KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
DOČEKALA ROČIŠTE

Američka zvijezda četiri mjeseca provela u pritvoru, a sada je Rusi žele zamijeniti za ‘trgovca smrću‘

Uhićena je u zračnoj luci nekoliko dana prije nego što je Rusija poslala vojnike u Ukrajinu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 28. lipanj 2022. 17:52

Više od četiri mjeseca nakon što je uhićena u moskovskoj zračnoj luci zbog posjedovanja droge, američka košarkaška zvijezda Brittney Griner pojavila se u ponedjeljak na pripremnom ročištu uoči suđenja.

Zvijezda Phoenixa Mercuryja, koja se u nekim anketama smatra najdarovitijom košarkašicom SAD-a, mogla bi se suočiti s 10 godina zatvora bude li osuđena zbog optužbi za prijevoz droge velikih razmjera. Ruska sudska praksa kad je posjedovanje droge u pitanju ne ide joj u prilog i male su šanse da izbjegne zatvorsku kaznu, pitanje je samo koliko duga ona može biti.

Datum suđenja napokon je određen i počet će 1. srpnja. Rasprava je održana iza zatvorenih vrata u sudu u moskovskom predgrađu Khimki, a trebala je riješiti proceduralna pitanja.

Njezin pritvor i suđenje došli su u trenutku jako loših odnosa Moskve i Washingtona. Uhićena je u zračnoj luci nekoliko dana prije nego što je Rusija poslala vojnike u Ukrajinu, što je pogoršalo ionako loše odnose između dviju zemalja. Usred napetosti, Grinerini najbliži bili su tihi nadajući se mirnom rješenju, ali kada je State Department njezino pritvaranje okvalificirao kao nezakonito, bilo je jasno da nas čeka dug proces.

Ruski mediji su u više navrata iznosili nagađanja da bi ona mogla biti zamijenjena za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, zvanog "Trgovac smrću", koji služi 25-godišnju kaznu zbog osude za zavjeru čije su posljedice bile ubijanje američkih državljana, te za pružanje pomoći terorističkoj organizaciji. Rusija je godinama agitirala za Butovo puštanje na slobodu.

Drugi su sugerirali da bi se s njom moglo trgovati u tandemu s Paulom Whelanom, bivšim marincem koji služi 16-godišnju kaznu zbog osude za špijunažu koju su Sjedinjene Države više puta opisale kao namještaljku.

Američki državni tajnik Antony Blinken, upitan je u nedjelju na CNN-u razmatra li se zajednička zamjena Griner i Whelana za Bouta, ali je zaobišao to pitanje.

"Nemam veći prioritet nego osigurati da svi Amerikanci koji su na ovaj ili onaj način ilegalno zatočeni diljem svijeta dođu kući", rekao je, te dodao: "Ne mogu komentirati u detalje ono što radimo, osim što kažem da je ovo apsolutni prioritet."

Svaka bi zamjena najprije zahtijevala da Griner bude osuđena, a zatim da podnese zahtjev za predsjedničko pomilovanje, rekla je Maria Jarmuš, odvjetnica specijalizirana za međunarodne civilne poslove.

Linker
25. travanj 2024 08:57