Srdjan Vrancic / CROPIX CROPIX
KOMENTAR

HRVATSKA KOŠARKA NAPOKON JE DOBILA 'ONO NEŠTO' Izbornik je jučer shvatio da ne može u svakoj utakmici koristiti baš sve igrače...

Posebno svjetlo na učinjeno prethodnih dana daje podatak da je Švedska, kojoj su se neki smijali, pobijedila Tursku
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 25. veljača 2020. 10:16

Hrvatska košarka dobila je sve što je trebala u prvom kvalifikacijskom “prozoru” za odlazak na Europsko prvenstvo, koje će se 2021. godine igrati u Tbilisiju, Pragu, Milanu, Kölnu i Berlinu.

Pun Draženov dom u prvoj utakmici, 2:0 nakon prva dva kola, s kojima je Hrvatska 80 posto na Eurobasketu (u preostale četiri utakmice najvjerojatnije je dovoljna još samo jedna pobjeda), javnosti je predstavljen Drežnjak kao igrač za ozbiljnu rotaciju, i stvoreno je ugodno ozračje za kvalifikacije za Olimpijske igre, koje se u drugoj polovici lipnja igraju u Splitu. Borba za Eurobasket nastavlja se u studenom...

U Nizozemskoj je izbornik Veljko Mršić shvatio da ne može u svakoj utakmici koristiti sve igrače pa je u drugom poluvremenu skratio rotaciju te startni centar Bilan, Mavra i Perković više nisu ulazili u igru. I to je bio put prema pobjedi.

Preostala devetorica odradila su posao, i to prije svega obranom. Kad nemaš vremena za uigravanje napadačkih setova i kada nemaš pravog šutera (Krušlinov šut 1/13 u dvije utakmice), onda je podatak da se u dvije utakmice primilo ukupno 115 koševa pokazatelj dobro postavljenih temelja. Obrana je najvažnija u ovakvom sustavu natjecanja, obrana je odlično funkcionirala.

U drugom poluvremenu suparniku je dopušteno tek 24 koševa, u posljednjoj četvrtini samo osam. Napad i šut ostavljaju mnogo prostora za napredak (jer kad govorimo osam koševa Nizozemske, ne smije se zaboraviti niti samo devet Hrvatske u trećoj etapi utakmice), a i 16 promašenih slobodnih bacanja u dvije utakmice nešto je što se mora popraviti.

Sinoćnja utakmica još je jednom potvrdila kako je odbacivanje igrača od kojih nemaš boljih, i koji su željni posvetiti se reprezentaciji, pogrešna koncepcija. Roko Ukić je osmi asistent kvalifikacija (7.0), jučer je pogodio četiri trice, i svakom kretnjom je pokazivao koliko mu je stalo. Vidjelo se to i po načinu kako je s navijačima slavio pobjedu.

Mateo Drežnjak je s 91,7 posto najprecizniji šuter za dva poena u kvalifikacijama (11/12). Čvrst u obrani, brzih ruku i uvijek u kontri, ali još nije pokazao da je i šuter. Iako bek, samo jedan od tih 11 pogođenih dvica može se kvalificirati kao šut izvana. Pomalo ispod radara možda vam je prošao Roko Rogić, koji je sa sedam ukradenih lopti najbolji kradljivac kvalifikacija.

I još jedna za stvar za kraj. Švedska, kojoj su se neki rugali zbog toga kako je izgledala protiv Hrvatske, sinoć je pobijedila Tursku, a Hakanson, kojeg su Drežnjak i društvo ostavili bez koša, ubacio im je sedam trica i ostvario osam asistencija. I pokazala da je ona prva utakmice Hrvatske vrijedila više nego što se činilo na prvi pogled.

Linker
25. travanj 2024 02:46