ARIS MESSINIS Afp
BATUM KAO BATMAN

Francuski junak tješio utučenog Dončića koji je otkrio zašto se riješio ključne lopte u napadu odluke

Razočaranje je bilo veliko, ali Luka Dončić smogao je snage za izjavu nakon poraza u polufinalu OI
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 05. kolovoz 2021. 16:36

Ostao je posljednji napad. Minus jedan i lopta u rukama Luke Dončića. Ne postoji nitko na ovom svijetu tko u tom trenutku nije bio uvjeren kako će 22-godišnji Ljubljančanin uzeti sudbinu jedne male države, sa svega dva milijuna stanovnika u svoje ruke, i pokušati ih uvesti u olimpijsko finale.

Čuvali su Francuzi Dončića dobro, bila je za njega spremna štafeta (Batum, Luwawu-Cabarrot, Yabusele), ostavili su ga na šutu 5-18, jer svugdje je to negdje vrebao i Rudy Gobert. Ipak, Dončić je upisao nešto što se ne događa u FIBA košarci, posebno na u polufinalu Igara. Imao je triple-double sa 16 poena, deset skokova i čak - 18 asista. Većinom na Mike Tobyja, jer pick preko Goberta bila je strategija Slovenije.

Tražio je uz Tobeyja cijelo vrijeme još neku ruku pomoći, a kad su Francuzi otišli na deset poena viška, Slovence je iz ponora vratio Jaka Blažič. I na koncu se ukazao Klemen Prepelič. Toliko da mu je Luka Dončić dao u ruke loptu odluke.

Bilo je 89:90 iz perspektive Slovenije, loptu je imao Luka Dončić. Čekao je, čekao i onda je bacio u ruke Prepeliču. Ovaj se strelovito zabio u reket, imao je, činilo se otvoren desni ulaz, onaj isti s kojim je ulazio u svijet košarke, onaj pokret s kojim počinje svaka karijera.

image
ARIS MESSINIS Afp

I tada se od negdje stvorio Nicolas Batum. I opalio svoju blokadu svih blokadu. Za finale!

- Bila je to jedna od onih Batman stvari koje radi Nico - mirno je sve to primio Evan Fournier.

I dodao...

- Naravno, sretni smo, ali nama je fokus na onome što slijedi. Mi smo došli ovdje po zlato!

Eto, sad i to znate.

A što je bilo u tom zadnjem posjedu s Lukom Dončićem, zašto je kvragu dao loptu od sebe?

- Batum je pomagao na meni, vidio sam da je Prepelič otvoren i bacio sam mu loptu, Prepelič je sjajno krenuo na prodor, no dočekala ga je čudesna Batumova blokada. Ne možeš uvijek izabrati najpametniju odluku, ali ja sam izabrao ovu i ona je izabrala mene. Mislio sam da je to dobra prilika. Uostalom, bio sam i udvojen - objašnjavao je Dončić.

I činilo se da je to bila dobra odluka. Dok nije poletio Nico Batum.

- Morao sam napraviti nešto poput toga. Bio sam dva puta na Igrama i dva puta sam ih napustio slomljen. Otkada znam za sebe maštam kako igram finale Igara. Otkrio sam Igre kad sam u Atlanti 1996. gledao tadašnji Dream Team, zatim sam i došao u NBA. I uvijek sam maštao o ovakvoj utakmici, ovakvom scenariju. Znam da nisam odigrao ništa u napadu, ali morao sam napraviti barem taj potez na kraju kako bih pomogao svojoj reprezentaciji da dođe do finala. I uspio sam - govorio je Nico Batum, kapetan ove francuske generacije.

image
ARIS MESSINIS Afp

Prije toga bilo je tu svega. Taktike ponajviše. Slovenija i Dončić su napadali Goberta, De Colo je držao utakmicu, pridruživali su mu se Fournier, Luwawu-Cabarrot, bio je tu cijelo vrijeme i Gobert, možda ne toliko aktivan u realizaciji, možda manje aktivan u obrani, jer Mike Tobey je stavio 23, ali silno koristan na blokovima za čiste šuteve De Cola, Fourniera, Luwawua-Cabarrota...

Slovenci su bili utučeni, nekima, poput Zorana Dragiča ili Ede Muruča je ovo bila utakmica u kojoj se nisu snašli, neki su, poput Murića ili Čančara pokušavali zakucati preko Goberta, a to se ne usudi niti LeBron James. Pa je Gobert opalio četiri blokade. Kao i Batum.

image
ARIS MESSINIS Afp

- Griješili smo, ali ne mogu nikoga od mojih igrača kriviti za bilo što. Oni su ostavili svoja srca na terenu i to je sve na kraju košarka. Na kraju malo nam je falilo malo, jedna je obrana presudila - govorio je nakon utakmice slovenski izbornik Aleksander Sekulić.

I još malo za kraj Luke Dončića. Jer ovo nije kraj Slovenije. Ona ovdje ima misiju. Uostalom, taj meč za broncu nekome će, ili Slovenije ili Australiji postati najveća utakmica svih vremena. Niti jedni niti drugi nemaju medalju s Igara, sa SP...

- Jedino što na koncu mogu reći jest da sam iznimno ponosan na svoju momčad. Svi su dali sto posto. Radili smo naporno dva mjeseca za sve ovo. Znam da smo iznenadili mnoge, ali siguran sam da nas čeka sada još jedno finale, ono za broncu i sasvim sam siguran da ćemo sve napraviti kako bi se vratili kući s medaljom. Želim tu medalju - nekoliko je puta ponovio Dončić.

Nico Batum odnio je Slovencima finale s čime bi oni ponovili ono što je Hrvatska napravila 1992., a Srbija 2016. godine. Bilo bi to, naravno, nešto veće iznenađenje nego što su to bila ta dva. Bit će to i bronca, ako je bude. Luka Dončić i prijatelji imati će novu misiju u subotu.

A Francuzi su u finalu nakon 2000. godine. Uoči Igara na listi favorita ispred njih su bili SAD, Španjolska, Australija, Slovenija, pa i Nigerija. Sada su svi ispod njih. Svi osim SAD-a.

Ali, pročitali ste što o tome misli Evan Fournier. Jer on bio taj koji na ovim Igrama već jednom presudio Amerima. Može li dva puta?

Linker
24. travanj 2024 11:27