NAJRIZIČNIJI LEDENJAK

Thwaites je gigantski ledenjak, površine kao Velika Britanija, a dobio je nadimak "sudnji dan" zbog katastrofalnih učinaka koje bi njegovo otapanje izazvalo

Ledenjak Thwaites

 Handout/Afp/Profimedia

Prednja strana 'najrizičnijeg' ledenjaka na Antarktiku mogla bi se razbiti u sljedećih pet do 10 godina, upozorili su znanstvenici.

Thwaites je gigantski ledenjak, površine kao Velika Britanija, a dobio je nadimak "sudnji dan" zbog katastrofalnih učinaka koje bi njegovo otapanje izazvalo.

Predstavljajući svoje podatke 13. prosinca, glaciolozi su pokazali da ocean koji se zagrijava erodira njegovu istočnu ledenu policu odozdo, uzrokujući pojavu velikih pukotina na nekoliko mjesta.

-Zamišljam ledenjake kao prozor automobila koji ima nekoliko pukotina koje se polako šire. Kada automobilom prijeđete preko neravnine, cijeli prozor jednostavno počne pucati u smjerovima. Tako bi i ledenjaci pucali- objašnjava dr. Erin Pettit sa sveučilišta Oregon.

Zloslutna aktivnost Južnog pola dolazi uslijed najviše temperature ikad službeno zabilježene na Antarktiku. Podsjećamo, Sibir je dosegao 38C tijekom toplinskog vala ljeta 2020.

Istočna ledena polica trenutno pluta na površini oceana. S ostatkom ledenjaka Thwaitesa ona je pričvršćena podvodnim grebenom.

Nakon što su analizirali satelitske snimke od prošlog mjeseca i napravili sondiranje na ledu i brodom, znanstvenici iz Međunarodne suradnje Thwaites Glacier Collaboration (ITGC) razvili su niz različitih scenarija.

Ako se polica prvo ne raspadne na stotine santi leda, mogla bi se odvojiti od grebena (a time i morskog dna) i osloboditi se.

-Premda bi gubitak ovog istočnog dijela predstavljao relativno malu količinu samog ledenjaka Thwaitea, negativni učinci mogli bi biti doista katastrofalni. Apokaliptični prizori ledenih zidova koji se urušavaju u more još na Antarktiku nisu zabilježeni, ali kada proces jednom počne, mogao bi se nastaviti u nedogled -objašnjava Anna Crawford, glaciologinja sa Sveučilišta St Andrews.

Iako je malo vjerojatno da će se ovo spiralno potonuće dogoditi u nekoliko sljedećih stoljeća, aktualni podaci su dovoljno alarmantni. Naime, Thwaites, koga Crawford opisuje kao "neku vrstu čudovišta", već ispušta 50 milijardi tona leda u ocean svake godine, što čini krivcem za oko 4 posto globalnog godišnjeg porasta razine mora.

Ako bi se ledenjak potpuno srušio, to bi povisilo razinu mora za 65 cm, što bi ugrozilo milijune ljudi na otočnim državama i u obalnim područjima, upozoravaju znanstvenici.

-Antarktika se suočava sa sve većim pritiskom zbog zagađenja mora, klimatskih promjena, zakiseljavanja oceana, ilegalnog ribolova, deregulacije i, također, porasta oceanskih temperatura – kazao je zastupnik u Europskom parlamentu, Cesar Luena (S&D) zalažući se za uspostavu novih zaštićenih morskih područja na Antarktiku što bi trebalo biti prioritet Europske unije i ključni cilj, kako u Strategiji bioraznolikosti, tako i u međunarodnoj agendi upravljanja oceanima.

.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:09