)
 BURAK AKBULUT Anadolu Agency Via Afp
KRUNO SIMON ZA SN

‘Punim 36, neću igrati još deset godina, sad je najbolja moja šansa za titulu prvaka Europe‘

HR reprezentativac u utorak kroz euroligaško doigravanje počinje lov na najveći klupski trofej
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 19. travanj 2021. 22:31

Javio se u subotu nakon treninga.

- Dobro nas je nagazio.

Mislio je Kruno Simon na svog trenera Ergina Atamana. U petak je Efes trebao igrati turski derbi protiv Fenerbahčea, no korona je zagospodarila svlačionicom protivnika i od te utakmice nije bilo ništa. Stoga je Efes morao dodatno raditi u subotu, ne bi li u utorak bio najbolji.

Jer, tada kreće srce sezone, sve ono što je važno za najbolje klubove izvan NBA lige počinje od prvog podbacivanja najbolje osmorice, doigravanja koje će najbolje odvesti put Final Foura, od 28. do 30. svibnja u Köln. Lani nije bilo završnice sezone, prije dvije sezone CSKA je u Vitoriji u finalu svladao baš Efes i od tada je prvak Europe.
Sada Efes, jedina momčad koja je unazad tri sezone zadržala sve nositelje u svlačionici, traži novu šansu. U četvrtfinalu će na Real Madrid. Isti onaj Real kojega su u zadnjoj ligaškoj utakmici u Madridu razbili s trideset poena viška i svi nekako očekuju da bi Efes morao proći kraljevski klub.

image
afp

Međutim, hrvatski reprezentativac u dresu Efesa, upozorava:

- Jest, dobili smo tu utakmicu s trideset razlike, ali meni je nakon te utakmice ostao osjećaj da smo igrali prilično egal do trenutka kad je Real jednostavno odustao od te utakmice, pa je završilo kako je završilo. Po meni to nije bila lagana utakmica kako bi mogao sugerirati rezultat. I moje je mišljenje je da je Real za nas, znači ako govorimo o momčadi koje su se plasirali od petog do osmog mjesta možda i najgora opcija za četvrtfinale. Oni su iskusni, znaju kako se igraju ovakve utakmice, a uostalom pokazali su i protiv Fenera u zadnjem kolu, kad im je trebala pobjeda za doigravanje, koliko su moćni i to u gostima. Da smo mogli birati, sigurno to ne bi bio Real, jer ovdje su omjeri šansi polovični za Final Four, 50:50...

Tavares glavni igrač

S druge strane pune se medijska naklapanja o nekom novom Realu, spominju se velike igračke promjene na ljeto, kao da se stvara dojam da je Real i sam odustao od ove sezone. Te prče moraju ostaviti trag u svlačionici, ili, ipak, ne?

- Za odigrati ovo četvrtfinale takve priče nemaju utjecaja, tu će se možda igrati svih pet utakmica, a ne postoji niti jedna momčad, niti jedan igrač koji je stigao u euroligaško doigravanje i koji nema u glavi da se sve u ovoj sezoni igralo baš za ovo vrijeme koje je ispred nas. Uostalom, svaki igrač Reala nije slučajno u tom klubu i oni će u odlasku na Final Four tražiti neki svoj inat, pokazati da tu zaslužuju igrati, baš zbog tih priča o rekonstrukciji momčadi na ljeto.

Efes je prije jedno mjesec dana izgledao čarobno, možda i najbolje ikad. Kakva je danas forma, je li se ta moć malo malo otupila?

- Doista smo odigrali nekoliko utakmica u nizu u kojima smo izgledali fantastično. Međutim ovo je doigravanje, mislim da da takve partije u nizu ne treba očekivati niti od jedne od osam momčadi koje se bore za Final Four i naslov. Tu će odlučivati detalji. Meni se čini da smo u dobroj formi, iako već neko vrijeme nismo imali rezultatski značajne utakmice. Stoga to i nije lako procijeniti, pa će odgovore dati utakmice s Realom.

Kad se pogleda Real, iako tu ima sjajnih pojedinaca, nekako se čini da je ove sezone, najveća vrijednost ogromni Walter Tavares, koji za Real znači ono što za, recimo Utah Jazz znači Rudy Gobert?

- Slažem se, Walter Tavares im je glavni igrač, ogroman je, ali opet dosta pokretljiv, jako dobro čita igra, neugodan u obrani s tom svojom visinom. Međutim, puno je tamo jakih individualaca, sasvim sigurno će se dobro spremiti za nas, a dobro znamo koliko je Real opasan ako mu uđeš u mlin.

Ok, ajmo pokoju riječ o preostalim parovima četvrtfinala, gdje nas čekaju neki zanimljivi okršaji. Recimo Xavi Pascual dovodi Zenit na noge “svojoj” Barceloni i Šarasu Jasikevičiusu, koji odnedavno ima i velikog Pau Gasola u rosteru?

- Zenit je neugodan, uostalom, mi smo dva puta ove sezone izgubili od njih, ali ako bih birao koji je to najizvjesniji par u ovom doigravanju, onda bih rekao da je to sudar Barcelone i Zenita. Barca ima veliku individualnu vrijednost, Šaras Jasikevičius sasvim je sigurno tempirao formu za ovaj dio sezone i uz sav respekt koji imam prema Zenitu i Xaviju Pascualu, u ovom ogledu sve ovisi o Barceloni. Pau Gasol je počeo igrati, još to nije na razini na koju smo od njega navikli, ali ako uhvati formu, to će biti strašno pojačanje, jer će on kako vrijeme bude odmicalo biti sve spremniji i spremniji.

S navijačima u Kölnu

CSKA će na noge Feneru. Kod CSKA se dogodilo se nešto što se ne pamti, odstranjen je iz momčadi Mike James, s druge strane Fener je morao otkazati utakmicu s vama zbog korone...

- To su sve specifične okolnosti. CSKA ima taj problem s Jamesom, koji im je bio najvažniji igrač, najbolji napadač, prva opcija i bez njega im neće biti lako. Opet, Fener ima problema s koronom, odgodio je utakmicu protiv nas u petak, nitko ne zna u kakvom je stanju Jan Vesely, tako da očekujem veliku bitku i uopće se ne bih usudio tu prognozirati tko će proći. Čak bih rekao da tu možemo otići i do majstorice, do pete utakmice...

Za kraj, Milano igra protiv Bayerna, s kojim je Andrea Trinchieri napravio veliki posao, doveo ga do petog mjesta.

- Bayern i Zenit su dva najveća iznenađenja ukupne sezone, a nekako je ispalo da su tu jednine dvije momčadi koje nismo ove sezone uspjeli svladati, koje su nas dobile oba puta. Bit će ovo zanimljiv ogled, jer je riječ o dvije slične koncepcije. I Milano i Bayern igraju tvrdo, čvrsto, s dosta preuzimanja, dosta u kost i bit će to jako zanimljivo. Rekao bih i da će svaka utakmica ove serije biti unutar pet poena, nitko tu neće nikoga razvaliti, tako mi se nekako čini, pa ćemo vidjeti...

Traži se karta za Köln, tamo bi, kako sada stoje stvari moglo biti i gledatelja, spominje se nekih 25 posto kapaciteta dvorane na koncu svibnje kad će dijeliti trofej?

- Kad cijele sezone igraš bez publike, pa ti netko kaže kako će na tribinama moći biti 25 posto navijača, onda to djeluje poput spektakla. Nadam se da će i biti tako, ali do tada još ima vremena, vidite i sami da se iz dana u dan sve mijenja. Final Four je ionako krajem svibnja, ima još do tada vremena.

Zato je sve manje vremena za Krunu Simona, on uskoro puni 36 godina, a želi osvojiti europski naslov...

- Igrao sam prije dvije godine to finale, bili smo nadomak trofeja, nadam se da ću imati još jednu šansu ove sezone. Imam uskoro 36 nije baš realno da ću igrati još deset godina i imati tko zna koliko prilika, ha, ha, ha...

Ova je ta, nećemo se lagati. Efes je programiran da osvoji. No, sljedeća stepenica na tom putu zove se Real Madrid. Upravo ona momčad koja je osvajala više nego itko drugi.

Linker
19. travanj 2024 19:53