Marina Cumbo
Naprijed, zeleni!

Posao za poželjeti: Igor i Judith vode uspješan biznis s biljkama iako žive u različitim zemljama

Nakon tri godine rada na projektu Urban Jungle Bloggers, suosnivači Igor Josifović i Judith de Graaff pretočili su svoje trikove i fotografije u knjigu koja će svima pružiti inspiraciju, ali i klasične praktične savjete o njezi kućnih biljaka. Predstavljajući svoju knjigu na zagrebačkom sajmu knjiga Interliber, ispričali su nam sve o ovoj zanimljivoj suradnji.

Igora Josifovića i Judith de Graaff spojila je ljubav prema biljkama. Najprije su imali svatko svoj blog, on Happy Interior Blog, a ona Joelix.com. Potom su se odlučili udružiti te su zajedno pokrenuli Urban Jungle Bloggers. Njihova zajednica ima gotovo milijun korisnika (925 tisuća) na Instagramu. Godine 2016. objavili su knjigu "Urban Jungle" koja je prepuna trikova za ljubitelje biljaka, kao i fotografija stanova biljkoljubaca diljem svijeta. Igor živi u Münchenu i Berlinu, a Nizozemka Judith koja živi u okolici Pariza, no suradnja im je sjajna.

Marina Cumbo

Marina Cumbo

S jednim fotografom obišli su mnogo lijepih domova prepunih biljaka, i to širom Europe. Prikupili su tako pregršt kreativnih ideja oko stajlinga i dekoracije doma bilkama te usput vrijedno prikupljali i informacije o kućnim biljkama i njihovoj njezi.

Marina Cumbo

Jedno je sigurno - pozitivnii su beskrajno. Ona je svoje biljke prestala brojati na brojci od 150, a njegov stan je mali (32 kvadrata), ali prepun biljaka. Njoj su najdraži palme i kaktusi, a on je sretan jer uzgaja smokvu u stanu. Najviše ga veseli to što je u kratkom roku jako narasla.

Knjiga je prevedena na deset jezika, a zeleni dvojac je imao predstavljanje i na Interliberu. Prilikom dolaska u Hrvatsku, Hrvatska turistička zajednica ih je odvela na Plitvička jezera što ih se, ispričali su nam, posebno dojmilo.

"Nikada neću moći zaboraviti jesensku magičnu atmosferu na Plitvicama! Nacionalni park je bio okupan toplim bojama jeseni i čarobnom maglom tako da su slapovi izgledali kao iz neke bajke. Također smo uživali u činjenici da je bilo mnogo manje turista u parku nego tijekom ljeta", kaže Igor kojeg je najviše iznenadio podatak da na tom području više od pedeset orhideja različitih vrsta.



Tomislav Lešćan

"Mi vjerujemo u moć biljke odnosno uvjereni smo da one utječu na naše raspoloženje, na našu kreativnost i našu psihu uopće. Biljke unose pozitivnu energiju u svaki dom i život u kojem smo okruženi zelenilom stalno nas vraća prirodi i našim korijenima. Osobito za urbanu sredinu to puno znači. U novoj knjizi pratimo utjacaj biljaka na naše raspoloženje i to predstavljamo kroz 17 domova koje smo posjetili širom svijeta i razgovarali s domaćinima o njihovoj vezi s biljkama. Knjiga će izaći krajem ožujka 2020", govori nam Igor koji je s Judith imao promociju knjige u Figa Gardenu. Imaju sreće, kažu, što žive svoj san, a zbog velike zajednice jako puno putuju.

"Putujemo često u potrazi za zelenim oazama širom svijeta. Posjećujemo zelene domove, ali isto tako gradove i njihove zelene dragulje kao što su botanički vrtovi, ali i zeleni kafići, restorani i hoteli. Tako smo i ovdje u Zagrebu prvenstveno u potrazi za zelenim mjestima", kaže Igor koji je tijekom posjeta Zagrebu posjetio caffe bar Botaničar, a ili i Botanički vrt.

Kako su u svom domu proizveli džunglu, misija im je da pozeleniti svijet. Za one koje se boje biljaka naglašavaju da ako vam umre biljka nije smak svijeta.

"Biljke zahtijevaju pažnju, ali ipak malo manje od kućnog ljubimca. Zato su biljke definitivno bolja opcija za svakoga tko ima manje vremena ili tko često putuje. Postoje biljke koje mogu živjeti i bez vaše brige tijekom nekoliko tjedana tako da nema izgovora da se nema biljke u domu. Idemo ozeleniti naše domove!", poziva Judith.

Marina Cumbo

Linker
19. travanj 2024 16:28