Getty, Reuters, sn ilustracija
BUNDESLIGA

HRVATSKI SUDAR NA OTVARANJU NOVE SEZONE U BUNDESLIGI! KOVAČ U OKRŠAJU PROTIV PRIJATELJA Neću previše govoriti u najavi jer Ante bi to znao iskoristit

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. kolovoz 2019. 16:43

Niko Kovač i Ante Čović, Hrvati i Berlinčani, večeras na Allianz Areni kao treneri Bayerna i Herthe otvaraju novu bundesligašku sezonu. Prijatelji od djetinjstva.

"Neću previše govoriti u najavi jer Ante bi to znao iskoristiti."

Pomalo se i šali Kovač, koji u dobrom raspoloženju kreće u obranu naslova u Bundesligi s posebnim ambicijama u Ligi prvaka. Otkako mu je došao Ivan Perišić lakše diše. Iako u klubu svi tvrde - to ne bi smjelo biti zadnje pojačanje, radi se na dodatnom jačanju ofenzive!

Od 20.30 branitelj titule započinje 57. etapu elitnog ranga njemačkog nogometa. Od Bayerna se ne očekuje manje od krune. Osme zaredom. Mediji su izravni: “Naslov ili ništa“, već pišu pojedini ističući da je Kovač pod pritiskom, jer u Münchenu se priznaje samo najbolje. Scenarij od protekle jeseni, kad su Bavarci pali u tešku krizu, ne bi se smio ponoviti.

"Ove sezone ne namjeravamo se vraćati iz minusa od devet bodova", konstatirao je Kovač prisjećajući se distance u odnosu na Borussiju Dortmund.

Od 2012. godine dobili su sve startne utakmice sezone s gol razlikom 25:4. Posljednja ih je matirala Borussia Mönchengladbach.

Ivan Perišić zbog suspenzije koju nosi iz Intera propustit će dvoboj obiteljski vezanih trenera. Kovač je kum Čovićevom sinu Mauriceu, a posebno su bliski njihovi roditelji.

Nećemo biti naivni

Kao igrač Čović je pobijedio Bayern 1998. godine u Olimpijskom stadionu 2:1. No, davna prošlost neće mu pomoći na trenerskoj klupi.

"Za to više ni moja djeca ne žele čuti", aludira Ante na vrijeme koje je “pojelo” relevantnost tog rezultata.

Ne može se s njim pohvaliti ni u vlastitoj kući. Tada su Čović i današnji izvršni direktor Herthe Michael Preetz odigrali sjajnu utakmicu. U tom klubu, čiju je ekipu ovog ljeta preuzeo od Pala Dardaija, također pomalo našeg po majci, igrao je od 1996. do 2000. godine, a kad su ga imenovali Kovač mu je dao snažnu podršku.

"Pod njegovim vodstvom bit će još bolji", kazao je Bayernov trener.

Odgovorio je:

"Čovjek je uvijek zadovoljan pohvalama kolega, u ovom slučaju čak i prijatelja."

Štoviše, zajedno su odrasli u Berlinu, ali igrom sudbine nikad nisu igrali istoj momčadi. Stigao je u prvu ekipu točno kada se Kovač zaputio u Leverkusen.

"Nogomet nas povezuje. Ali ne samo on. Naši su roditelji odrasli zajedno. S vremena na vrijeme susretnemo se u crkvi ili na nekoj fešti, te razgovaramo o nogometu. Mogu ga samo pohvaliti, osvojio je dvostruku krunu. Vjerujem da je ponosan na svoj rad."

Hertha, koja je proteklu sezonu zaključila na 11. mjestu, poharana je ozljedam - Boyata, Dilrosun, Plattenhardt i europski doprvak U-21 Arne Maier, koji ima problema s koljenom, na listi su vjerojatno odsutnih. Što dodatno Bavarcima diže ionako osjetnu ulogu favorita.

"Kad dođe novi trener vlada raspoloženje. Hertha se vrlo dobro pojačala i ima uravnoteženiji sastav nego protekle sezone", ipak je oprezan Kovač.

On je igrao za Herthu od 1991. do 1996., te ponovno od 2003. do 2006. godine.

"Bayern je najbolja njemačka momčad. Nećemo biti naivni i napadati s desetoricom, treba nam ravnoteža", uzvraća Čović i daje naslutiti taktiku: “Obrana je majka mudrosti“.

Herthin DNK

Dok je Kovačev glavni uzlet povezan s HNS-om, koji ga je prvo promovirao u izbornika U-21, a potom u listopadu 2013. godine i A reprezentacije, što mu je podiglo rejting, pa nakon otkaza nije dugo bio bez posla jer stigla je ponuda Eintrachta, Čović je te iste 2013. započeo raditi u drugoj momčadi Herthe. Šest sezona tesao je zanat da bi ga ljetos unaprijedili na zapovjedno mjesto u prvoj momčadi. Kao igrač on je nogometnu školu prošao u splitskom Hajduku, a do reprezentacija je dospio samo u mlađim uzrastima od U-18 do U-21. Profesionalno je, osim za Herthu, igrao za Bochum i Saarbrücken. Poput Kovača bio je veznjak.

Mnogi portali oslikali su ga malo poznatim, čak i nepoznatim za Hrvate, no tko je pratio naše igrače u Njemačkoj u devedesetim godinama itekako ga se sjeća. Najavljivana mu je lijepa perspektiva, opisivan je talentom o kojem HNS treba voditi brigu, međutim, prekratko je trajao, njegova karijera nikad se nije do kraja razmahala. “Herthin DNK“, istaknut je kao glavni razlog što je dobio trenersku rolu, iako su spominjani i zvučni kandidati. Plasirati ekipu u sigurnost sredine tablice zadovoljilo bi apetite. Kucanje na vrata Europske lige bio bi odličan posao.

Njemački nogomet s hrvatskim štihom. To su Niko Kovač i Ante Čović. To će ujedno biti večerašnji start još jedne sezone Bundeslige.

Linker
25. travanj 2024 01:42