StoryEditor
OGROMAN BROJ PRIJAVA, NI JEDAN ODBIJENI PROJEKT

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA: Najbolji po realizaciji EU projekta u Hrvatskoj

Varaždinska županija ima 100-postotnu učinkovitost pri realizaciji EU projekata, što je jedinstveno među svim županijama, gradovima i općinama u Hrvatskoj, napominje Čačić
promo 

Varaždinska županija je najbolja u Hrvatskoj po povlačenju bespovratnog EU novca za energetsku obnovu, a i u 2020. godini je prva među 20 županija po realizaciji svih europskih projekata. Potvrdili su to podaci Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, odnosno  Otvorenog proračuna Hrvatske zajednice županija. Županija je prva među županijama po čak dva kriterija - u 2020. godini planira izdvojiti najviše sredstava za EU projekte, 263,7 milijuna kuna, a najviše EU novca povlači i po glavi stanovnika, 1.499 kuna.

- Treću godinu zaredom smo najbolja županija u Hrvatskoj po realizaciji EU projekata, što jasno pokazuje kolikim smo intenzitetom radili od početka mandata sredinom 2017. godine. Za vrijeme bivše vlasti, u mandatu bivšeg župana Štromara, u četiri godine realizirani su EU projekti od 4 milijuna kuna, a u tri godine mojega mandata pokrenuli smo EU projekte vrijedne 824 milijuna kuna. Ne samo da uspjeli sve nadoknaditi, nego smo se probili na prvo mjesto - rekao je župan Radimir Čačić (Reformisti).

image
promo 
Sinisa Sovic/fas

Varaždinska županija je jedinstvena i po tome da ima 100-postotnu učinkovitost pri realizaciji EU projekata. – Unatoč tome što smo za europske fondove kandidirali ogroman broj projekata, nikada niti jedan nije odbijen te su baš svi odobreni za sufinanciranje bespovratnim EU sredstvima. To je jedinstveno među svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj te pokazuje odgovornost, ozbiljnost i stručnost županijskog vodstva – napomenuo je Čačić. 

image
promo
image
promo
image
promo

Koristi od povlačenja bespovratnih EU sredstva vidljive su diljem Varaždinske županije. Zahvaljujući EU projektima, novu vizuru dobit će Varaždinske Toplice: traje energetska obnova svih smještajnih kapaciteta Specijalne bolnice za rehabilitaciju, pri čemu je pri kraju obnova objekta Minerva, najvećeg projekta energetske obnove u Hrvatskoj. Čim završe postupci javne nabave, tamo će početi i izgradnja Nacionalnog centra za pacijente s ozljedama kralježničke moždine.

image
promo 

U Općoj bolnici Varaždin energetski će biti obnovljeno svih deset objekata, a u krugu Bolnice počinje izgradnja novog objekta s objedinjenim hitnim bolničkim prijemom, dnevnim bolnicama i jednodnevnom krirugijom.

I vizura centra Varaždina je ljepša zahvaljujući energetskoj obnovi zgrade Vodotornja koja se približava kraju. Objekt visok 41 metar će zablistati 55 godina nakon izgradnje. Među posebno značajnim projektima je Centar kompetentnosti u poljoprivredi u Vinici u sklopu kojeg će biti obnovljen dvorac Opeka, a napokon će biti revitaliziran i sam arboretum, jedan od najljepših u Europi. Za taj i Centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj škola Varaždin iz EU fondova ugovoreno je čak 160 milijuna kuna bespovratnog novca.

image
promo 
image
promo 

To je samo dio EU projekata koji će biti završeni ili realizirani u ovoj godini, pri čemu je gotova ili pri kraju i energetska obnova čak 11 škola, triju “velikih”, Srednje škole Ivanec, Druge gimnazije Varaždin i Srednje škole Arboretum Opeka Vinica, a uz njih će dovršena biti i obnova 9 područnih škola. Time će energetski biti obnovljene čak 22 škole u koje će ukupno biti uloženo 70 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2020 00:07