EVGENIA NOVOZHENINA Afp
‘POKUŠAVA OSTATI JAKA...‘

Američka košarkašica premještena u zatvorsku koloniju, Biden se nada da će Putin popustiti

‘Nadam se da će gospodin Putin biti voljan ozbiljnije pregovarati o razmjeni zarobljenika...‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 18. studeni 2022. 08:08

Američka košarkašica Brittney Griner premještena je u zatvorsku koloniju u Mordoviji, oko 340 kilometara istočno od Moskve, kako bi služila svoju devetogodišnju kaznu.

Njezini odvjetnici Marija Blagovolina i Aleksander Bojkov prošli su tjedan objavili da je WNBA zvijezda prebačena u rusku kaznenu koloniju, ali tada još nisu znali njezino točno odredište.

- Brittney je dobro koliko se to može očekivati i pokušava ostati jaka dok se prilagođava novoj okolini - rekli su njezini odvjetnici, ističući da su je posjetili ranije ovog tjedna.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Lindsay Colas, agentica 32-godišnje košarkašice, ponovila je da njezina klijentica pokušava ostati jaka usred teških okolnosti.

- Unatoč činjenici da je sama i da se bliži deveti mjesec u pritvoru, pokušava ostati čvrsta. U ovom trenutku nećemo dijeliti nikakve daljnje detalje, ali želimo izraziti našu najdublju zahvalnost Bidenovoj administraciji i svima koji su joj pružili riječi ohrabrenja - istaknula je Colas.

Obitelj košarkašice strahovala je od njezina preseljenja u zatvorsku koloniju otkad joj je odbijena žalba na presudu 25. listopada. Ruske zatvorske kolonije poznate su po tome što imaju daleko teže uvjete od moskovskog zatvora u kojem je Griner otkako je pritvorena u veljači.

Griner je priznala krivnju za krijumčarenje droge u srpnju nakon što je 17. veljače uhićenja na moskovskom aerodromu. U Rusiju je došla kako bi se pridružila svome klubu Jekaterinburgu, a u prtljazi su joj pronađeni ulošci za E-cigarete koji su sadržavali ulje hašiša. Na suđenju je Griner priznala da je uloške imala u svojoj prtljazi, ali je tvrdila da ih je spakirala nenamjerno u žurbi i da nije imala kriminalnu namjeru. Njezin obrambeni tim priložio je pisane izjave u kojima stoji da joj je kanabis bio prepisan za liječenje kronične boli.

Američki dužnosnici izjavili su u svibnju da je Griner nepravedno pritvorena i nazvali su njezino suđenje i žalbu političkim teatrom. Bidenova administracija već mjesecima pokušava pregovarati o oslobađanju Griner i još jednog Amerikanca zatvorenog u Rusiji.

Predsjednik Joe Biden rekao je novinarima prošli tjedan kako se nada da će ruski predsjednik Vladimir Putin biti voljniji pregovarati o puštanju Griner sada kada su američki izbori za Kongres i Senat završeni.

- Nadam se da će gospodin Putin moći razgovarati s nama i biti voljan ozbiljnije pregovarati o razmjeni zarobljenika - rekao je Biden. A

Linker
25. travanj 2024 11:54