OPSKRBNI LANAC BUDUĆNOSTI

Roboti preuzimaju dosadne poslove

Investicije će utjecati na kvalitetu i otpornost logističke operacije, a pozitivan utjecaj imat će na održivo poslovanje i još bolje korisničko iskustvo u opskrbnom lancu budućnosti

Skladište Orbica

Orbico zadnjih nekoliko godina intenzivno radi na stvaranju boljeg i izdržljivijeg opskrbnog lanca budućnosti. Otvoren je investicijski ciklus u optimizaciju poslovnih procesa, različite sustave automatizacije, nova naprednija IT rješenja, ali i obnovljive izvore energije.

Optimizacija poslovnih procesa uglavnom je fokusirana na korištenje velike količine empirijskih podataka u svrhu skraćivanja koraka pojedine operacije koristeći benefite novih tehnologija. Cilj optimizacije je kreiranje učinkovitog i “dummy proof” poslovnog rješenja koje će osigurati kvalitetnije korisničko iskustvo uz manji trošak.

- Implementacija sustava automatizacije je prirodni korak nakon optimizacije poslovnih procesa. Automatizirana rješenja primarno unapređuju bazne repetitivne, možemo reći i ‘dosadne’ operacije koje obično koriste puno resursa, te omogućavaju kvalitetnije korištenje tih resursa za druge aktivnosti. Fokusirali smo se na nekoliko rješenja u vidu robotizacije određenih procesa unutar ERP i WMS sustava, ali i na implementaciju zatvorenih sustava skladištenja robe. Također, istražujemo mogućnosti upotrebe umjetne inteligencije za predviđanje i rješavanje vršnih opterećenja skladišnih sustava - ističe Marin Luketić, direktor Orbico Supply Hrvatska.

image

Marin Luketić

Bozidar Babicphotography./

Zatvoreni sustavi skladištenja omogućavaju brže i preciznije slaganje robe, smanjujući prazni hod operatera prilikom vožnje i slaganja robe po tradicionalnom modelu, naprednim tehničkim rješenjem gdje sustav dovozi robu do operatera što generira nekoliko puta veću poslovnu učinkovitost. Spomenuto rješenje pogodno je za B2C korisnike jer omogućava kratko vrijeme pripreme i isporuke robe.

- Prvo Shuttle rješenje smo implementirali u distributivnom centru u Teresinu, u Poljskoj, te se ono pokazalo kao pravi pogodak stvarajući značajnu komparativnu prednost. Slično rješenje planiramo implementirati u novom distributivnom centru. U paraleli testiramo autonomna rješenja međunarodnih, ali i lokalnih kompanija koje omogućavaju svojevrsni ‘plug and play’ princip, odnosno jednostavnu implementaciju u postojeći prostor bez velikih zahvata. Autonomna rješenja su sposobna odrađivati zadatke u suradnji s radnom snagom, olakšavajući svakodnevne aktivnosti transporta, slaganja i pripreme robe na siguran način - dodaje Luketić.

Sva navedena rješenja softverskih i hardverskih automatizacija, uz novu generaciju dostavnih vozila, konzumiraju električnu energiju, pa su u Orbicu zaokružili cijeli proces ulaganjem u obnovljive izvore energije u vidu fotonaponskih panela na svim objektima. Osim što su osigurali dostupnost energije, ulaganje u obnovljive izvore energije osigurava i bolju kontrolu troškova i manji utjecaj na okoliš. Napretkom tehnologije očekuje se i veća upotreba vodika u kombinaciji s električnim vozilima kao novo rješenje za transportna vozila.

image

Skladište Orbica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:02