ŠOKANTAN DOKUMENTARAC

JEZIVI FILM RAZOTKRIO KRALJA POPA 'Michael Jackson nas je silovao, vjenčali smo se na njegovu ranču, a roditelji su sve vrijeme bili uz nas'

 
 Stefan Wermuth / REUTERS

Država Utah osigurala je specijalni tim za savjetovanje vas gledatelja ako vas potresu eksplicitni opisi seksualnog iskorištavanja - kad netko ovako započne kinoprojekciju, kao što je u petak u Sundanceu učinio direktor festivala John Cooper, znate da se sprema nešto šokantno.

A film Dana Reeda “Napuštajući Neverland”, koji prati život dvojice muškaraca koje je, dok su bili dječaci, zlostavljao Michael Jackson, izazvao je upravo to - šok i nevjericu.

Ovo je film nakon kojeg naslijeđe Michaela Jacksona više neće biti isto, piše britanski Guardian. Šokantno, uznemirujuće, jezivo, izvještavaju novinari svjetskih medija koji su pratili pretpremijeru dokumentarca što će na HBO-u biti emitiran tek na proljeće.

Glavni protagonisti su Wade Robson i Jimmy Safechuck, i ne prođu ni dvije minute a da jedan od njih, nakon što nahvali Jacksona kao genijalnog umjetnika, u kameru ne kaže: “...a onda me zlostavljao sljedećih sedam godina.”

Vrhunac slave

Wade i Jimmy imali su pet odnosno sedam godina kad su upoznali Kralja Popa, koji je tada bio na vrhuncu slave. Wade ga je upoznao na plesačkom natjecanju, a Jimmy je izabran u njegovu reklamu za Pepsi. Iako su sumnje pratile Jacksona još za života, on ih je redovito odbacivao, međutim ovaj ih film potvrđuje nizom ružnih opisa.

Jimmy je, recimo, kao dječak obožavao nakit, pa ga je Jackson vodio u luksuzne dućane i kupovao mu zlatne narukvice optočene dijamantima. Prodavačima bi govorio da bira nakit za žene, a da mu Jimmy pomaže jer ima male zglobove slične ženskima. Jackson je čak organizirao i lažno vjenčanje za sebe i dječaka na kojem su, kaže danas odrasli Safechuck, razmijenili zavjete.

Volim te, maleni

Wadeu Robsonu pak Kralj Popa kupio je telefaks uređaj, koji je potkraj osamdesetih bio nova tehnologija, a onda mu je njime slao brojne ljubavne poruke.

- Volim te, maleni. Usreći me i budi najbolji, pisao mu je Jackson. Robsonova majka Joy u dokumentarcu se prisjeća kako je cijeli pod dnevne sobe bio zasut faksovima za njezina sina.

Redatelj Jacksonov zloglasni ranč Neverland ne oslikava kao ekscentrično dječje kraljevstvo i najluđi zabavni park na svijetu nego kao pedofilski raj. Naime, svaka je građevina ondje imala skrivene sobe s ležajevima, a Jimmy Safechuck kaže da ga je Jackson na mnogima od njih zlostavljao. Između ostalog, i u kino dvorani, gdje bi sjedio s Jacksonom u malenom staklenom prostoru u koji se nije moglo vidjeti unutra, a Jackson je vidio van.

Dječake je oralno silovao u jacuzzijima i bazenima, a s Robsonom je prvi put pokušao spavati kad je navršio 14 godina i bio jednako visok kao i on. Te 1997. Jackson je uvježbavao svoju veliku turneju “History of the World”, već se pisalo da je zlostavljač djece, a Robsona je pozvao u hotel, nakon što se nisu vidjeli godinama, i nagovorio ga na analni seks. Kako je Robson trpio velike bolove, pjevač je naposljetku odustao.

Dan poslije naredio mu je da baci donje rublje ako je na njemu ostalo tragova krvi, što je on i učinio. Među najšokantnijim je detaljima u dokumentarcu sustav osiguranja kojim se pjevač koristio da ga nitko ne uhvati na djelu.

Safechuck se u dokumentarcu prisjeća kako je do Michaelove sobe vodilo jako puno vrata povezanih zvoncima da bi na vrijeme čuo ako tko dolazi. Žrtve je napastovao u velikom walk-in ormaru na podu kojega je bila rasprostrta plahta. Uz to, dok bi privatnim avionom putovao svijetom, Jackson je s dječakom vježbao brzo odijevanje.

Reakcije su počele pljuštati i prije pretpremijere na Sundanceu koju su pohodila oba napastovana mladića. U međuvremenu su obojica postali roditelji i pokušavaju voditi normalne živote. Jacksonova obitelj kratko je izjavila kako je dokumentarac sumanuti i patetični pokušaj da se eksploatira i zaradi na Kralju Popa, a fanovi su prijetili prosvjedima i čak smrću redatelju Danu Reedu. Zbog toga je kinodvoranu osiguravala policija, no pojavila se tek manja skupina najzagriženijih Jacksonovih fanova.

Naravno, da bi ovakvo zlostavljanje bilo moguće, dječaci su morali biti opčinjeni pjevačem. Wade Robson priznao je da mu je soba bila oblijepljena Jacksonovim posterima. Pjevač je s dječakom prvo razvio duboko prijateljstvo, a tek onda ga napao. Njihov dugogodišnji odnos prešutno je podržavala dječakova majka, koja je po svaku cijenu htjela da joj sin uspije u showbusinessu, piše Guardian, a i sama je bila opsjednuta Jacksonom. Ništa bolja nije bila ni majka Jimmyja Safechucka, koja je bila uvjerena da joj je Michael drugi sin. Safechuck priznaje da ga je upravo Jackson naučio kako masturbirati. A majka je pritom, prateći ih po koncertima, dopuštala da njih dvojica spavaju zajedno u hotelskoj sobi, a ona odvojeno. Jednog jutra pjevač je rekao dječaku da ga je dok je spavao oralno zadovoljio i da je to sasvim normalno ljubavno iskustvo.

- Majka ti je zla kao i sve žene - govorio bi mu Jackson.

Wadea je pak uvjeravao da je sam Bog posredovao kako bi njih dvojica bili zajedno, a iako je majka uvijek bila s njim na ranču, dječak i pjevač bili bi nasamo i po pet dana.

Ovaj dokumentarac, koji se uglavnom bavi razdobljem kasnih osamdesetih, potpuno je zapanjio publiku, a kritičari su na Twitteru pisali kako su dvoranu napuštali s mučninom i potreseni, a jedan je rekao da je to horor film.

Kao horor film

- “Napuštajući Neverland” je horor film - intimna, uvjerljiva i seksualno eksplicitna priča o dvojici dječaka koji su postali prijatelji i ljubavnici Michaela Jacksona dok su njihovi roditelji sve to prešutno odobravali. Jackson je perfidna zvijer, predator i monstrum, a svi koji su se nadali da je riječ o lažnim optužbama više nemaju argumenata, napisao je jedan od kritičara.

Owen Gleiberman iz Varietyja piše kako su dječaci bili onakvi kakva djeca jesu - voljeli su ga i ništa nisu razumjeli, a samo su ga željeli usrećiti. Jackson je, inače, samo jednom bio na sudu zbog zlostavljanja djece. Prije 15 godina sudilo mu se da je pipkao bolesno dijete koje je bilo u posjetu njegovu ranču. Oslobođen je optužaba, a umro je 2009. dok se pripremao za veliku povratničku turneju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:24