OBNOVA GRADSKE ŠTEDIONICE

Primjer odgovornosti za simbolički kapital zajednice

Obnova je počela u siječnju 2021. S težnjom da zgrada koja je povijesni sinonim hrvatskoga bankarstva i izgleda kao nekad, uređen je sav interijer, uključujući originalne kamine, reljefe i štukature na zidovima, kažu u Zabi

Poslovnica Zagrebačke banke na Trgu bana Jelačića

 CROPIX

Puno stoljeće Gradska štedionica u Zagrebu simbol je središta glavnoga grada Hrvatske. Neizostavan motiv s razglednica i panorama grada svojim oblikom prema projektu arhitekta Ignjata Fischera primjer je urbane spomeničke baštine. Od dovršetka 1939. to impresivno arhitektonsko remek-djelo dom je Zagrebačke banke.

U jakom potresu koji je Zagreb pogodio u proljeće 2020. stradala je i zgrada Gradske štedionice; sjeverni objekt imao je tek manja oštećenja na pregradnim zidovima, a južni, okrenut prema Trgu, prošao je znatno gore. Događaj nezabilježen u 140 godina postavio je pred banku izazov s kakvim se rijetko suočavala. Ne želeći dopustiti da propada spomenik kulture, u Zabi su odmah krenuli u sanaciju. Više od 170 zaposlenika razmješteno je na druge gradske lokacije. Ovlašteni stručnjaci, statičari, građevinari i geodeti, provjerili su statičku stabilnost, izradili elaborate oštećenja, izmjerili pročelja za projekt konstrukcijske sanacije.

Zaba svoje tradicionalne vrijednosti održava, nadograđuje i unapređuje, stvarajući zdrave i snažne temelje za uspješnu budućnost. Upravo je tako pristupila i zgradi, simbolu bankarstva i trajnih vrijednosti. Stoljetnoj zgradi odlučila je vratiti sigurnost i čvrstoću, istodobno je pripremajući za budućnost i čuvajući njezine prvotne značajke i prepoznatljive elemente spomenika kulture.

image

Vremenski trezor postavljen u Zagrebačkoj banci na Trgu bana Jelačića

CROPIX
image

Vremenski trezor postavljen u Zagrebačkoj banci na Trgu bana Jelačića

CROPIX

Obnova je počela u siječnju 2021. S težnjom da svojim klijentima omogući da im zgrada koja je povijesni sinonim hrvatskoga bankarstva i institucija u kojoj se osjećaju cijenjeno izgleda kao nekad, uređen je sav interijer, uključujući originalne kamine, reljefe i štukature na zidovima. Obnovljena je poslovnica na polukatu, na čijem je stropu ponovo i vrijedan vitraj promjera većeg od četiri metra restauriran spajanjem očuvanih i novih dijelova od stolno-katedralnog i antiknog puhanog stakla. Uz to, sve su instalacije u objektima zamijenjene ili obnovljene.

Obnova nije bila samo posao nego i nastojanje da se Štedionici vrati duh koji je prati punih sto godina.

- Gradska štedionica odražava duh epohe u kojoj je rasla i razvijala se kao banka koja je danas lider na hrvatskom tržištu. Imamo moderne objekte, uredili smo i pametne poslovnice, velik dio poslovanja obavlja se putem digitalnih kanala, pa dio klijenata više nema potrebe dolaziti u banku. No, Gradska štedionica mjesto je na kojem prošlost susreće sadašnjost, a maksimalnim zalaganjem u procesu obnove omogućili smo joj i budućnost. Pokazali smo da smo jamac sigurnosti i pouzdanosti, dokazali da smo oslonac klijentima i u tako neizvjesnim situacijama. Stalo nam je do toga da naši klijenti u nama mogu uvijek dobiti partnera koji će razumjeti njihove potrebe - poručio je Ivan Vlaho, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Još važnije, angažmanom na obnovi Zaba je očuvala vrijednost koja ostaje čvrsto u svijesti građana. Mjesto koje je za njih i cijeli Zagreb pravi simbolički kapital. Gradska štedionica krije i vremenski trezor u koji su 2014. godine klijenti pohranili svoje vrijedne predmete i poruke za budućnost. Bit će otvoren 2114. godine, a u poslovnici u sklopu Gradske štedionice nalazi se brojač vremenskog trezora.

Baš kao i Gradska štedionica, Zagrebačka banka želi svim svojim dionicima i društvu pružiti najbolje od tradicionalnih vrijednosti, biti uvijek pouzdan i prisutan partner u nekom novom, čvrstom, ali modernom ruhu.

image

Poslovnica Zagrebačke banke

CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:44