Vladimir Jovanović, trener Cibone
 NIKOLA VILIC/CROPIX Cropix
PIŠE TVRTKO PULJIĆ

Naši klubovi podanici su centara moći, a Cibonu su već prozvali ‘zagrebačkom Zvezdom‘

Umjesto Balkana odabrali su Srednju Europu, a to i ne mora biti loš potez
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 21. rujan 2021. 10:56

Odigrano je prvih pet utakmica nove sezone HT Premijer lige, za srijedu je ostavljen derbi prvog kola u kojemu Cedevita Junior dočekuje Split, a kad završi ovaj tjedan u pogonu će biti svi hrvatski košarkaši koji imaju klubove. Čak i oni u NBA ligi, jer kreću kampovi uoči nove sezone.

Kakva nas sezona očekuje? I koji su to igrači koji bi trebali u ovoj sezoni iskočiti? Pa i zakucati na vrata reprezentacije, koju već za dva mjeseca čeka otvaranje kvalifikacija za SP. A Veljko Mršić danas, s obzirom na cijeli niz nedostupnih igrača - ili su NBA ligi, ili su u Euroligi, ili, poput Mire Bilana ili Filipa Krušlina, još uvijek nisu nigdje potpisali - pojma nema kako će mu izgledati udarnih 12 na ogledu protiv Slovenaca krajem studenog.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Programi su složeni, osim ABA lige u kojoj će igrati Cibona, Zadar i Split i koja će krenuti ovoga tjedna, imamo sada i Vrijednosnice Osijek u ABA 2 ligi, koje su pod okriljem noći završili u drugoj regionalnoj ligi, čak će i organizirati jedan od balona, a u toj euforiji momčad koja u prosjeku nema niti 20 godina ponizila je u prvom kolu Sonik Puntamiku. Taj rezultat iz Osijeka, doduše, puno će više reći o Zadranima nego o Osječanima, čini se...

Napad na ABA 2 ligu

Imamo i Alpe Adria kup, natjecanje koje su inicirali Savezi, kao udarac na ABA ligu, iako o tome nitko neće javno govoriti. Međutim, ukoliko postoji link prema FIBA-i tog obnovljenog natjecanja, ukoliko bi se mogla dogoditi protočnost za one najbolje prema FIBA-inoj Ligi prvaka, onda se tu nešto kuha.

U ovom trenutku, čini se, Alpe Adria kup je prije svega napad na ABA 2 ligu, pa je uvrštavanje Osječana u tu ligu bio pokušaj da se ipak jedan hrvatski klub uvede u drugi regionalni razred, kad su odbijenice stizale redom od Gorice, Škrljeva ili Šibenke koje će put srednje Europe, a ne put Balkana.

Gorica je, tako, lani igrala balone u ABA 2 ligi i tu ostavila solidan dojam. Kad se odlučila za Alpe Adria kup, utakmice protiv momčadi iz Slovenije, Austrije, Slovačke i Češke, shvatili su tamošnji čelnici da su im se otvorile neke nove perspektive. Recimo, lani su pokušali u Gorici ishoditi neke novce, s obzirom na igranje ABA 2 lige, od Turističke zajednice Velike Gorice, no kad su stigli na razgovore s tom idejom, pokazana su im vrata. Što, zapravo, ne čudi, jer kakve koristi iti jedna turistička zajednica u nas ima od promoviranja u Bitoli ili Čajetini?

Kad su, pak, čelnici Gorice došli s programom Alpe Adria kupa sada, Turistička zajednica im je dala financijsku potporu, a vjerojatno bi dala i bilo koja druga turistička zajednica, jer gosti iz Slovenije, Austrije, Slovačke i Češke ionako sustavno rade godinama na hrvatskom BDP-u.

Bilo je, uostalom, ridikulozno slušati opravdanja, recimo, u Ciboni, kako sponzori, kojih tada nije bilo iz privatnog sektora, inzistiraju na igranju u ABA ligi. Jedan od sponzora bila je i Turistička zajednica Zagreba...

Podanički odnos Cibone, Zadra ili Splita prema centrima moći u regionalnoj košarci, zapravo, više smeta od gole činjenice da su naše momčadi - a bit će to tako i ove sezone - u pravilu inferiorne vrhu lige koju čine momčadi iz nekadašnje zajedničke države. Ne želite uopće znati kako po regiji tretiraju Cibonine vazalske odnose sa Zvezdom, jedan mi je kolega iz Beograda tako kazao kako Cibonu tamo u zadnje vrijeme zovu “zagrebačka Crvena zvezda”...

Gurati i mimo logike

Ali, sve su to stare vijesti. Ono što je za našu košarku košarku važnije od toga u kojemu će natjecanju igrati naši klubovi, jest da kroz ta natjecanja možemo oblikovati što više igrača koji bi trebali jednog dana biti dio reprezentacije.

I tu se vraćamo na ključ ove priče. Baza je tanka, baza je takva da i mimo logike neki klinci moraju gurati, moraju imati prostor za pogrešku. Kako bi jednog dana mogli vratiti.

U HT Premijer ligi, uzmite u obzir i taj podatak, ove će sezone jedan od stratega postati trener u čijoj će se biografiji kočoperiti trofej. Naime, na klupama 12 naših premijerligaša sjede samo dva trenera koja su osvajala neki trofej. Damir Mulaomerović, trener Cedevite Junior i Jeronimo Šarin, trener Funrira, bili su prvaci Kosova i osvajači tamošnjeg Kupa.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 07:40