sn arhiva / sn arhiva
DRAŽENU U ČAST

DRAŽEN ZA SVA VREMENA O košarkaškom virtuozu snima se mjuzikl po uzoru na antičke drame - 'Okovani Amadeus'

DRAŽEN PETROVIĆ Na 55. rođendan legendarnoga, tragično nastradalog košarkaša, u njegovu muzeju održat će se premijera glazbenog spota koja prethodi grandioznom glazbenom djelu njemu u čast
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 22. listopad 2019. 10:24

Sjećanja ne blijede, uspomena je itekako živa. Dražen Petrović, legenda za sva vremena. Danas, 22. listopada, Dražen bi navršio 55 godina. Navršio bi da ga huda sudba nije uzela prije 26. godine...

No, Dražen je neiscrpna inspiracija mnogima, tako da se gotovo svakodnevno pojavljuju novi i novi projekti vezani uz njegovo ime. Pa je tako jedan Dražen, pet godina mlađi, odlučio svog idola i poznanika iz mladih dana - opjevati. Dražen Runje, inženjer građevine, ali koji sam za sebe kaže “bavim se svime i svačime”, odlučio se na, za njega, veliki pothvat.

Djelo dostojno njegova talenta

- Poznavao sam Dražena od mladih dana, jer od 1978. godine dolazim ljeti na Krapanj, otok pokraj Šibenika, preko puta Brodarice i čuvene “Zlatne ribice” gdje smo se i upoznali. Vezala nas je košarka, i ja sam kao klinac trenirao, ali krenuli smo drugim putovima. Divio sam se njegovoj vještini. Kada je poginuo, godinama sam želio stvoriti djelo dostojno njegova talenta, pa sam otišao do Biserke Petrović, njegove majke, i iznio joj ideju o kazališnoj predstavi. Biserka je bila oduševljena.

Dražen Runje nije stao samo na tome, ideja je očito još poprilično narasla u njemu.

- Napisao sam scenarij za kazališnu predstavu, a onda razmišljao kako to sprovesti u djelo. U međuvremenu sam se povezao s poznatim kazališnim redateljem Ivicom Krajačem, kojemu se scenarij jako svidio i koji se odmah zagrijao za projekt. Ali odustali smo od kazališne predstave jer je on predložio mjuzikl koji je sada svjetski trend.

Navodno nije baš niti klasičan mjuzikl...

- Točno, to zapravo i nije mjuzikl, nego još jedna stepenica više. To vam je, točno po definiciji - suvremena antička tragedija s glazbom. Ivica Krajač primio se libreta, otprilike je trećina završena, ja dorađujem scenarij, puno sam toga saznao od majke Biserke, a moram još i s bratom Acom prikupiti informacije. Želimo do zime zgotoviti taj projekt, a onda ćemo tražiti prostor gdje ćemo djelo izvoditi. Vrtimo se, naravno, oko Dvorane Dražena Petrovića, Cibonine dvorane, logično.

Imate i ansambl, glumce... Spominje se Mislav Čavajda u naslovnoj ulozi.

- Ansambl i glumci još nisu definirani. Je, spominje se Čavajda, to je Krajačev prijedlog, no još je to daleko od gotovog, ne bismo s tim izlazili u javnost, kao niti sa sadržajem.

A ima li te suvremena antička tragedija s glazbom ime?

- “Okovani Amadeus”. Vjerujem da pogađate zašto, jer je inspirirana šibenskim košarkaškim Mozartom i Eshilovom antičkom tragedijom “Okovani Prometej”.

Premijera za godinu dana

Buba je bačena, javnost se zainteresirala, iako je predviđena premijera mjuzikla 22. listopada 2020. godine, na sljedeći Draženov datum rođenja. Da bi još malo zainteresirali puk, danas će u Zagrebu, u Košarkaškom domu Dražena Petrovića, točno u podne, na Draženov dan rođenja, biti predstavljen ovaj projekt koji uz Runju i Krajača potpisuju još Dražen Žanko i Antonio Zadro. I to kroz premijeru glazbenog spota, nazvanog “Dražen - za sva vrimena”.

Spot sniman i u HNK-u

- Spot je sniman u Memorijalnom centru Dražen Petrović u Zagrebu, a druge sekvence u zagrebačkom HNK-u. Ja sam napisao tekst, a Stanko Šarić sve ostalo, od glazbe do aranžmana. On i band Slavonicus pjevaju, idu Draženove fotografije, prazno je kazalište, jer mi najavljujemo nešto što tek dolazi. Voditelj video produkcije je Antonio Zadro, on je snimio i montirao spot - kaže Runje uz dodatak za kraj:

- Ugodno smo se iznenadili kako taj projekt svi podržavaju. Evo, na današnje su se predstavljanje spota najavili veleposlanici SAD-a, Španjolske i Litve, mislim da ne trebamo objašnjavati zašto. Nama je konačni cilj mjuzikl postaviti na domaće daske, s njim osvojiti i regiju, ali i puno šire tržište, pa je namjera prevesti ga na španjolski i engleski jezik. Jer Dražena poznaje cijeli svijet..

Linker
16. travanj 2024 18:21