Navijači Zadra

 JURE MISKOVIC Cropix
PIŠE TVRTKO PULJIĆ

Toga što se događa u ‘balkanskom kotlu‘ nema nigdje u svijetu. A frustracije za Hrvatsku mogle bi samo rasti

I dok se u hrvatskim klubovima žale na tretman, nisu ni svjesni što ih čeka kad postanu bogatiji
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 27. ožujak 2023. 15:22

Danijel Jusup dobio je upaljačem u glavu u petak na Višnjiku. Pogođen je u prijateljskoj vatri, netko s tribina Krešine dvorane, valjda isti onaj koji ne može podnijeti kad Marko Ramljak promašuje trice, sada je imao za cilj pogoditi nekog Oberkneževića ili njemu sličnog, ali pogodio je Jusupa. Prije toga su taj isti Oberknežević i njegovi suborci u sivom odlučili istjerati neugodnu, prostu skupinu navijača u blizini Igokeine klupe, jer se tamo dogodilo nekakvo događanje naroda. Nakon što se jedan momak od 22 godine, kojega svi u Zadru znaju, prisjetio obitelji sudaca. Pa je on prvi trebao van. Nije se dao, zaštita

r ga je pokušao odvući, tu se stvorila gužva i izbila je glupost.

U kojoj je najgore prošao Zadar jer je bez navijača upisao poraz, a nije se dobro osjećao niti Jusup, jer je moralo boljeti nakon što je dobio upaljačem u glavu.

Ukupno, bio je to zaplet koji se, da je bilo više socijalnih vještina i te kako mogao izbjeći.

image
JURE MISKOVIC Cropix

I dok su gledatelji napuštali Zadrov hram košarke parajući grla povicima "Srpska liga!", a upravo je Zadar posljednjih godina bio možda i najčvršća brana regionalnoj ideji u Hrvata, negdje u glavama ideologa ove lige, koja već godinama može teško dobiti prolazne ocjene po pitanju regularnosti, negdje daleko od Zadra i Hrvatske, smišljao se novi plan.

I tako je u subotu Zvezda objavila da odgađa utakmicu protiv Mornara koja se trebala igrati u nedjelju, "zbog delikatne zdravstvene situacije u momčadi". Više od te konstrukcije nije bilo moguće doznati, što je nova uvreda zdravom razumu, a još više bode u oči što se na novu Zvezdinu odgodu više nitko nije i osvrnuo.

Kao nigdje u civiliziranom svijetu i istim takvim ligama, tako će se u ABA ligi - za sada, jer može se još odgađati u preostala tri kola osnovnog dijela sezone - nakon što se zaključi posljednje 26. kolo, a uoči doigravanja, nadoknađivati. I to čak četiri utakmice. Zvezda je tu šampion, jasno, ona je sad odgodila Mornar, a kako je još u studenom odgođena utakmica Cedevite Olimpije i Zvezde, tada zbog bolesti igrača iz Ljubljane, Zvezda će nakon što završi sezona, imati još dvije utakmice nadoknade. Morao se tu uključiti i Partizan, pa je on odgodio prošlotjednu utakmicu u Podgorici protiv Budućnosti, "zbog političke situacije s obzirom na predsjedničke izbore", a usput, ne budu lijeni, odgodili su svoju utakmicu 14. kola Mornar i Igokea. Njih su dvoje na dnu, a valjda je bolje to odigrati nakon što liga završi, pa kome će trebati...

I evo nas, četiri utakmice nakon što završi sezona, a uoči doigravanja. Tek će te četiri složiti parove doigravanja, a možda i o nečemu na dnu odluči ova potonja utakmica.

Oprostite, ovo je puno veći skandal od pražnjenja tribina u Zadru.

image

Suci utakmice Zadar - Igokea

JURE MISKOVIC Cropix

Čuo sam i kako su u Zadru ukupno bili bijesni na suđenje u tom porazu od Igokea, a takvi su cijele sezone u Ciboni, a u dobrom dijelu utakmica i u Splitu. Iako je sudački šef iz Hrvatske, Srđan Dožai, pa ispada, "kako to, kako to", ali navikli smo od naših sudaca da se često baš preko leđa naših klubova ili igrača naprosto obožavaju dokazivati.

I dok se žale na tretman, u našim klubovima nisu niti svjesni kako im se u ovom balkanskom kotlu ne sprema ništa dobro. Bojim se kako bi frustracije mogle samo rasti s financijskim, a to znači i kvalitetnim pomacima u svakom od naših klubova. Zamislite samo da se Zadar može financijski nositi s jednom Cedevita Olimpijom ili Budućnosti - ovo sa Zvezdom i Partizanom ne može pratiti niti Bayern, ali to je druga priča - pa svakog puta kad stigne do razine u kojoj bi mogao preskočiti ladicu u koju je strpan, dobije po ušima.

Bojim se da bi tada gnjev tribina bio multipliciran. Kao i u Splitu, ili u Ciboni. Tu je ključ svih naših odnosa s ABA ligom. Hrvati njoj trebaju, jer bez njih ABA lige nema. Ali, trebaju im upravo tu gdje su sada. Ne smiju ispasti, ali ne daj Bože da se uključe u neku ozbiljniju borbu za vrh. Jer to je mjesto za odlikaše.

Ove koji odgađaju. Pa završavaju nakon službenog kraja sezone. Završavaju kad oni hoće, da se ne lažemo. I sude im oni koje sami izaberu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 21:08