Velika škrtica

Ne, gospođo, Vaš grisin nije dijetni: kako proizvođači deklaracijama varaju potrošače

Lako je reklamirati niskokalorične proizvode kad za izračun uzmeš polovicu uobičajene gramaže
Ilustracija
 Alamy / Profimedia, Alamy

Prenaporan je taj trud koji prilikom svake kupnje ulažem u pokušaj da od mnoštva ponuđenog odaberem artikl koji bi se mogao podvesti pod “best buy”.

Pazim na cijenu.

Proizvođača.

Veličinu pakiranja.

A najveći su mi problem kalorije.

Ne toliko što bih bila opsesivna oko unosa hrane, nego prije zato što mi najviše diže tlak kad me prave budalom.

I to, ironično, najčešće kad je u pitanju takozvana “zdrava hrana” na kojoj su marketinške strategije dostigle neke od svojih najperverznijih devijacija.

Osvijestila sam to prvi put nek dan kad me u lokalnoj trgovini doslovno napao “zdravi čips od jabuke”.

Čudnovati proizvod

Jednostavno - pogodio me ravno u glavu i prisilio da ga podignem s poda, što je ujedno bio i prvi put da sam u rukama držala vrećicu ovog čudnovatog proizvoda.

Gledam njegovo pakiranje i pri dnu pronalazim deklaraciju o kalorijama: na preporučenu količinu za serviranje od 50 grama dolazi 185 kalorija, od čega 30 grama šećera, 0,34 grama masti te 0,04 grama natrija.

Eh, pa lako ti tako reklamirati niskokalorične proizvode kad za izračun na deklaraciji uzmeš polovicu uobičajene gramaže za slične izračune.

Na pozadini artikla stoga je moguće pronaći nešto precizniju informaciju: na 100 grama čipsa od jabuke zapravo dolazi 371 kalorija, što je i dalje manje kalorično od klasičnog hrskavog krumpirića, no prevelika žrtva za “osušenu jabuku bez dodanog šećera”.

Uznemirio me taj prevarantski izračun kalorija na znatno manjem uzorku nego što je to uobičajeno pa mahnito stanem prebirati po policama kako bih otkrila je li moj zdravi čips iznimka - ili neka nova marketinška strategija još jedne vrste prevare naivnih kupaca.

Odahnem kad shvatim da veći dio proizvoda ipak posve normalno deklarira svoje kalorije - na 100 grama artikla - no u desetak minuta ipak uspijevam pronaći najmanje osam proizvoda koji na prednjicama pakiranja kalorije deklariraju na neobičnim uzorcima.

Recimo, na 35 grama.

Po kriški.

Po jednom grisinu.

Čekaj... JEDNOM GRISINU?

Eh, da.

Riječ je o Nutrifree Rustici Grisinima talijanskog proizvođača koji se deklariraju kao “dijetalni proizvod namijenjen osobama s intolerancijom na gluten”, a na čijoj se prednjici pakiranja nalazi doista najapsurdniji način deklariranja kalorija.

Kaže - ima 32 kalorije po grisinu, no na pozadini omota otkrivam kako na 100 grama dolazi 406 kalorija, što baš i nije neka dijetna grickalica.

Brojke ipak lažu

Na tragu mojih shvaćanja posljednjih je dana bio i njemački sud koji je u kolovozu ove godine donio presudu protiv poduzeća Dr. Oetker jer su na jednom od svojih proizvoda manjkavo označavali količinu kalorija, zavaravajući pritom kupce da je proizvod više dijetan nego što to u stvarnosti jest.

Riječ je bila o Vitalis Choco keks mueslima koji su dostupni i u domaćim trgovinama, a kod kojih je umjetnost zavaravanja kupaca doista dosegla svoj vrhunac.

Na prednjici paketa muesla, naime, Dr. Oetker jest deklarirao izračun kalorija na uobičajenih 100 grama, ali ne 100 grama konkretnih muesla, nego 100 grama muesla s mlijekom, sastavljenih zapravo od 40 grama muesla i 60 mililitara mlijeka, što je predstavljalo 208 kalorija.

Pozadina pakiranja potom je otkrivala pravu istinu: da 100 grama konkretnih muesla u sebi zapravo sadrži 448 kalorija - dakle i više nego duplo od podatka reklamiranog na prednjoj strani pakiranja, što je njemački sud uzeo za nedopustivu praksu proizvođača hrane.

Zavaravajuću praksu Dr. Oetkera sudu je prijavio savez njemačkih udruga za zaštitu potrošača, a fiškali su se vrlo brzo tijekom interesantnog postupka složili kako je proizvođač prekršio europsku Uredbu o pružanju informacija o hrani potrošačima jer je na prednjici omota deklarirao iznos kalorija na 100 grama obroka, umjesto 100 grama konkretnog artikla, kako to propisi zahtijevaju.

Presuda napisana na osam stranica proizvođača spornih muesla na kraju je stajala 15 tisuća eura, a sud je u njoj pokušao pojasniti zašto je deklariranje kalorija prema određenim pravilima nužno za dobrobit konzumenata.

Ukratko, računica od 100 grama, odnosno 100 mililitara uzeta je iz razloga kako bi iznos kalorija na različitim tipovima proizvoda kupcima bio usporediv, odnosno kako ne bismo, kao u slučaju muesla, bili prisiljeni u glavi prevrtati brojeve kako bismo došli do stvarne računice.

Osim toga, onome koji pojašnjenje na pakiranju nije baš najbolje pogledao lako bi mogla promaknuti činjenica da su kalorije izražene na znatno manje do 100 grama proizvoda, što sve potpada pod zavaravanje potrošača naviklih na klasičan standard.

Instant zobene kaše

Praksa je, uvjerih se osobno, prisutna i u domaćim trgovinama u kojima se brzo pronalaze i domaći i strani proizvodi sa zavaravajućim deklaracijama na prednjicama pakiranja.

Ovdje prednjače popularne instant zobene kaše kod kojih se kalorije uglavnom izražavaju po porciji - dakle jednom pakiranju - koje u pravilu iznosi oko 65 grama.

Na zobenoj kaši Dobra kaša od šumskog voća tako stoji da ona u 65 grama ima 274 kalorija, što je zapravo 422 kalorije na stotinjak grama, a My life zobena kaša po porciji, pak, ima 15 kalorija manje.

Popularna Kinder čokolada na pakiranju reklamira izračun kalorija po jednom komadu čokoladice - samo 71 kalorija - no podaci na pozadini otkrivaju kako to zapravo iznosi 566 kalorija na uobičajenih 100 grama, što daje nešto drukčiju sliku od prvog dojma.

Presuda njemačkog suda tako bi trebala zaustaviti zavaravajuću njemačku praksu, no upitno je tko će stati na kraj ostalim proizvođačima prije nego što kalorije u čokoladi počnu deklarirati - po kockicama.

Primjeri zavaravajućeg deklariranja kalorija

VITALIS Choco keks muesli

izračun na 40 g muesla plus 60 ml mlijeka - 208 kcal;

zapravo 448 na 100 g muesla

Dobra zobena kaša šumsko voće

izračun na 65 g je 274 kcal;

zapravo 422 kcal na 100 g

K Plus čips od jabuke

izračun na 50 g je 185 kcal;

zapravo je 371 na 100 g

Dr. Oetker smjesa za palačinke

izračun na 1 palačinki od 85 g je 126 kcal;

zapravo je 152 na 100 g

Grisini Nutrifree Rustici

izračun po grisinu je 32 kcal;

zapravo 406 na 100 g

Kinder čokolada

izračun po komadu je 71 kcal,

a zapravo na 100 g 566 kcal

K Plus muesli bar brusnica

izračun na 50 g je 208 kcal,

zapravo 416 na 100 g, ali je to s donje strane pakiranja

My life zobena kaša

izračun na 65 g je 259 kcal,

a zapravo 398 na 100 g

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:37