Foto: Boris Kovacev / CROPIX
NAKON ODGODE EUROBASKETA

BIO BI TO NOVI VELIKI UDARAC ZA HRVATSKU KOŠARKU! Jednom od naših najvećih talenata i zlatnim kadetima oduzimaju šansu za svjetsko odličje?

Dosad je po pet europskih zemalja sudjelovalo na SP-u (U18), a Hrvatska se nalazi na šestom mjestu reprezentacija
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 12. travanj 2020. 10:19

Mladi hrvatski košarkaši, europski kadetski prvaci iz 2018. godine (U16), neće imati mogućnost da se kroz EP za juniore (U18) izbore na Svjetsko prvenstvo koje bi se trebalo igrati 2021. godine (U19), već će njihov plasman ovisiti o birokratskoj odluci Fibinog ureda.

Radi se o iznimno talentiranoj generaciji i njihovo neigranje na SP-u ne bi bio samo gubitak za njih same i hrvatsku košarku, nego i općenito za “kraljicu igara”. Prije nepune dvije godine Roko Prkačin je bio MVP turnira, a Boris Tišma je u međuvremenu debitirao i za seniorsku momčad Real Madrida. Veliku su minutažu, i ulogu, imali i Ivan Perasović, Matej Bošnjak, Filip Paponja... U međuvremenu su napredovali i blizanci Ivišić (Tomislav je bio dio zlatnih kadeta, Zvonimir nije igrao...) pa bismo imali vrlo jaku reprezentaciju igrača rođenih 2002. godine i mlađih...

Nakon što je Fiba Europa otkazala sva svoja ovogodišnja natjecanja, objavila je da će kriterij za određivanje sudionika biti aktualni Fibin renking mlađih kategorija. Hrvatska je na njemu osma na svijetu i šesta od europskih reprezentacija, što samo po sebi ne bi bilo loše da Europa ne daje “samo” pet sudionika na Svjetsko prvenstvo.

Ako će se Fiba slijepo držati ovih podataka, Prkačina i društva neće biti na Svjetskom prvenstvu jer Hrvatska više nema prostora za napredak na ljestvici. No, ako netko otkaže, ili Fiba primijeni sustav pozivnica, za naše talente moralo bi biti mjesta.

Linker
19. travanj 2024 05:17