Stabilna potražnja

Rad od kuće ide im na ruku: tehnološkom gigantu dobit porasla na 5,3 milijardi dolara

U prva tri ovogodišnja mjeseca dobit temeljnog dijela poslovanja porasla je 2,7 posto, na 6.400 milijardi wona
Američko sjedište Samsunga u San Joseu, Kalifornija
 Profimedia, Alamy

Južnokorejski tehnološki div Samsung preliminarno je u utorak izvijestio da mu je dobit u prvom tromjesečju blago porasla zahvaljujući ponajprije stabilnoj potražnji za memorijskim čipovima za pandemije koronavirusa.

U prva tri ovogodišnja mjeseca dobit temeljnog dijela poslovanja porasla je 2,7 posto, na 6.400 milijardi wona (5,31 milijardu dolara), procjenjuju u Samsungu.

Prihodi su porasli pet posto, na 55.000 milijardi wona.

Poluvodiči su daleko najprofitabilniji dio Samsungova poslovanja, napominje dpa.

Južnokorejski analitičari očekivali su da će kompaniji ići na ruku povećana mrežna aktivnost zbog rada od kuće budući da će potaknuti potražnju za memorijskim čipovima za podatkovne centre i usluge u oblaku.

Pandemija će pak vjerojatno negativno utjecati na Samsungovo poslovanje s pametnim telefonima i kućanskim aparatima zbog privremenog zatvaranja tvornica i maloprodajnih trgovina.

Očekivanja za sektor poluvodiča bila su optimistična i prije globalne koronakrize, iskazana u procjenama analitičara o oporavku cijena u ovoj godini, nakon slabe 2019.

Optimizam je potisnuo u drugi plan negativne faktore, poput prekomjerne opskrbe i trgovinskog spora SAD-a i Kine koji traje već više od dvije godine, podsjeća njemačka novinska agencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:07