KRUH SA SEDAM KORA

U Hrvatskoj proglašeni ključnim radnicima, ali birokracija ih uništava: ‘Prebolio sam covid, a ne daju mi potvrdu‘

Pomorski kapetan iz Zadra koronavirusom se zarazio na brodu. Liječio se u Grčkoj, no nakon preboljenja nije mogao dobiti covid potvrdu

Kapetan Alen Gospić

 Screenshot HRT

Iako su u Hrvatskoj proglašeni "ključnim radnicima" i prošle su godine za njih organizirana prioritetna cijepljenja, pomorci se u vrijeme pandemije suočavaju s brojnim teškoćama. Pomorski kapetan Alen Gospić iz Zadra koronavirusom se zarazio na brodu. Liječio se u Grčkoj, no nakon preboljenja nije mogao dobiti COVID potvrdu.

- Prošle godine u kolovozu, dakle 2021., prebolio sam teži oblik COVID-a i to izvan RH na brodu kao pomorac. Do danas nisam dobio COVID putovnicu ili COVID potvrdu, govori Alen Gospić za HRT.

Bolest mu je dokazana PCR testom u Grčkoj gdje se i liječio, dio vremena u bolnici, a dio u COVID-hostelu.

- Nakon toga, tražio sam od agenta da mi da potvrdu da sam prebolio COVID. Odgovor je bio da nisam grčki državljanin i da nemam pravo dobiti potvrdu, kazao je.

Isti je dokument zatražio i po povratku u Hrvatsku, no iz HZJZ-a je došao negativan odgovor: "Osobe koje posjeduju liječničku potvrdu o preboljenju, pozitivan antigenski test, nalaze serološkog testiranja ili testiranja obavljenog izvan RH nemaju pravo na izdavanje digitalne COVID potvrde sukladno odlukama Europske komisije".

Zbog razine antitijela, nakon preboljenja se nije mogao cijepiti.

- Pomorac koji je prebolio COVID u jednoj od država EU, njemu bi ta država trebala izdati digitalnu potvrdu o preboljenju, a ne Hrvatska - kaže Romano Perić iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Recipročno tome, kada strani državljani ovdje prebole COVID ili se cijepe - Hrvatska im izdaje COVID potvrdu. No, nije sve tako jednostavno.

- Neka inzistiraju u toj državi, ako to mogu ostvariti. Imamo primjer Velike Britanije koja stranim državljanima ne izdaje potvrdu bez obzira na to što imaju pozitivan PCR test, a u istom se ne priznaju ni u Hrvatskoj. Znači tu može biti određeni problem za pomorce, govori Perić.

Kao što su lani organizirali prioritetno cijepljenje pomoraca potiču ga i danas, ističući kako neke države ni ne priznaju potvrdu o preboljenju već samo onu o cijepljenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:05