Međunarodna konferencija

Šesto izdanje Janafova skupa koji okuplja vodeće ljude naftnog biznisa u regiji

Glavne su teme konferencije utjecaj geopolitičkih odnosa na opskrbu te uloga Jadranskog naftovoda u energetskom planu EU

Stjepan Adanić, Janaf

Utjecaj geopolitičkih odnosa na europsku energetiku, tržište i sigurnost opskrbe te uloga Jadranskog naftovoda (Janaf) u velikom energetskom planu Europske unije "REPowerEU", glavne su teme današnje, šeste po redu "Međunarodne energetsko-naftne konferencije" Jadranskog naftovoda. Riječ je o Janafovu skupu koji tradicionalno okuplja glavne dionike naftne industrije u ovom dijelu Europe, predstavnike institucija i regulatora države i Europske unije te znanstvenike, a ovogodišnje izdanje prvo je nakon trogodišnje pauze zbog koronavirusa i izbijanja energetske krize uslijed ruske agresije na Ukrajinu.

Tematski okvir

Spomenuti događaji zadali su tematski okvir radnog dijela konferencije, ispunjenog stručnim prezentacijama i panelima. No, prije radnog dijela, sudionike skupa u zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn prigodnim će govorima pozdraviti predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Prvo izlaganje na skupu, "Geopolitika energije u Europi: kratkoročni i dugoročni izgledi", iznijet će Tomislav Gelo s Katedre za makroekonomiju i gospodarski razvoj zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. Uslijedit će prezentacija "Izazovi energetske sigurnosti članica Energetske zajednice" naftnog stručnjaka Adriana Jasimija iz Energetske zajednice, nevladine organizacije sa sjedištem u Beču koja radi na energetskoj suradnji Europske unije s europskim državama koje nisu članice EU. Prije središnjeg panela skupa sudionici konferencije poslušat će još dvije prezentacije: "Europsko energetsko-naftno tržište danas: Promjene ravnoteže pravaca opskrbe" izložit će konzultant Eugene Lindell iz konzultantske energetske tvrtke FGE sa sjedištem u Londonu, a "REPowerEU: podrška strateškoj ulozi Janafa u energetici srednjoistočne Europe" predstavit će Janafov stručnjak Damir Vrbić.

Sigurna opskrba

Na središnjem panelu konferencije, pod nazivom "Razvoj alternativnih strategija sigurnosti opskrbe naftom", sudjelovat će glavni stručnjak za nabavu i trgovinu sirovom naftom Ina Grupe Dragan Letica, Marino Velan iz Vitola, Szabolcs Pal Szabo iz MOL Grupe, Maciej Romanow iz češke energetske kompanije ORLEN Unipetrol, Alessio Lilli iz Transalpskog naftovoda (TAL) i član Uprave Janafa Vladislav Veselica uz moderiranje novinara Hrvatske televizije Mladena Sirovice.

image

Vladislav Veselica, član Uprave JANAF-a

CROPIX

Skup u Hilton Garden Innu bit će još jedna prilika da se istakne važnost Janafa za sigurnu opskrbu sirovom naftom i naftnim derivatima ovog dijela Europe, što je prepoznala i Europska unija uvrstivši ga među strateške kompanije za ostvarenje plana "REPowerEU" kojim je predviđeno potpuno napuštanje uvoza sirove nafte i plina iz Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:33