Svetislav Pešić
 LENNART PREISS
TRENERSKA TRŽNICA

Domino efekt nakon smjene u Barceloni: U velikoj igri nekoliko strašnih imena i košarkaških velikana

Još uvijek je neizvjesno hoće li Ante Tomić dočekati Šarasa Jasikevičiusa...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 02. srpanj 2020. 16:07

Nije dugo trebalo Svetislavu Pešiću, nakon poraza u finalu španjolskog prvenstva od Baskonije, da ode s klupe katalonskog diva. Nije niti sporno da bi Pešić, iako ima okruglih 70, i te kako razmislio o tome hoće li nastaviti svoj posao na klupi Barce da se kojim slučajem okitio naslovom, a bio to tek treći trofej u tri sezone koliko je vodio Barcelonu. Pešić je osvojio dva Kupa, 2018. i 2019., a to je s obzirom na aspiracije ovog kluba premalo. I s obzirom na proračun koji je samo za ovu sezonu bio 40 milijuna eura.


Odmah kad je Pešić odstupio s klupe Barcelone, iskristalizirao se samo jedan kandidat. Šarunas Jasikevičius već je bio povezivan s klupom Barcelone, u kojoj je igrao u dva navrata, a Barceloni je u tim navratima pomogao da se dokopa čak šest trofeja, uključujući i Euroligu, španjolskoj prvenstvo i Kup Kralja. Jasikevičius je igrao za Barcelonu one 2003. kad je Barcelone osvojila i Euroligu, prvenstvo i Kup Kralja. Tada je na klupi sjedio - Svetislav Pešić.

image
Šarunas Jasikevičius
ALIUS KOROLIOVAS


Jasikevičius je izgradio svoje trenersko ime na klupi Žalgirisa, kojega je, bez obzira na skromniji proračun u odnosu na velikane europske košarke doveo i do Final Foura 2018. godine, uz dominaciju u Litvi. Jaksikevičius je u Žalgirisu imao bogat ugovor za tamošnje prilike koji se kretao između pola milijuna i milijun eura, ali sada će u Barceloni primati okrugli milijun po sezoni.


Još uvijek je neizvjesno hoće li Ante Tomić, hrvatski centar s kapetanskom trakom u Barceloni, dočekati Šarasa Jasikevičiusa na početku priprema za novu sezonu, jer Tomiću istječe ugovor, a pipke oko Tomića pustio je ruski Zenit koji se zahvalio Gustavu Ayonu. Na klupi Zenita je Xavi Pascual, španjolski trener za kojega je Tomić najbolji centar u Europi i kod kojega je, dok je bio na klupi Barcelone, Tomić igrao najbolju košarku svoje karijere. No, ljubav Tomića i Barcelone je velika, pa ukoliko ga Jaskevičius bude žarko želio u svojoj momčadi, uvijek treba računati na Tomićev ostanak.

I ovaj transfer otvara nove priče na ostalim klubovima. Nakon što je Maurizio Gherardini ostao sportski direktor Fenerbahčea iako je klub napustio Željko Obradović, ime Šarunasa Jasikevičiusa se spominjalo kao ono s najvećim izgledima da stigne u azijski dio Istanbula. Međutim, sada su se stvari okrenule. I dok je Andrea Trinchieri napustio Partizan (Partizan je preuzeo dosadašnji Trincherijev pomoćnik Vlado Šćepanović) s idejom da potpiše ugovor s Bayernom, mogao bi se tu dogoditi obrat.

image
Andrea Trinchieri
MAJA HITIJ

Naime, prema više izvora prvi pick Fenera sada postaje Talijan s hrvatskim korijenima, iako se oko Fenerove klupe počelo provlačiti i ime Sergija Scariola, Talijana koji je godinama izbornik Španjolske. I upravo ta izbornička stolica Scariola možda je i najveći prijepor za preuzimanje klupe Fenera, jer Scariolo i dok je bio asistent u Toronto Raptorsima dolazio je Europi i vodio Španjolsku kroz kvalifikacijske cikluse. Kako se oni poklapaju s Euroligom, Scariolo ne bi mogao voditi Španjolsku u kvalifikacijama, a on ne namjerava napustiti Španjolce uoči Igara u Tokiju.


Naravno, ukoliko Trinchieri stigne u Istanbul, ostale bi i dalje otvorene klupe Bayerna i Žalgirisa. Slobodnih trenerskih imena u Europi ima dosta, među njima je i ono Velimira Perasovića...

Linker
24. travanj 2024 15:23