Domagoj Kunić
LEGENDARNO SAMOSTANSKO PIVO

Čarobno jesensko Grimbergen druženje u Velvetu

U magičnom ambijentu zagrebačkog kafića Velvet je održano Grimbergen druženj nakon točno godinu dana od lansiranja legendarnog samostanskog piva na hrvatsko tržište.

Ljubitelji piva, među kojima su bili i poznati glumci Nataša Janjić i Miran Kurspahić, voditeljica Ivana Mišerić, chef Andrej Barbieri, chefica Priska Thuring, osnivač i direktor Yammat FM-a Alen Balen i koreografkinja Andrea Solomun, okupili su se kako bi uživali u legendarnom belgijskom samostanskom pivu i pritom čuli novitete vezane uz njega, koje je posebice za ovu prigodu predstavio karizmatični voditelj s Yammat FM-a i pivski sommelier Milan Peh. Mnogobrojni posjetitelji su, pored tri različita pikantno – voćna okusa Grimbergen piva, imali priliku isprobati slasne slane i slatke kreacije proizašle iz kreativne kuhinje Velveta.

Domagoj Kunić

Premda na hrvatskom tržištu postoji tek godinu dana, Grimbergen je uspio osvojiti srca brojnih pivoljubaca, ponajprije zahvaljujući svojoj izvanrednoj aromi, koja nastaje korištenjem posebnog i jedinstvenog Grimbergen kvasca. Svako Grimbergen pivo ima jedinstveni okus i karakter po kojima se ističe među ostalim samostanskim pivima. Tako je Double -ambree tamnije boje i slatko-kiselog okusa karamele i sušenih šljiva, nastalo dvostrukom fermentacijom hmelja i slada, Blonde je pitko svijetlo ale pivo s okusima zrelog žutog voća i pikantnim notama klinčića, a Blanche - weiss pivo belgijskog stila i tradicije, svijetložutih tonova, glatke kremaste pjene i osvježavajućeg okusa žutog voća, limuna i klinčića.

Domagoj Kunić

Njegova proizvodnja započela je prije gotovo 900 godina u drevnoj belgijskoj opatiji u Grimbergenu, gdje se tajni recept čuvao desetljećima, a priliku da kušaju ovo jedinstveno pivo imali su samo hodočasnici i posjetitelji samostana. Belgijski samostan Grimbergen osnovan je 1128. godine i od tada je uništen triput u velikim požarima. Nakon svakog požara, samostan je ponovo izgrađen, a redovnici iz Grimberga odabrali su simbol feniksa kao znak trajnog preporoda i ponovnog stvaranja. Grimbergen je zato i danas autentično i unikatno pivo prepuno neočekivanih okusa i složenih aroma spravljenih po stoljetnoj recepturi.

Linker
19. travanj 2024 11:58