REPORT G. DRLJAČE

Naši susjedi krenuli s nacionalizacijom kompanija. Kakve će biti posljedice?

Velike su šanse da će zbog orijentacije na državno upravljanu ekonomiju ubuduće ostati bez značajnog dijela stranih investicija
 Alberto Pizzoli/AFP

Talijanske vlasti pod snažnim utjecajem ideja koje promovira pokret Pet zvijezda koristit će EU novac predviđen za oporavak od krize izazvane pandemijom kako bi nacionalizirali niz krupnih biznisa.

Italija je definitivno na putu dramatičnog jačanja utjecaja države u ekonomskom životu. Nakon što su političari odobrili vrlo visoke iznose zajmova i garancija kako bi kompanije izbjegle bankrote i otkaze, sada ulaze direktno u preuzimanja kompanija s problemima u poslovanju. Ne postoji, izgleda, neka jasna strategija nacionalizacije jer su u igri za državno preuzimanje vrlo različiti biznisi.

U prethodnih tridesetak godina Italija je išla pretežito smjerom privatizacije, pogotovo dok je pod palicom Maria Draghija razrađen jedan od najvećih privatizacijskih programa u Europi, ali je udio javne potrošnje u BDP-u u Italiji ipak ostao na visokih 48,7 posto. Sada pod vodstvom Demokratske stranke i pokreta Pet zvijezda Italija zaokreće u potpuno drugom pravcu. Prije nekoliko dana predstavili su novi odbor Alitalia, propalog zračnog prijevoznika na čiju sanaciju planiraju potrošiti 3 milijarde eura. Državna Cassa Depositi a Prestiti (CDP) preuzima 7,3-postotni udio u Euronextu, što je dio preuzimanja Borsa Italiana. CDP će postati i glavni investitor u Nexi SpA, nakon kupovine SIA SpA, kompanije za digitalno plaćanje. Isti taj CDP pregovara s familijom Benetton o kupovini kontrolnog udjela u operatoru autocesta Autostrade nakon kolapsa Morandi mosta. Uz sve to, CDP investira u cijeli niz manjih talijanskih kompanija te pokušava stvoriti jedinstvenu talijansku broadband mrežu.

Od svog osnivanja pokret Pet zvijezda podržava ideju nacionalizacije gospodarstva, dok su Demokrati napustili reformističke ideje Mattea Renzija.

Ideja talijanskih vlasti jest iskoristiti fondove za oporavak od pandemije za poticanje javnih investicija nakon desetljetne ekonomske stagnacije. U osnovi im je plan kroz dugoročne investicijske pozicije državnih investicija, kao što je CDP, prisiliti kompanije da slijede dugoročne ciljeve umjesto da donose profite dioničarima. Tu će se, naravno, otvoriti pitanje učinkovitosti kompanija. Povećanje utjecaja politike usporit će restrukturiranje. Primjerice, iako Alitalia mora smanjiti broj zaposlenih kako bi barem smanjila gubitke, državi kao vlasniku to nije politički prihvatljivo, baš kao što im neće biti prihvatljivo riješiti probleme s Autostradom dižući cijenu cestarina.

Velike su šanse da će Italija zbog orijentacije na državno upravljanu ekonomiju ubuduće ostati bez značajnog dijela stranih investicija. Poseban problem otvorit će se po pitanju neovisnosti menadžmenta od politike u vođenju poslovnih operacija.

Ponuda dnevnog štiva:

Projekt Lincoln - američki republikanci protiv Trumpa

Nobelovac Eugene Fama: Jesu li centralne banke izgubile kontrolu nad inflacijom?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:41