ZVONKO KUCELIN
POČINJE 20. SEZONA ABA LIGE

Bila je pred pucanjem, ali ipak kreće: Sva sreća da Slovenci nisu predali svoje mjesto Makedoncima

Večerašnjim ogledom FMP-a i Primorske započet će kontroverzna i možebitno turbulentna ABA-sezona.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 03. listopad 2020. 14:33

ABA liga je uoči svoje jubilarne 20. sezone bila bila pred pucanjem. Doduše, ako pitate Zvezdu, FMP i Cibonu, sve ono što je dogovoreno za start ove sezone (danas igraju u prvoj utakmici FMP i Primorska) i te kako je pravno upitno, pa će se priča oko regularnosti protezati i na samu sezonu.

No, ostavimo li po strani ono što će događati izvan parketa, iako je u ovoj ligi to uvijek bilo najmanje jednako važno onome što se odvija na terenu, ispred nas je sezona u kojoj su u ABA ligi - zbog njezinog proširivanja na 14 klubova što je pomoglo Splitu, ali i zbog pandemije pa Zadar nije mogao ispasti - opet tri hrvatska kluba.

Zvezda je prvi favorit

Iako su sastavili momčadi koje su kud i kamo zanimljivije nego što su to bile one lanjske - prije svega se to odnosi na Cibonu - naši će klubovi opet tavoriti u najboljem slučaju u sredini regionalne karavane, a vjerojatno će biti bliže dnu nego vrhu. Tako barem sugeriraju sastavi momčadi za novu sezonu.

Krenimo od vrha, jer tu je vrlo velika gužva. Zvezda je euroligaš i prvi favorit, Partizan, Budućnost i Cedevita Olimpija nadaju se da ih mogu zaskočiti, a Mornar je opet složio momčad krcatu talentom i klasom.

Iza ovih pet momčadi, od kojih će četiri igrati doigravanje za naslov, išla bi Igokea, također jača nego lani, a onda je od sedme do 13. pozicije sve manje više otvoreno. I tu bi se trebala smjestiti sva tri hrvatska kluba.

Sva je sreća da je u ABA ligi ostala Primorska, i to pronalaženjem sponzora “pet do 12”, jer je praktički skopski MZT bio već spreman uskočiti. I to bi bila loša vijest za hrvatske klubove, jer bi tada od pozicije 7. do pozicije 14. sve bilo otvoreno.

image
ZVONKO KUCELIN

Ovako, Primorska je, ukoliko se tijekom sezone ne bude ozbiljnije pojačavala, prvi kandidat za posljednje mjesto i ispadanje. Što je komotna pozicija za naše klubove, koji će, pak, voditi bitku da u konkurenciji Krke, Borca, FMP-a i Mege izbjegnu pretposljednje mjesto koje bi vodilo u kvalifikacije s drugim iz ABA 2 lige.

Sve smo već doživjeli

Doduše, to je ABA liga, pa i to ne mora ništa značiti, jer znamo već da se ABA liga uvijek može zatvoriti, proširiti ili se u nju može ući i ukoliko ste izgubili status ABA ligaša fuzionirajući se s klubom iz druge države (slučaj Olimpije i Cedevite).
Sve smo to već doživjeli.

Komotna pozicija hrvatskih klubova znači i da će biti prilike za razvoj naših talenata, a u sva tri kluba ih ima. U Ciboni najviše, jer su tu nositelji Roko Prkačin, Mateo Drežnjak i Toni Nakić, puno će igrati i Krešo Radovčić, a možda pokoju minutu zavrijedi i Lovro Gnjidić. U Zadru valja pratiti razvoj Duje Brale, a svoju šansu će dobivati i Jan Palokaj, Jure Planinić i Filip Vujičić.
U Splitu su tu Ivan Perasović, Bruno Rebić, Roko Gizdavčić i Viktor Šarić, a treba pratiti daljni razvoj Darka Baje.

Zadar i Mornar odgodili prvu utakmicu

Prvo kolo će se igrati od petka do petka, jer Zadar nije pristao igrati s Mornarom u nedjelju. Prije tri tjedna Zadar je zatražio od ABA lige da promijeni termin utakmice protiv Mornara, jer u subotu moraju igrati HT Premijer ligu u Velikoj Gorici.
Mornar je, pak, u srijedu igrao u Ulmu Eurokup, pa mu nije odgovarao petak koji je predložio Zadar, nije mu odgovarao niti ponedjeljak, jer već u utorak igra drugo kolo Eurokupa, pa je pao dogovor da se igra u idući petak.
Pri tome se u taj spor uključila cijela liga, jer svi su u njoj svjesni - a Zadar je pri svom stavu bio čvrst - kako prva nova iskra može zapaliti ABA ligu. A onda...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 13:51