Nebojša Čović
ŠTO ČEKA HRVATSKE KLUBOVE?

Regionalni košarkaški cirkus: Cibona, Zadar i Split u Čovićevim rukama

ABA liga će sljedeće sezone imati 14 klubova, ali tada počinju patnje za sva tri naša predstavnika.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 29. svibanj 2020. 14:40

Ako se određuju putnici u Eurokup, onda tu vrijedi poredak, ako je riječ o prvaku, ako je riječ o ispadanju, onda ne vrijedi poredak. Ako treba odrediti tko će iz ABA 2 lige, koja je također poništena, proširiti ligu na 14 klubova, onda je tu poredak opet važan. U jednom teatru kontradikcija tako se zaključila sedam sati duga online sjednica Skupštine ABA lige.

- Ti Pavićeviću, nemaš pravo glasa - mogao je tako reći, a možda je i doista rekao Nebojša Čović, predsjednik Zvezde i osoba za koju se smatra da kontrolira još barem jedan klub u ABA ligi (FMP). Pavićević je Đoko. Onaj iz Bara, s puno para. Gazda Mornara. Prema Zvezdinoj tužbi adresiranoj na zagrebački Trgovački sud, Mornar iz Bara nema pravo glasa, jer se nova ABA liga, pazite sad, čak pet godina nije uspjela upisati u sudski registar nadležnog suda, a to je onaj zagrebački.

Borba za goli život

Nebojša Čović 24 sata živi košarku, što mu omogućuje nekoliko stvari. Jedna je da drži u šahu i držat će i dalje s euroligaškim životom, samim time i proračunom, regiju u sportskom šahu, ali i ako ne ide sportski, ići će na sjednicama, jer uz njega sjede u tijelima ABA lige ljudi koji nisu dovoljno upućeni u materiju koju Čović drži u malom prstu. Nakon što mu je nakon sedam sati vijećanja prošlo sve što je želio - Zvezda jedini euroligaš, Partizan nije prvak, proširenje lige na 14 klubova jer je tako u vazale pretvorio Borac i Split, djelomično i Zadar koji je ostavio u ligi, a nitko nije povlačio pitanje čiji je, zapravo, FMP - Čović je plasirao priopćenje u kojemu tvrdi da će se “uz suradnju pravnih timova Zvezde i ABA lige pronaći izvansudsko rješenje na osnovi Zvezdine žalbe”. Prevedeno, i dalje će držati cijelu ligu u šahu. A što ćemo sa skupinom naivaca u klupskim odijelima naših regionalnih ligaša? Uz Cibonu i Zadar, koji već dugo kimaju na svaku Zvezdinu ideju, sada je tu i Split.

image
LUKA GERLANC/CROPIX

Borba za goli život

Svi troje, kad se probude iz mokrih snova o velikim ogledima od Vardara do Triglava, suočit će se i s realnosti. A ona nudi financijsku krizu. I oko 350.000 eura netto za momčad. Pri tome je moguće da smo s tom svotom i pretjerali. Ona, pak, nudi, u ABA obračunima samo borbu za goli regionalni život. Kao i ove sezone.

A sljedeće bi moglo biti i gore. Milija Vojinović, sportski direktor ABA lige, odmah u četvrtak ujutro radio je scenarije za novi kalendar proširene lige. Sljedeća sezona ne bi kalendarski trebala biti sporna ako počne oko 15. rujna, i pod uvjetom da ne stigne drugi val epidemije Covida-19, pa sezona ne kasni. Taj crni scenarij zasad ne postoji. Iako bi trebao... Što se tiče sljedećih sezona, posebice one 2022./23., liga od 14 klubova izgleda nemogućom, jer ona ne bi, zbog održavanja Eurobasketa, mogla početi prije listopada. Ne bi bilo dovoljno termina, jer iza slijedi SP, pa godinu još iza OI u Parizu.

Pijuni u foteljama

Stoga je trenutačno najbliža solucija da ABA liga samo u sljedećoj sezoni bude sastavljena od 14 ligaša, pa bi već od one iza sezone bilo 12 klubova, što, pak, znači da bi ispala sljedeće sezone tri kluba, a četvrti odostraga morao bi u kvalifikacije s drugim iz ABA 2 lige. U ta četiri problematična, s obzirom na proračune, vrlo je lako uvrstiti sva tri hrvatska kluba.

Stoga će do sljedeće sjednice skupštine ABA lige, predviđene za kraj lipnja, naši regionalni ligaši, kad se probude od mamurluka izazvanog velikom regijom, lobirati da ABA liga ostane s 14 članova, po mogućnosti i da se zatvori, da u najgorem scenariju ispada samo jedan, jedan ide u kvalifikacije, jer sve ostalo bit će i tragičnije nego ove sezone. S puno više poniženja.
Ali, tu je gazda Čović. Imat će on razumijevanja i dati im novi život. Kako bi se naslađivao činjenicom da, osim što kontrolira Zvezdu i FMP, ima u šaci i hrvatske klubove.

I pijune u njihovim direktorskim foteljama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 04:04