PROJEKT

Cilj projekta CO2MPENSATING BY PLANTING je pridonijeti ukupnom smanjenju emisija ugljičnog dioksida

Violeta Simeonova Staničić

 Ured EP-a U Hrvatskoj

Sadnjom prvih od nekoliko tisuća planiranih stabala na području zagrebačkog naselja Demerje, Savez izviđača Hrvatske uz pokroviteljstvo Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj započeo je provedbu projekta CO2MPENSATING BY PLANTING.

Cilj je pridonijeti ukupnom smanjenju emisija ugljičnog dioksida (CO2) i borbi protiv razornog učinka klimatskih promjena. Sudionici projekta obvezuju se izračunati vlastiti ugljični otisak te donijeti i provesti mjere za smanjenje vlastitih emisija CO2, a jedan od alata u tom procesu je i sadnja stabala, izvijestili su iz Ureda EP-a u Hrvatskoj.

-Kroz ovaj projekt želimo osvijestiti javnost da ova priroda koja nas okružuje nije nečija tuđa, ona je naša i ako se svi zajedno ne budemo brinuli za nju, ne možemo očekivati da će to činiti netko drugi. Odgovornost leži na svima nama - kazao je Dan Špicer, voditelj projekta i poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske istaknuvši da svakim danom svjedočimo kako klimatske promjene sve više utječu na prirodu i ljude.

Također je naglasio kako oni koji zagađuju više, trebaju više i doprinijeti oporavku.

-Upravo se sadnja stabala smatra jednim od najjednostavnijih i najučinkovitijih oblika borbe protiv klimatskih promjena. Baš zato, kroz projekt CO2MPENSATING BY PLANTING želimo omogućiti svima koji to žele i mogu da sadnjom stabala nadoknade dio svog ugljičnog otiska i pomognu prirodi. Već sutra ovdje će biti posađeno prvih 1000 sadnica, a nakon toga i tisuće drugih. Sigurni smo da će se svi, koji se uključe kao naši Šumoborci, jednom kada posade svoje sadnice i ubuduće se odnositi bolje prema prirodi, ali i ljudima – istaknuo je Špicer.

Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić podsjetila je da u Glasgowu traje UN-ova konferencija o klimi te da europarlamentarci očekuju ambiciozan dogovor o sprječavanju najpogubnijih učinaka klimatskih promjena.

-Europa do 2050. želi postati prvi ugljično neutralni kontinent, a projekti poput ovog pomažu u ostvarenju toga cilja – kazala je Simeonova Staničić dodajući kako se Ured pobrinuo da se u projekt CO2MPENSATING BY PLANTING uključe i škole ambasadori Europskog parlamenta koji će pošumljavati Zagreb i Zagrebačku županiju.

-Uklanjanjem štetnih posljedica zagađenja radimo u korist lokalne zajednice, društva u cjelini, a u konačnici i čitavog planeta. Pomažemo ujedno ostvarenju održivijeg i inovativnijeg gospodarstva te omogućujemo Europi da ostane predvodnica u borbi protiv klimatskih promjena - istaknula je Violeta Simeonova Staničić.

Priopćeno je i kako su uz Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, pokrovitelji projekta CO2MPENSATING BY PLANTING, kojeg organiziraju Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i tvrtka HEARTH, Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Projekt se provodi u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom, Energetskim institutom Hrvoje Požar, Centrom za klimatološka istraživanja pri PMF-u i Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS).

Uz članove projekta, u Demerju su prigodne govore održali i izaslanik predsjednika Sabora, zastupnik Ante Bačić, predstavnica Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu Caitlin Piper te predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Dunja Mazzocco Drvar i Igor Kreitmeyer, izvijestili su iz Ureda EP-a u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:21