Getty Images
Osebujni Taika Waititi

Novi miljenik Hollywooda: 'Bili smo tako siromašni da nam je mikrovalna pećnica bila nedostižan san'

Duhovit, sposoban i uspješan, novozelandski filmaš Taika Waititi, dobitnik Oscara za scenarij filma ‘Jojo Rabbit’, sada osvaja publiku TV serijalom ‘Kad padne mrak’ i jedva čeka da prođe korona kako bi mogao ostvariti svoje planove - a njih je toliko da je zauzet sljedećih pet godina.

U doba kad se u Hollywoodu svi žale da je epidemija koronavirusa zaustavila snimanja i da se već završeni filmovi premijerno prikazuju na internetu ili čekaju neka bolja vremena da se publika vrati u kinodvorane, malo je filmaša koji se kao Taika Waititi (44) mogu pohvaliti da pet godina unaprijed znaju što će raditi. Novozelandski redatelj i glumac, koji je ove godine osvojio Oscara za scenarij filma “Jojo Rabbit”, naime, producira i piše scenarij za televizijski serijal “Kad padne mrak”, koji se prikazuje na internetu. Uz to već dvije godine producira i snima serijal “Wellington Paranormal” o dva novozelandska policajca koji istražuju paranormalne slučajeve, završava produkciju filma “Next Goal Wins” gdje je i redatelj, priprema se za snimanje filma “Thor: Love and Thunder”, radit će i televizijski serijal o vukodlacima, za dvije ili tri godine počet će snimati novi nastavak “Ratova zvijezda”, a kad njega završi, negdje oko 2025. snimat će film o strip junaku Flashu Gordonu...

Filmaš kojeg su holivudski producenti zapazili kao redatelja niskobudžetne horor komedije “Kad padne mrak”, pa ga angažirali da režira film “Thor: Ragnarok”, pokazao je da se jednako uspješno snalazi i na kormilu tako skupog projekta. Njegov “Thor” zaradio je oko 850 milijuna dolara, više od ijednog drugog dijela tog filmskog serijala, i Taiki Waititiju omogućio da dobije odriješene ruke u izboru onoga što će raditi - što je zaista neobična pozicija za čovjeka koji u mladosti uopće nije razmišljao o filmskoj karijeri.

What We Do in the Shadows (2014) 
Taika Waititi, Jemaine Clement, Jonny Brugh
*Filmstill - Editorial Use Only*,Image: 268100174, License: Rights-managed, Restrictions: *Filmstill - Editorial Use Only*, Model Release: no, Credit line: Image  Capital Pictures / Film Stills / Profimedia
Image Capital Pictures / Film S
U filmu ‘Kad padne mrak’ s Jemaineom Clementom i Jonnyjem Brughom, 2014.

Rođen 16. kolovoza 1975. u zabačenom mjestašcu Raukokore na krajnjem sjeveru Novog Zelanda, Taika Waititi je sin maorskog farmera i naivnog slikara Taike Waititija, po kojem je dobio ime, što na maorskom jeziku znači tigar, i učiteljice Robin Cohen, podrijetlom ruske židovke.

- Čudniji par ne postoji u povijesti - opisao je svoje roditelje redatelj koji za sebe, kad ga pitaju za obiteljske korijene, kaže da je polinezijski židov.

Roditelji su se rastali kad je on imao pet godina. Majka se s njim preselila u Wellington, najveći novozelandski grad, no redovito je za vrijeme školskih praznika odlazio ocu u Raukokore.

Mama je radila od jutra do mraka svaki dan da nas prehrani.

-Bili smo tako siromašni da nam je mikrovalna pećnica bila nedostižan san - opisao je svoje djetinjstvo, u kojem mu je najdraža igračka bio plavi plišani medvjedić.

- Našao sam ga u kanti za smeće na ulici. Svidio mi se pa sam ga odnio kući, a mama ga je oprala i zašilo mu uho koje je bilo skoro otpalo. Nevjerojatno koliko mi je bio prirastao srcu. Još ga imam, ali sam ga sada dao svojoj djeci - ispričao je jednom.

'Kao dječaka sve me zanimalo'

Odrastajući osamdesetih godina prošlog stoljeća, Taika Waititi bio je kao i većina klinaca zaluđen Michaelom Jacksonom, biciklima BMX, filmovima “Warriors”, “Karate Kid” i “Top Gun”.

JOJO RABBIT, from left: Taika Waititi, Roman Griffin Davis, 2019. ph: Kimberly French / TM & copyright © Fox Searchlight Pictures. All rights reserved. / courtesy Everett Collection
Roman Griffin Davis kao Jojo i Taika Waititi kako Adolf Hitler u filmu ‘Jojo Rabbit’, 2019.

- Nakon “Karate Kida” sam kao i svi dečki na ulici isprobavao karate udarce, a kad sam pogledao “Top Gun”, odlučio sam da ću kad odrastem postati vojni pilot. Nosit ću sunčane naočale i kožnu jaknu, pilotirati vojnim lovcem i biti cool. No, na kraju sam se ohladio od te ideje - otkrio je Waititi.

- Kao dječaka sve me zanimalo: sport, knjige, umjetnost. Mama je učiteljica pa mi je stalno donosila knjige. Tata je slikar i uz njega sam crtao. Likovna umjetnost me najviše privlačila, a roditelji su me podržavali u tome. I danas mislim da sam zapravo slučajno završio na filmu, da je to samo privremeno i da je moj pravi poziv slikarstvo. Roditeljima sam govorio da ću postati slikar, a njima se sviđalo to što me zanima umjetnost. Kad sad razmišljam o tome, jako mi je čudno što me nisu usmjeravali prema studiju prava ili nečem sličnom.

“Bavit ćeš se vjerojatno najnesigurnijim poslom koji postoji i koji je uz to slabo plaćen, ali ako te to zanima, mi nemamo ništa protiv”, govorili su mi.

A iako ga je nakon srednje škole slikarstvo i dalje privlačilo, na sveučilištu Victoria u Wellingtonu upisao je studij kazališne umjetnosti. Još na studiju počeo je glumiti u improviziranim skečevima s prijateljima Jemaineom Clementom i Bretom McKenziejem i postao tako popularan da je s njima otišao na turneju po cijelom Novom Zelandu i Australiji.

Glumio je i u nekoliko kratkih filmova, a potom je odlučio da će snimati vlastite - i već 2004. režirao kratki film “Two Cars, One Night” (Dva automobila, jedna noć), o dvoje djece koji razgovaraju na parkiralištu ispred provincijskog puba - i s njim bio nominiran za Oscara, a na dodjeli se pravio kako mu je toliko dosadno da je zaspao. Nagradu nije osvojio, ali je sljedeće godine bio pozvan na festival nezavisnog filma Sundance, na kojem je prikazan njegov drugi kratki film “Tama Tū”, o maorskom odredu novozelandske vojske koji se u Drugom svjetskom ratu borio u Italiji, na koji su ga nadahnule ratne priče njegova djeda s očeve strane.

Na setu TV serijala ‘The Mandalorian’ s lutkom malog Yode, 2019.

Uslijedilo je još nekoliko kratkih filmova, a onda je 2007. dobio priliku da režira i prvi cjelovečernji film - komediju “Eagle vs Shark” u kojem je glavnu žensku ulogu dao svojoj djevojci, glumici Loren Horsley. Film je prikazan i u Americi, ali nije polučio veliki uspjeh. No, mladom redatelju i glumcu, koji je radio i za novozelandsku televiziju, omogućio je da dobije još jednu priliku: 2009. snimio je film “Boy”, o dječaku u novozelandskoj zabiti kojem se neočekivano vraća godinama odsutan otac, a njega glumi sam Waititi. Film je u Novom Zelandu oborio sve rekorde gledanosti, a u siječnju sljedeće godine bio je prikazan i na festivalu Sundance, gdje je bio nominiran za nagradu žirija.

Maleni manipulatori

Na snimanju se Waititi zbližio s producenticom Chelsea Winstanley koju je upoznao nekoliko godina ranije kada ga je intervjuirala za dokumentarac o maorskim umjetnicima. Vjenčali su se 2011., sljedeće godine u svibnju dobili su kćer Te Kainga, a 2015. drugu kćer, Matewu Kiritapu.

- Djeca ti potpuno promijene život. Roditelji izgube puno svoje slobode i zapravo ni ne shvaćaju koliko ta mala stvorenja uspješno manipuliraju njima.

U to je doba Waititi već bio najpoznatiji novozelandski redatelj, čiji su fil­movi privlačili sve više pažnje i u Hollywoodu. Da je pred njim obećavajuća karijera potvrdio je i svojim slje­­dećim filmom, horor komedijom “Kad padne mrak”, u kojem je opet i glumio, o četiri vampira u momačkom stanu u današnjem Wellingtonu.

BOY
2010
de Taika Waititi
James Rolleston.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Whenua Films - Unison Films - New Zealand Film Production Fund - Te Mangai Paho,Image: 518820643, License: Rights-managed, Restrictions: Restricted to editorial use related to the film or the individuals involved (producers, directors, authors, actors, etc.)
The rights of publicity of any person depicted in the photos are not granted
Mandatory credit of the film company and photographer, Model Release: no, Credit line: Whenua Films - Unison Films - Ne / AFP / Profimedia
Whenua Films - Unison Films - Ne
James Rolleston u Waititijevu filmu ‘Boy’, 2010.

Nakon njega je uslijedio poziv iz Amerike da re­­žira holivudski spektakl “Thor: Ragnarok”, no pri­­je toga Waititi je 2016. snimio još jedan film u do­­movini: “Lov na divljake” sa Samom Neillom, naj­­poznatijim novozelandskim glumcem u glavnoj ulozi. Priča o dječaku bez roditelja i njegovu staratelju koji s njim bježi u divljinu kada mu ga socijalna služba želi oduzeti osvojila je Novozelanđane i postala još uspješnija od “Boya”. “Lov na divlja­­ke” do danas je ostao najgledaniji novozelandski film.

Nakon njega se Taika Waititi s Chelsea i kćerima preselio u Ameriku, unajmio kuću u četvrti Los Feliz u Los Angelesu i počeo snimati “Thor: Ragnarok”. Prvi put u glomaznoj holivudskoj mašineriji, radeći sa zvijezdama kao što su Cate Blanchett i Chris Hemsworth, isprva je bio nesiguran.

"Svaki sam dan dolazio na set i pitao se hoće li netko napokon shvatiti da zapravo nemam pojma što radim", priznao je poslije.

No, strah je bio neopravdan. Njegova verzija priče o nordijskom junaku, u kojoj je prikazan s više humora i preispitivanja vlastitih mogućnosti, postigla je golemi komercijalni uspjeh - zaradila je više od 850 milijuna dolara i, kažu holivudski insajderi, spasila od propasti filmsku franšizu koja je bila na izdisaju prije nego što joj je Waititi produljio život.

Chelsea Cohen, Taika Waititi and Kids at the Disney's THE LION KING World Premiere held at the Dolby Theatre in Hollywood, CA on Tuesday, July 9, 2019.,Image: 456660534, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Sipa USA / ddp USA / Profimedia
Sipa USA / ddp USA / Profimedia
S novozelandskom producenticom Chelsea Winstanley ima kćeri Te Hinekāhu i Matewu Kiritapu.

Nakon što je pokazao da suvereno funkcionira i u holivudskom okruženju, Waititi je dobio priliku snimiti i film o kojem je razmišljao gotovo deset godina - “Jojo Rabbit”. Priča o desetogodišnjem pripadniku Hitlerove mladeži, čija majka u njihovoj kući skriva mladu židovku, i njegovu imaginarnom prijatelju Adolfu Hitleru izazvala je mnogo bure i prije nego što je film realiziran. Mnogi su smatrali da se ne može snimati komedija o tako mračnim događajima iz povijesti, no Waititi nije htio odustati.

Želim napraviti film koji govori protiv mržnje.

Ideju za film dala mu je majka Robin, koja mu je predložila da pročita knjigu Christine Leunen “Caging Skies”. Waititiju se u njoj svidjela ideja o dječaku kojeg baš i ne bismo trebali simpatizirati, no počinjemo se solidarizirati s njim kad mu se cijeli svijet okrene naglavačke.

- Snimanje mi je bilo jako naporno. Odvijalo se ljeti, po velikoj vrućini, a ja sam stalno morao nositi kape i šešire te se mazati kremom za sunčanje. Nisam bio samo režiser, nego sam uz to glumio bljedunjavog Adolfa Hitlera, pa sam morao paziti da ne pocrnim. A ja sam Maor, dovoljno mi je da budem deset minuta na suncu pa da mi koža postane za pet nijansi tamnija. Osim toga, morao sam stavljati preparate na kosu da je izravnam - ispričao je poslije.

Facebook
Na snimanju filma ‘Lov na divljake’, 2015.

Prijatelj mu je prije početka snimanja dao knjigu o nacističkom vođi, no Waititi ju je počeo čitati - i odustao nakon samo nekoliko stranica.

- Nisam zapravo htio saznati išta o njemu. Želio sam ga prikazati kao čudaka, kao komičnog lika, onako kako ga može vidjeti desetogodišnji dječak - objasnio je. Tim je filmom na neki način Waititi zaokružio trilogiju o odrastanju, o odnosu sina i oca, u kojoj ima i mnogo autobiografskih elemenata.

- Nisam odrastao s ocem, a makar sam redovito odlazio k njemu, imali smo kompliciran odnos. Neko bismo vrijeme bili bliski, onda se pak ne bismo čuli dugo vremena. On je imao mnogo utjecaja na mene, na neki me način potaknuo da se bavim slikarstvom i umjetnošću uopće, ali me još više kao osobu oblikovao taj naš nestalni odnos - otkrio je jednom prilikom.

Taika Waititi poses backstage with the Oscar¨ for Adapted Screenplay during the live ABC Telecast of The 92nd Oscars¨ at the Dolby¨ Theatre in Hollywood, CA on Sunday, February 9, 2020.
*Editorial Use Only*,Image: 498655896, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Nick Agro / Capital pictures / Profimedia
Nick Agro / Capital pictures / P
U veljači ove godine dobio je Oscara za najbolji scenarij za film ‘Jojo Rabbit’.

Film je postigao veliki uspjeh: nominiran je za šest Oscara, među ostalim za najbolji film, te Scarlett Johansson za sporednu žensku ulogu. Glumica ga na kraju nije dobila, no novozelandski filmaš te je večeri kući otišao s Oscarom za najbolji scenarij u ruci. Na dodjelu, doduše, nije došao sa suprugom Chelsea Winstanley jer, poslije se doznalo, par u to doba više nije živio zajedno. Chelsea je na Oscare došla s majkom, a Taika Waititi s Polly Stoker, djevojkom koju je upoznao 2016. kad je bila njegova asistentica na snimanju filma “Lov na divljake”. S njom je prije izbijanja epidemije koronavirusa bio i na košarkaškoj utakmici u Los Angelesu, nekoliko puta su ih vidjeli i kako se drže za ruke u holivudskim restoranima, a njihovi prijatelji potvrdili su da su njih dvoje ljubavni par.

Ne zna se, doduše, je li ta ljubav presudila braku Taike Waititija i Chelsea Winstanley; možda je u pitanju nešto posve drugo. Chelsea se više puta žalila kako ne voli kad se o njoj piše samo kao o Waititijevoj supruzi - jer i ona ima uspješnu producentsku karijeru, iz čega bi se moglo iščitati da je nagla holivudska slava novozelandskog glumca i redatelja bio preveliki teret za njihov brak. Bilo kako bilo, bivši supružnici ostali su u dobrim odnosima i zajedno će odgajati kćeri. A za njihove karijere ne treba brinuti. Oboje su uspješni profesionalci koji se ne moraju pribojavati hoće li za njih biti posla u Hollywoodu.

Peter Jackson kao uzor

- Zavidim svojem zemljaku sir Peteru Jacksonu, redatelju trilogije ‘Gospodar prstenova’. Snimio je neke od najkomercijalnijih filmova svih vremena, a ostao je živjeti na Novom Zelandu. Kad ga netko iz Hollywooda treba, ne zovu ga u Ameriku, nego idu njemu. Nije to lako postići. Ja sam, primjerice, neko vrijeme uspijevao šest mjeseci raditi na Novom Zelandu, a drugih šest u Hollywoodu, no posljednjih sam godina gotovo cijelo vrijeme u Americi. Možda će mi Oscar pomoći da budem kao Jackson - otkrio je nedavno Taika Waititi.

Facebook
Taika Waititi s ekipom filma ‘Thor: Ragnarok’: Rachel House, Mark Ruffalo, Cate Blanchett, Jeff Goldblum, Chris Hemsworth, Tessa Thompson i Karl Urban.

Novozelanđanin godine

Nakon fenomenalnog uspjeha filmova ‘Boy’ i ‘Lov na divljake’, dva najgledanija filma u njegovoj domovini, Taika Waititi je 2017. izabran za Novozelanđanina godine. Tu je nagradu doživio kao veliku čast - ali nije mogao doći na dodjelu jer je u to doba u Hollywoodu bio zauzet napornim snimanjem filma ‘Thor: Ragnarok’.

- Pokušao sam tako organizirati snimanje da dobijem slobodan vikend i odletim u Wellington na dodjelu, ali nisam uspio. Previše je ljudi bilo uključeno u taj film i nisam mogao pomaknuti raspored snimanja - objasnio je poslije dodjele.

Čitajte i:

Život posvetila pravima žena! Gloria Steinem bolno djetinstvo pretočila u borbu vrijednu divljenja

Najveći svih vremena! Trauma očevog ubojstva skoro ga je koštala svega, no Jordan se nikad nije predao

'Crna pantera' oca nikad nije upoznala, a zbog traumatičnog djetinjstva postala je nasilna

Feljton kraljice rocka: Borila se s bulimijom i anoreksijom, a poslije svake trudnoće i s depresijom

Baš nije imala sreće s muškarcima: Razvodila se tri puta, ali nikad nije odustala od ljubavi

Diane Keaton: Sjajna glumica u vječitoj potrazi za ljubavi s vječnom grižnjom savjesti

Životna priča legende! Obilježila ga je tragedija iz koje ga je izvukla žena kojoj je vjeran i danas

Linker
20. travanj 2024 14:00