I srpska reprezentativna košarka je u problemima

 FIBA
ŠOKANTNE KVALIFIKACIJE

Srbija doživjela debakl i ostaje bez SP-a? Za plasman joj možda neće biti dovoljne ni sve pobjede do kraja!

Imala je Pešićeva momčad dvoznamenkastu prednost nad Belgijom na pet minuta do kraja...
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 04. srpanj 2022. 22:38

Ono što se u nedjelju dogodilo hrvatskoj, dan kasnije snašlo je srpsku košarkašku reprezentaciju. Mada, Srbija će igrati u drugom krugu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo za razliku od nas, to je bitna razlika. Zapravo je i jedina, jer su naši susjedi porazom u Nišu od Belgije napravili mali "harakiri" u pokušaju da se što bezbolnije plasiraju na SP. Sada ne samo da su tu bezbolnost izbrisali kao faktor, već su nakon poraza od Letonije, s novim kiksom (73:74) od Belgijanaca u sljedeći krug kao trećeplasirani iz skupine prenijeli samo jednu pobjedu.

Sličnost utakmicama Srbije i Hrvatske daje i vodstvo momčadi Svetislava Pešića od 10 razlike u 35. minuti dvoboja koji se pomaknut s nedjelje na ponedjeljak zbog problema s opskrbom električne energije za dvoranu u Nišu. Belgijska serija od 11:0 dovela je goste u vodstvo, a nakon čega je Ognjen Jaramaz pogodio dva od tri slobodna bacanja za srpsku prednost 73:72. No, zadnju riječ rekla je Belgija, odnosno Emmanuel Lecomte koji će prošetati kroz srpski reket i Belgiji donijeti povijesnu pobjedu.

image

Slavlje Belgije u Nišu

FIBA

U novu skupinu kvalifikacija iz koje će tri prvoplasirane momčadi proći na Mundobasket, Grčka i Latvija prenose omjer 3-1, Turska i Belgija 2-2, a Srbija i Velika Britanija 1-3. To znači da će Srbiji trebati barem pet, a vjerojatno i svih šest pobjeda u prozorima kroz kolovoz i studeni ove, odnosno veljaču sljedeće godine. Iako, postoji i šansa da ni sa svih šest pobjeda ne odu na SP. Drugim riječima, sada se nalaze u približno istom "sosu", kao što bi se Hrvatska nalazila da je u nedjelju dobila Fince u Rijeci.

Dometnimo još ovome da je reprezentacija Bosne i Hercegovine tricom Džanana Muse s pola terena dobila Bugare u Sarajevu (76:73), čime je stigla do omjera 3-3, dok je Crna Gora s lakoćom na gostovanju slavila protiv Portugala. Izdvojimo i pomalo iznenađujuću pobjedu Gruzije kod kuće protiv Španjolaca, koji još sredinom tjedna imaju za odraditi odgođenu utakmicu s Ukrajinom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 13:59