ZAKON O KLIMI

Sjeverna Irska morat će smanjiti populaciju ovaca i goveda za više od milijun jedinki

Zasebna analiza klimatskih savjetnika britanske vlade ukazuje na to da bi se broj pilića također trebao smanjiti za 5 milijuna do 2035. Inače, sektori koji se bave uzgojem svinja i peradi u Sjevernoj Irskoj zabilježili su brzi rast u posljednjem desetljeću.

Ilustracija

 David Aubrey/Sciencephoto/Profimedia

Sjeverna Irska smanjiti će populaciju ovaca i goveda za više od milijun jedinki kako bi ispunila svoje nove pravno obvezujuće ciljeve o smanjenju klimatskih emisija, pokazuje analiza koju je naručila industrija, a koju je vidio Guardian. Prvi zakon o klimatskim promjenama od poljoprivrednog sektora zahtijeva da do 2050. godine postigne neto nultu emisiju ugljika i smanji emisiju metana za gotovo 50% u istom razdoblju.

Otprilike trećina emisija metana uzrokovanih ljudskim djelovanjem dolazi od stoke. Analiza KPMG-a, koju su naručili predstavnici industrije, uključujući Ulster Farmers’ Union (UFU), procjenjuje da bi više od 500.000 goveda i oko 700.000 ovaca trebalo nestati kako bi Sjeverna Irska ispunila nove klimatske ciljeve.

Zasebna analiza klimatskih savjetnika britanske vlade ukazuje na to da bi se broj pilića također trebao smanjiti za 5 milijuna do 2035. Inače, sektori koji se bave uzgojem svinja i peradi u Sjevernoj Irskoj zabilježili su brzi rast u posljednjem desetljeću.

Poljoprivreda čini oko 27% emisija stakleničkih plinova u Sjevernoj Irskoj, a velika većina dolazi od stoke.Sjeverna Irska je nekoliko godina bila jedina decentralizirana uprava bez namjenskog klimatskog zakonodavstva i ciljeva za smanjenje emisija. Poljoprivredno-prehrambena industrija regije i pridružene poljoprivredne skupine već dugo izazivaju zabrinutost zbog očekivanog učinka smanjenja emisija.

Glavni prerađivač peradi u zemlji, Moy Park (podružnica brazilskog mesnog diva JBS), izrastao je u jednu od najvećih europskih tvrtki u sektoru i najveću tvrtku Sjeverne Irske, dok je proizvođač svinja JMW Farms sa sjedištem u Armaghu svoj bruto promet gotovo utrostručio na 54 milijuna funti između 2011. i 2020.

Chris Stark, izvršni direktor Odboru za klimatske promjene (CCC),rekao je za Guardian da bi prijelaz na ratarsku poljoprivredu vjerojatno bio neophodan ako razina proizvodnje hrane ostane ista u Sjevernoj Irskoj.

-Uvjet u našem modeliranju je da 2050. proizvedemo istu količinu hrane po stanovniku kao danas. Ali to je vrlo teško učiniti osim ako se ne dogodi promjena u poljoprivrednoj praksi, a posebno ako se ne dogodi revolucija u ratarstvu.Dakle, to je veliki izazov i zanima me što će izvršna vlast smisliti, budući da je jasno da većina emisija dolazi od životinja- pita se Stark.

Europski parlament naglašava važnost pružanja potpore i pomoći poljoprivrednicima u prelasku na održiviju poljoprivredu pružanjem odgovarajućih usluga savjetovanja i osposobljavanja, poticaja i financijskih programa za potporu njihovu životnom standardu i konkurentnosti u ruralnim područjima promicanjem ulaganja i organizacije prehrambenog lanca, jačanjem malih lokalnih obrađivača i podržavanjem kratkog lanca opskrbe

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. prosinac 2022 05:16