ZNANSTVENO DOKAZANO

Istraživači s King‘s Collegea u Londonu: korištenje e-cigareta predstavlja manji rizik u suporedbi s pušenjem klasičnih cigareta

Objavljen je najopsežniji je pregled zdravstvenih rizika korištenja e-cigareta do sada

Ilustrativna fotografija

 Vedran Levi/Cropix

Office for Health Improvements and Disparities, ranije znan kao Public Health England, krajem rujna objavio je godišnje izvješće "o seriji dokaza o utjecaju e-cigareta na zdravlje, na kojem rade vodeći neovisni stručnjaci za duhan".

Ovogodišnje izdanje, koje su vodili istraživači s King‘s Collegea u Londonu, najopsežniji je pregled zdravstvenih rizika korištenja e-cigareta do sada, stoji u priopćenju te organizacije. Istraživači su pregledali više od 400 objavljenih studija iz cijelog svijeta, od kojih su se mnoge bavile znakovima štetnosti ili razinama toksičnih tvari u tijelu nakon pušenja klasičnih cigareta ili korištenja e-cigareta.

Istraživači su došli do zaključaka da "ratkoročno i srednjoročno, korištenje e-cigareta predstavlja jako mali rizik u usporedbi s pušenjem klasičnih cigareta, te da biomarkeri povezani s rizikom od raka, respiratornih i kardiovaskularnih bolesti pokazuju da kod korištenja e-cigareta postoji znatno manja izloženost štetnim tvarima u usporedbi s pušenjem klasičnih cigareta". Nadalje, kako bi se smanjio štetni utjecaj pušenja na zdravlje, "pušače treba poticati da koriste e-cigarete radi prestanka pušenja ili kao alternativu pušenju". "Percepcija javnosti o štetnosti korištenja e-cigareta nije u skladu s dokazima. A dokazi kažu kako je, u usporedbi s klasičnim cigaretama, štetnost e-cigareta jako mala. Zaključeno je kako je vrlo važno razumjeti i mijenjati pogrešne percepcije".

Ovo izvješće podržava tvrdnju da je korištenje e-cigareta 95% manje štetno od pušenja klasičnih cigareta, navodi se u priopćenju, ali i predlaže novu formulaciju kojom bi se izrazila drastična razlika u štetnosti.

“Na temelju pregledanih dokaza, vjerujemo da je procjena ‘najmanje 95% manje štete‘ općenito točna, barem u kratkoročnim i srednjoročnim razdobljima. Međutim, sada bi moglo biti prikladnije sažeti naša otkrića u drugu čvrstu izjavu: korištenje e-cigareta, u usporedbi s pušenjem klasičnih cigareta, predstavlja jako mali rizik. Kao što smo također ranije naveli, to ne znači da je korištenje e-cigareta bez rizika, posebno za ljude koji nikada nisu pušili.”

Studija uključuje i kratki segment o proizvodima od grijanog duhana koji je uglavnom usmjeren na njihovu upotrebu u Velikoj Britaniji. U njemu je navedeno da "pad prodaje cigareta ubrzao se nakon što su u Japanu postali dostupni proizvodi od grijanog duhana, no moguće je da su na ovu promjenu utjecali i drugi čimbenici. Stoga se preporučuje istraživanje, neovisno o proizvođačima, o tome pomažu li grijani duhanski proizvodi ljudima da prestanu pušiti, o njihovoj sigurnosti i o utjecaju na stopu pušenja klasičnih cigareta. To je navedeno u Khan Reviewu, a s tim se slaže i Udruga korisnika osobnih isparivača CROHM".

"E-cigarete, kao i grijani duhanski proizvodi predstavljaju proizvode smanjenog rizika. Fokus ovog izvješća je na e-cigaretama, koje se u Velikoj Britaniji nešto više koriste nego grijani duhan. Ovo je jedan u nizu izvješća tijela koja se bave javnim zdravstvom koji ukazuju kako e-cigarete i grijani duhanski proizvodi moraju biti diferencirani u odnosu na klasične cigarete. Pušače klasičnih cigareta trebalo bi informirati i motivirati na korištenje takvih proizvoda, proizvoda smanjenog rizika, izjavio je Filip Tokić, predsjednik Udruge korisnika osobnih isparivača.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:03