Luksuzno igralište bogataša

Raskoš najpoznatijeg globalnog foruma: Kotizacija 'skromnih' 75.000, a sendvič 300 kuna

Osim organizatora, korist od Svjetskog ekonomskog foruma imaju i lokalni iznajmljivači
Davos
 Arnd Wiegmann / REUTERS

Ovih dana sve oči svijeta uprte su u malo švicarsko mjesto – Davos. Ovaj inače skijaški grad u kojem živi oko 11 tisuća stanovnika, veći dio godine živi normalno. No, jednom godišnje, točnije u siječnju zbog Svjetskog ekonomskog foruma u potpunosti se transformira i postaje 'luksuzno igralište' za spašavanje planete.

Upravo u tom periodu u Davos dođe stotinjak milijardera, a procjenjuje se kako ovogodišnji bogataši zajedno 'teže' oko 500 milijardi dolara.

Pravi luksuz ovog događaja potvrđuje i činjenica da neke kompanije za sudjelovanje na forumu plaćaju godišnju članarinu od 266 tisuća kuna, dok kotizacija za ovaj događaj iznosi 75 tisuća kuna.

Osim organizatora, korist od Svjetskog ekonomskog foruma imaju i lokalni iznajmljivači. Osim što se sobe i apartmani rezerviraju i mjesecima unaprijed, cijene noćenja za jednu osobu kreću se od 14 do 20 tisuća kuna.

Uz to, nakon svakog panela organiziraju se i luksuzne zabave. Kako navodi Dnevnik.hr, ove će se godine poslužiti oko 70 tisuća obroka. Meni se pripremao šest mjeseci i sve u dogovoru sa švicarskom start-up kuhinjom specijaliziranom za zdravu i ekološku hranu. No, odluče li se okupljeni za nešto jednostavnija jela ona nerijetko postaju i puno skuplja, pa tako primjerice obični hot dog doseže cijenu od 300 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:27