Lauri Markkanen je bio najbolji igrač Finske

 RONI REKOMAA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
BITKA ZA SP

Zvijezda Cleveland Cavaliersa donijela sjajne vijesti za Hrvatsku! Evo što to znači za nastavak kvalifikacija

S velikom pozornošću pratio se okršaj na sjeveru Europe koji je utjecao i na planove naše reprezentacije
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 30. lipanj 2022. 19:32

Hrvatska ipak nema imperativ pobjede protiv Slovenije u kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na Svjetsko prvenstvo koja se igra večeras u Ljubljani. Naime, u prvoj današnjoj utakmici naše skupine Finska je s 85:69 pobijedila Švedsku i omogućila našim košarkašima ipak nešto mirnije odigravanje ove utakmice.

Naime, da je Švedska pobijedila, Hrvatska bi jednostavno morala pobijediti Sloveniju da bi ostala u konkurenciji za jedno od prva tri mjesta. Ovako bi nam pobjeda svakako dobro došla, ali i s porazom i pobjedom u posljednjoj utakmici protiv Finske imamo šanse za odlazak u drugi krug kvalifikacija.

Utakmica između Finske i Švedske nije dobro počela za Fince i Hrvate. Šveđani su odličnim napadačkim akcijama u prvoj četvrtini otišli na 13 poena prednosti. Finska nije mogla ništa pogoditi u napadu, a još je veći problem bila obrambena propusnost koju su Šveđani uredno kažnjavali i otišli na dvoznamenkastu prednost.

Finska se počela vraćati u utakmicu u drugoj četvrtini. Prije svega boljom obranom, a onda se razigrao Lauri Markkanen, finska NBA zvijezda iz Cleveland Cavaliersa. Prvo skokovima i asistencijama, a kasnije koševima je pomogao svojoj momčadi da do poluvremena smanje zaostatak na 3 poena te da na kraju treće četvrtine imaju velikih 15 poena razlike (69:54).

Do kraja utakmice više nije bilo mogućnosti za povratak Švedske, a Finska je ovom pobjedom došla na omjer 4-1. Slovenija ima 2-2, Švedska 2-3, a Hrvatska je trenutno na 1-3.

Markkanen je bio najefikasniji igrač utakmice s 22 poena uz 11 skokova, 4 asistencije i 4 ukradene lopte. Kod Šveđana je najbolji bio Denzel Andersson s 18 poena, 3 skoka i 3 ukradene lopte.

Hrvatska već večeras može proći u drugi krug kvalifikacija, ukoliko u Stožicama Sloveniju dobije s tri poena prednosti ili više. U slučaju pobjede s manje od tri poena, Hrvatska bi ostala u igri, ali ovisio bi joj i rezultat domaće utakmice protiv Finske, dok bi u slučaju poraza u Stožicama stvari opet bile komplicirane, ali ovisili bismo o rezultatu protiv Finske u posljednjem kolu.

Linker
19. travanj 2024 19:21