Alex Grimm/Bongarts/Getty Images
ZA SVE JE KRIV - MAGATH

BIVŠI VATRENI ZANIMLJIVOM ANEGDOTOM NAKON NOVOG ANGAŽMANA NASMIJAO SVE OKUPLJENE 'Moja supruga je trenutačno jako ljuta...'

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 27. veljača 2020. 00:30

Zvonimir Soldo (52) ponovno ima trenerski posao. Nekadašnja legenda Vatrenih i Stuttgarta u utorak je preuzela austrijskog prvoligaša Admiru, klub koji se u ovom trenutku grčevito bori za ostanak. Soldo je već treći trener koji sezone vodi momčad, a njegov prethodnik bio je Klaus Schmidt, Soldin vršnjak iz Austrije, koji je u prethodnih 15 kola upisao tri pobjede i sedam poraza, ali u klubu očito nisu bili zadovoljni s njegovim učinkom, poglavito sa zadnjih osam kola u kojima je momčad uzela samo šest bodova.

“Soldo je iskusan, međunarodni stručnjak i vidimo ga k ao idealno rješenje za našu momčad te smo uvjereni da će ćemo s njim na klupi izboriti ostanak”, riječi su sportskog direktora kluba Amira Shapourzadeha.

I Soldo dobro zna zašto je stigao u klub iz predgrađa Beča.

“Moramo ostati u ligi i uvjeren sam da ćemo to ostvariti.”

Admira nakon 20 odigranih kola ima samo 15 bodova, baš kao i Tirol koji je na posljednjem mjestu. Jasno je da će Soldina momčad igrati Ligu za ostanak, a dobra vijest je da joj Mattersburg na devetom mjestu bježi samo tri boda. Admirini igrači vrijede 11,43 milijuna eura na Transfermarktu i po tome su sedma momčad u Austriji. Soldu očito čeka težak posao, a sljedeći suparnik bit će mu Tirol u Innsbrucku. Pravi derbi začelja...

Soldin odlazak u Admiru ipak predstavlja iznenađenje. Naime, dosad je u trenerskoj karijeri s kojom je startao prije više od 12 godina, radio u tek tri kluba. Kao trener je debitirao u Dinamu, kojeg je vodio od siječnja do svibnja 2008. godine. Sam je podnio ostavku nakon što je osvojio dvostruku krunu s Modrima, a razlog je bilo neslaganje sa Zdravkom Mamićem. Soldo je tako jedini trener koji je sam napustio Dinamo u Mamićev eri, a u 14 utakmica upisao je deset pobjeda i samo jedan poraz uz izvanrednu 35:13 gol-razliku.

Kos ga nije htio čekati

Već godinu dana kasnije, u lipnju 2009. godine, Soldo je sjeo na klupu Kölna, koji je vodio sve do listopada 2010. godine. Iako tih 16 mjeseci ne zvuče kao posebno dug period, Soldo je u to vrijeme bio jedini trener koji se u Kölnu uspio zadržati dulje od sedam ili osam mjeseci. Atmosfera u klubu, u gradu i u medijima u Kölnu je već godinama praktički nemoguća za normalan rad. Uglavnom, Soldo je u Kölnu vodio 48 utakmica u kojima je uposao 14 pobjeda, 13 remija i 21 poraz.

Imao je Soldo nakon Kölna nekoliko ozibljnih ponuda, zna se da nije želio na klupu GAK-a iz Graza, te da je odbio Miškovićev poziv da još prije Keka dođe u Rijeku. “Ne vidim se u hrvatskom nogometu”, kratko je poručio Soldo. U jednom se trenutku činilo da će ipak prihvatiti poziv iz Hrvatske, ali Hajdukov tadašnji predsjednik Ivan Kos nije mu želio dati 24 sata za razmišljanje nego je brže-bolje potegnuo u Sloveniju po Marijana Pušnika. Kakav je to samo bio gaf...

Kada se već činilo da je Soldo zaključio trenersku karijeru - svu je energiju usmjerio na vođenje poznatog zagrebačkog kafića Bulldog - 2017. godine završio je kao prvi pomoćnik njemačkog stručnjaka Felixa Magatha u kineskom Lunengu. Magath i Soldo surađivali su još za Soldinih igračkih dana u Stuttgartu. S Kinezima su se Magath i Soldo razišli već u prosincu iste godine.

Međutim, kako je Felix Magath zauzeo poziciju stručnog savjetnika u Admiri, tako je svog miljenika Soldu preporučio za novog trenera. Austrijanci su dakako poslušali.

Deset godina Soldo nije bio u ulozi prvog trenera. U Admiru će donijeti savršeni red u svlačionici i na travnjaku, a onda i njemački režim igranja na travnjaku. Čvrsto, s puno trke i maksimalno okomito. Trebalo bi biti dovoljno da se osigura ostanak u ligi...

Soldo: 'Moja supruga je trenutno jako ljuta'

Iako se mnogi pitaju kako to da se Soldo vratio treniranju, i to baš u Admiru, odgovor je jednostavan - Felix Magath. Bivši Soldin trener u Stuttgartu i nadređeni u kineskom Shangdongu, od siječnja je šef Flyeralarm Global Soccera, a Flyeralarm ima upravljačku kontrolu u Admiri kao i u njemačkom trećeligašu Würzburgeru.

- Moja supruga je trenutačno jako ljutita na Amira (sportski direktor Shapourzdeh). U nedjelju popodne smo se šetali gradom, spremali otići na ručak jer ove godine slavimo 25 godina braka kad je stigao poziv. Samo sam joj rekao: ‘moram ići’, nasmijao je Soldo publiku.

Linker
26. travanj 2024 00:28