih tijela, koristili su digitalne alate, online testiranja i online razgovore za posao. U dijelu u kojem je to moguće zaposlenicima su omogućili rad od kuće, a prostore svih tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu opremili su dezinfekcijskim barijerama, dezinficijensima i maskama te uveli obvezno mjerenje temperature.

Za zaposlenike u Hrvatskoj i inozemstvu donijeli su Sigurnosni i zdravstveni protokol koji sadrži detaljne upute i preporuke ponašanja s obzirom na covid-19, ali i upute kako postupati u slučaju potresa i požara. Oformili su i krizne timove za slučaj izvanrednih okolnosti. Ističu da su veliku pažnju posvetili internoj komunikaciji jer su kao velik izazov prepoznali zadržavanje timskoga duha. Istodobno, u ovoj godini brojnih izazova smatrali su nužnim pomoći i široj zajednici te su imali nekoliko velikih donacija bolnicama širom zemlje i Civilnoj zaštiti MUP-a RH u ukupnoj vrijednosti 6,4 milijuna kuna. I u ovoj situaciji u ENNA/PPD sustavu pokazali su da mogu brzo i spretno reagirati na promjene na tržištu, a to smatraju sposobnošću bez koje poslovni sustavi u nadolazećem razdoblju neće biti u stanju svladavati izazove.

PPD je u travnju 2020. Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a RH donirao 20 dostavnih vozila

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:55