Aircash

Nakon ugovora s Inom, surađujemo s Lutrijom, Super Sportom i HT-om, širit ćemo se i dalje

Aircash je jedina nebankovna institucija za platni promet u Hrvatskoj koja vrijedi u cijeloj EU
Hrvoje Čosć, direktor tvrtke Aircash
 Krasnodar Peršun / CROPIX

U prvih nepunih godinu dana dostupnosti na tržištu, aplikacija Aircash istoimene zagrebačke tvrtke za uplatu i podizanje gotovine ima 15.000 aktivnih korisnika. Usluzi se pristupa s pametnih telefona preuzimanjem aplikacije Aircash, a za transakciju je preduvjet je ju ima i uplatitelj i onaj kojem se uplaćuje novac.

- Tjedni obujam prometa putem naše aplikacije je 300 tisuća kuna - otkriva nam jedan od osnivača i direktor tvrtke Hrvoje Ćosić.

Suradnja

Prodor aplikacije na tržište počeo je poslovnim ugovorom s Inom, na čijim je benzinskim postajama uz pomoć Aircasha prvo bilo moguće fizički uplatiti i preuzeti gotovinu, a zatim je omogućena uplata kreditnim karticama.

- Zanimljivo je da Ina kao konzervativna energetska kompanija pokazuje spremnost za uvođenje novih usluga, njezin sektor maloprodaje intenzivno radi na tome. Tako privlače nove generacije kupaca na svoja maloprodajna mjesta, kao i druge koji ciljano odlaze na Inu radi takvih usluga te tamo kupuju i njihove osnovne proizvode poput goriva - komentira Hrvoje Ćosić.

Nakon dogovora s Inom, Aircash je uspostavio suradnju s Hrvatskom lutrijom i kladionicom Super Sport, sklopili su ugovor s HT-om te se šire na tržište susjedne Bosne i Hercegovine. - Suradnja s Hrvatskom lutrijom i Super Sportom omogućava putem Aircasha uplate i isplate na internetske račune njihovih korisnika. Za nekoliko će dana započeti kupnja HT-ovih prepaid bonova putem naše aplikacije. U BiH Aircash je započeo s osnovnim uslugama i povezan je već s vodećim lancima benzinskih postaja Ina/Energopetrol i kioska (iNovine) na više od 700 lokacija. Planiramo suradnju s Lutrijom BiH po istome modelu kao s HL-om - navodi suosnivač Aircasha. Najavljujući buduće poteze tvrtke, Ćosić polazi od trenutne situacije da je velik broj naših građana trenutno u inozemstvu, odakle šalju novac svojim obiteljima. Stoga će Aircash, najavljuje, nastojati i dalje razvijati svoju uslugu diljem Europe.

Spajanje

- Usklađujemo se s velikim izmjenama regulative na razini EU (tzv. PSD2, Payment Services Directive 2), koja će liberalizirati tržište i omogućavati pružateljima u sluga poput Aircasha da se jednostavno spajaju na sučelja banaka i iniciraju transakcije za svoje korisnike kako bi procese plaćanja učinili što jednostavnijima i povoljnijima za sve sudionike u procesu - otkriva Ćosić.

Kao jedina tvrtka iz ovog dijela Europe, Aircash je uvršten u najveću fintech konferenciju na svijetu “Money 20/20”, koja se u Amsterdamu održala početkom mjeseca.

- Došli su vodeći ljudi iz tehnologija, financije i fintecha poput, primjerice, suosnivača Applea Stevea Wozniaka, kao i predsjednici uprava najvećih europskih banaka. Aircash se prijavio na Academy program, koji je okupio inovativne kompanije iz fintecha u EU. Ostvarili smo dobre kontakte s partnerima iz Njemačke, Austrije i drugih, u cilju širenja naše platforme na druga europska tržišta - iznosi dojmove iz Amsterdama Hrvoje Ćosić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:27