DAMJAN ZIBERT Nurphoto Via Afp
NOVI SPORTCAST

Hrvatsku protiv ‘dream teama‘ iz susjedstva čeka dvoboj koji život znači: ‘On bi mogao biti naš kjučni igrač!‘

Jurica Golemac je gostovao u novom Sportcastu Sportskih novosti te najavio utakmicu između Slovenije i Hrvatske.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 28. lipanj 2022. 16:08

"Hrvatska mora odigrati bez pritiska, mora se potući, mora odigrati fizički jaku utakmicu, ne dozvoliti lake poene i onda ima šanse."

Tim je riječima Jurica Golemac, trener Cedevita Olimpije u Sportcastu Sportskih novosti komentirao šanse hrvatske košarkaške reprezentacije za pobjedu nad Slovenijom u utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koja se igra u četvrtak u 20:30.

Slovenci u tu utakmicu ulaze kao favoriti jer su ipak aktualni europski prvaci te četvrti s Olimpijskih igara u Tokiju, igraju kod kuće, a dolazi im i Luka Dončić.

I Hrvatska dolazi s gotovo najjačim sastavom. Nedostaju ozlijeđeni Dario Šarić i Krunoslav Simon, ali su tu Bojan Bogdanović, Mario Hezonja, Ivica Zubac i Ante Žižić. Izbornik Damir Mulaomerović definitivno ima na raspolaganju dosta kvalitetnih opcija da bi iznenadio Slovence.

"Nama bi pobjeda u Ljubljani, iako bi to bilo na razini senzacije jer je Slovenija apsolutni favorit u toj utakmici, dala veliki zamah za Europsko prvenstvo", rekao je Tvrtko Puljić, novinar Sportskih novosti, koji je također sudjelovao u Sportcastu.

image

Jurica Golemac, Emir Fulurija i Tvrtko Puljić

SPORTSKE NOVOSTI

Iako smatra kako je Slovenija favorit, Golemac ističe kako Hrvatska ima jako puno toga za ponuditi u ovoj utakmici.

"Hrvatska ima igrače koji su izrazito talentirani. Tu je Hezonja koji je prošle sezone pokazao da je neviđeni kapacitet i da svake godine igra sve bolje i bolje. Nije previše da se kaže da je on trenutno jedan od najboljih individualaca u Euroligi, a na kraju krajeva vjerojatno dolazi u Real, jedan od najboljih klubova u Europi. O Bogdanoviću ne treba ništa govoriti - to je jedan od najboljih europskih strijelaca. Dolazi jedan mladi val već dovoljno iskusnih visokih igrača kao što su Zubac i Žižić. Hrvatska ima prednost nad Slovenijom pod košem i to treba iskoristiti."

Koliko god Hrvatska ima tu prednost, Slovenija ima Dončića.

"Njega je gotovo nemoguće zaustaviti. Dončića udvaja cijela NBA liga pa završi na triple-doubleu s 30 poena. Postavlja se pitanje je li spreman s obzirom na to da mu je sezona odavno završila, ali imam neke informacije da nikada bolje nije izgledao."

Bit će zanimljivo vidjeti tko će u Hrvatskoj biti zadužen za čuvanje Dončića. Jednu od opcija gledali smo u playoffu NBA lige gdje ga je, u seriji između Dallasa i Utaha, čuvao Bogdanović.

image

Jurica Golemac

SPORTSKE NOVOSTI

"Dončića je teško čuvati 'jedan na jedan'. Bogdanović je sigurno jedan od onih koji ga može čuvati, ali moramo znati da će ga to umoriti, a on je naša prva opcija u napadu. Hezonja ga također može probati čuvati, ali jedan igrač ga neće moći zaustaviti isto kao što neće moći jedan igrač zaustaviti Hezonju i Bogdanovića", smatra Golemac.

S obzirom na to da činjenicu da će slovenska obrana biti fokusirana na Bogdanovića, Hezonju i naše centre, Tvrtko Puljić smatra da bi ključni mogli biti igrali iz drugog plana. Golemac je istaknuo jednog igrača.

"Definitivno znamo da Tomislav Zubčić ima te kvalitete. To je njegov forte, taj vanjski šut. Slovenska obrana će biti fokusirana na naše druge igrače i on će sigurno imati dosta prostora. Tomo ima iskustvo i kvalitetu da to napravi."

Golemac jasno ističe kako bi Hrvatska trebala igrati.

"Mi ne možemo ući u natrčavanje s njima, moramo igrati kontroliranu košarku, gurati loptu pod koš i moramo kontrolirati skok. Ne smijemo im dozvoliti lagane obrambene skokove iz kojih bi trčali u kontru. Na manji broj poena Hrvatska ima veće šanse nego na veći broj. Slovenija ima puno više oružja, puno brže i modernije igra. Oni će ići na veći broj poena, na više trke. Ali treba vjerovati i uvijek je puno lakše odigrati kad nisi favorit. Pritisak je na Sloveniji"

Hrvatska u Sloveniju odlazi s prilično jakim sastavom, ali i dalje imamo problem na poziciji playmakera koju ne želimo popuniti s Amerikancem. S druge strane, Slovenija svoju deficitarnu poziciju pod košem puno Mikeom Tobeyjem, a europsko zlato su osvojili s Anthonyjem Randolphom. Golemac jasno ističe da bi on doveo stranca našoj reprezentaciji.

"Meni je neshvatljivo da ga nemamo. To je neka zakonska mogućnost koja ti je dopuštena. Ja se slažem da to možda nije u redu, ali to je radila Rusija, to rade Španjolci, Talijani, Turci, Francuzi, a na kraju krajeva mislim da Slovenija nikad ne bi bila europski prvak da Randolph nije tamo pa ne znam zašto ne bi mi. Meni je jako žao ove hrvatske generacije koja je nevjerojatna, koja je još uvijek jako mlada. Tu liniju, jer Hezonju i Bogdanovića možemo stavljati na 'dvojke', s dominantnim playmakerom - to nitko nema u Europi. Neshvatljivo mi je da smo se prepustili tome da tu imamo problem. Siguran sam da bi jako puno Amerikanaca htjelo doći igrati s Bogdanovićem, Hezonjom, Šarićem ili Zupcem. Da ja odlučujem, već pet godina bih imao nekog playmakera", zaključio je Golemac.

Cijelu analizu utakmice između Slovenije i Hrvatske, komentar situacije u Ciboni, analizu sezone u Cedeviti Olimpiji pogledajte u našem Sportcastu:

Linker
24. travanj 2024 03:57