OD IZVORA DO MORA 2023.

Coca-Cola u Hrvatskoj doprinosi ozelenjavanju urbanih sredina

Ovogodišnje izdanje projekta usmjereno je na smanjenje ispuštanja CO2 i temperature zraka u gradovima. Tri grada koja okupe najviše volontera i prikupe najviše otpada bit će nagrađena donacijom za sadnju drveća

Ilustrativna fotografija

 Gift Culture Media/Caia Image/Profimedia/Gift Culture Media/caia Image/profimedia

Živjeti u gradu ljeti postalo je gotovo nesnosno. Toplinski valovi diljem svijeta obaraju rekorde, a trajanje im se povećalo u posljednjim desetljećima. Coca-Cola, Konzum, Hanza Media i Udruga gradova prepoznali su ovaj problem i odlučili ponuditi gradovima u Hrvatskoj priliku da svojim stanovnicima stvore ugodnije životno okruženje. Svi zainteresirani gradovi mogli su se prijaviti na natječaj projekta Od izvora do mora i konkurirati za osvajanje vrijedne nagrade. Tri hrvatska grada koja okupe najviše volontera i prikupe najviše ambalažnog otpada bit će nagrađena donacijom za sadnju drveća.

CILJ PRIKUPITI NAJVIŠE OTPADA

Ukupno 28 gradova javilo se na ovogodišnji natječaj kojemu je cilj utjecati na dugoročne koristi zajednice čišćenjem okoliša od otpada i sadnjom drveća u urbanim sredinama. Prijavljeni će gradovi od 15. travnja do 31. svibnja organizirati jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s lokalnim nevladinim udrugama i građanima volonterima. Oni koji prikupe najveću količinu otpada dobit će vrijednu donaciju u ukupnom iznosu do 42.000 eura, namijenjenu za kupnju sadnica stabala. Pobjedu će odnijeti tri grada u kategorijama mali, veliki i srednji grad, pri čemu je mali grad onaj s do 10.000 stanovnika, srednji do 35.000 i veliki s više od 35.000 stanovnika. Ukupni nagradni fond za pošumljavanje bit će raspoređen među tri pobjednička grada, ovisno o vrsti sadnica i potrebama gradova. U dogovoru s pobjednicima, akcije sadnje održat će se u jesenskim mjesecima, a krajem studenoga ili početkom prosinca bit će im dodijeljene posebne plakete na velikoj svečanosti.

U 24 AKCIJE UKLONJENO 40 TONA

Projekt Od izvora do mora Coca-Cola je pokrenula 2018. godine kako bi skrenula pozornost na važnost odgovornoga odlaganja ambalažnog otpada. Projekt je pokrenut u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije dvije godine se kao partner pridružio i Jutarnji list/Hanza Media, a od 2022. i Konzum.

Brojke najbolje dokazuju uspjeh - u posljednje je dvije godine u ukupno 24 akcije uklonjeno gotovo 40 tona otpada iz rijeka, jezera i obale Jadranskoga mora. Prateći trendove na području održivosti, Coca-Cola je odlučila proširiti projekt na sadnju drveća u urbanim sredinama s ciljem smanjenja ispuštanja CO₂ i temperature zraka u gradovima te je dala priliku gradovima da ove godine sami osmisle akcije čišćenja.

Gradovi, naime, bilježe više temperature zbog efekta urbanog toplinskog otoka koji u ljetnim mjesecima podižu temperaturu u gradu i do 10 °C u odnosu na ruralne sredine. Ta dodatna toplina prvenstveno je uzrokovana nedostatkom zelene infrastrukture, ispušnim plinovima iz vozila i klimatizacijskih sustava te tamnim asfaltom i građevinskim materijalima koji apsorbiraju i zadržavaju toplinu. Klimatske promjene pojačale su ovaj problem. Prošle je godine Europa doživjela drugu najtopliju godinu u povijesti i najtoplije ljeto u povijesti mjerenja. Projekt Od izvora do mora dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada, kojim se tvrtka Coca-Cola obvezala da će do 2030. prikupiti i reciklirati količinu boca i limenki jednaku onoj koju stavlja na tržište te da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Do 2025. sva primarna ambalaža Coca-Colinih proizvoda moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih 10 godina samo upotrebom lakših boca Coca-Cola je smanjila ukupnu upotrebu plastike za četvrtinu. Coca-Cola HBC se obvezala i na postizanje nulte stope emisije stakleničkih plinova u cijelom svom lancu vrijednosti do 2040. Do 2025. tvrtka će uložiti 250 milijuna eura u inicijative za smanjenje emisija te će smanjiti stopu emisija za 25 posto u cijelom svom lancu vrijednosti, uz daljnje smanjenje od 50 posto u idućem desetljeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:49