RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
TO BI BIO ŠLAG NA TORTU

Hrvatska jedno nije napravila nikada u povijesti! Igor Bišćan poručio: ‘To bi bio idealan scenarij‘

‘Dobili smo puno kvalifikacijama - karakternu skupinu igrača koji mogu biti uspješni kada vjeruju u sebe‘
Piše: SNObjavljeno: 28. rujan 2022. 13:52

Hrvatska nogometna U-21 reprezentacija izborila je plasman na Europsko prvenstvo 2023. godine nakon što je u uzvratnom susretu dodatnih kvalifikacija u Vejleu pobijedila Dansku boljim izvođenjem jedanaesteraca sa 5-4.

Utakmica je završila danskom pobjedom sa 2-1, a kako je Hrvatska u prvom susretu slavila identičnim rezultatom susret je ušao u produžetke. Kako u dodatnih pola sata nije bilo promjene rezultata, pitanje putnika na EURO razriješeno je jedanaestercima. Junak je postao Dominik Kotarski obranivši udarce Thomasa Kristensena u četvrtoj i Mathiasa Rossa u šestoj seriji.

Dan nakon velike pobjede novinarima se obratio i izbornik mladih Vatrenih Igor Bišćan.

- Lijepi uspjeh, nastavili smo kontinuitet nastupa mladih na europskim prvenstvima što je dokaz da se dobro radi u Savezu. Svašta smo prošli u kvalifikacijama, doveli smo nastup na Euro u pitanje, borili smo se s Danskom, ali na najduži i najteži mogući način došli smo do tog Eura. Zbog načina na koji smo to uspjeli sam stvarno sretan. Pokazali smo karakter i duh zbog kojeg smo to izvukli na kraju.

Bišćan je također otkrio kako je proživio kvalifikacije i posljednju utakmicu s Dancima koja je riješena tek nakon izvođenja jedanaesteraca.

- Nije lako, posebno utakmica s Norveškom, misliš da se to tebi neće dogoditi, da vodiš u sudačkoj nadoknadi, a onda izgubiš sve. Onda se uvuče nervoza u tebe, a izvukli smo onda Dance, koji su bili najbolja ekipa u dokvalifikacijama. Nije bilo lako, posebno na to kako smo krenuli u utakmicu, ali dečki su glavni u tome. Počeli smo se nametnuti i stvarati šanse, nešto je moralo ući. U produžecima smo bili blizu gola, mogli smo ga i primiti, bilo je napeto, no vjerovali smo u sebe na jedanaestercima. Kotarski je obranio dva, to obično mora biti dovoljno za pobjedu. Dobili smo puno kvalifikacijama - karakternu skupinu igrača koji mogu biti uspješni kada vjeruju u sebe. Uvijek sam imao vjeru i u nas i te dečke. Ti dečki su vrijedni svog tog stresa i brige, oni daju maksimum od sebe, a to je sve što možeš tražiti od njih.

Neki mladi igrači već su participirali u seniorskoj selekciji.

- Luka Sučić je glavni kandidat za A selekciju, neću sugerirati izborniku, ali redovito komuniciramo. Josip Šutalo je potvrđeni član A reprezentacije, Luka ima kvalitetu za A reprezentaciju, izbornik i stožer će uzeti ono što misle da se vrijedi uzeti. A reprezentacija je prioritet, svi u nižim kategorijama smo tu da damo doprinos seniorskoj reprezentaciji, a onda izbornik odlučuje, kazao je Bišćan.

Za kraj se osvrnuo na Euro koji se igra od 21. lipnja do 8. srpnja 2023.,

- Uvijek je cilj da dostojno predstavimo naš nogomet i reprezentaciju. Ne bi bilo realno tražiti da ponove neki uspjeh i poprave od prijašnjih generacija. Ova generacija je možda i najmlađa od svih u ovim kvalifikacijama. Imamo igrače koji su dvije, tri godine mlađi od vršnjaka od drugih reprezentacija. Takvih je desetak igrača, to nije mala stvar. Teško je procijeniti za što smo sposobni tamo. Najrealnije je ići tamo ambiciozno, ali ne i staviti prevelike ciljeve jer bi možda bilo prerano za sve jer imamo mnogo mladih igrača, rekao je hrvatski izbornik.

Tri najbolje reprezentacije s EP-a plasirat će na Olimpijske igre 2024. u Parizu.

- Idealan scenarij bio bi borba za Olimpijske igre, znači polufinale, Hrvatska nikad nije bila na Olimpijskim igrama, to bi bio specifičan i značajan uspjeh za nas.

Linker
24. travanj 2024 20:44